Jens Galschiøts (JG) planlagte rejse

til Hongkong (HK) maj/juni 2009

og udvisningen i lufthavnen

 

Forhistorien 2008

2008.04.26: JG rejser til HK for at male Skamstøtten orange sammen med studenterne, som en kommentar til OL i Beijing. Men han udvises i lufthavnen og sendes tilbage med første fly. Udvisningen begrundes ikke.

 

Oversigt over forløbet 2009

De første mdr. af 09: JG får fra flere sider opfordring til at komme til HK for at deltage i mindehøjtidelighederne i anledning af 20-årsdagen for Tiananmen-massakren. Han inviteres officielt af demokratibevægelsen. Det er meningen at han også skal reparere Skamstøtten som er blevet beskadiget. Denne skulptur blev i 1997 opstillet sammen med studenterne som et mindesmærke for massakren.

 

2009.04.16: JG søger om forhåndstilladelse til indrejse i HK. Han håber at kunne undgå en gentagelse af sidste års ubehagelige udvisning.

2009.04.22: Formanden for Legco, HK’s parlament, udtrykker forståelse for at JG ønsker på forhånd at vide, om han kan komme ind i HK.

2009.05.07: Immigrationsmyndighederne sender et svar med generelle betragtninger (HK er et frit og åbent retssamfund, sic!). Der gives ingen forhåndstilladelse.

2009.05.10: JG rykker immigrationsmyndighederne for et seriøst svar.

2009.05.13: JG henvender sig til samtlige medlemmer af Legco. Han opfordrer dem til at støtte ytringsfrihed og gennemskuelighed i forvaltningen.

2009.05.14: JG skriver til den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen og anmoder om regeringens støtte til at få indrejsetilladelse til HK. Der sendes en kopi til alle medlemmer af Folketinget og til pressen. Flere medlemmer støtter JG og erklærer sig parate til at udtale sig offentligt.

2009.05.21: Endnu et standard-svar fra immigrationskontoret. De vil ikke give forhåndstilladelse.

2009.05.21: Der er kommet modstridende meldinger fra vore kontakter i HK. Flere tror JG bliver lukket ind, andre forudser udvisning. Trods den usikre situation beslutter JG at bestille billetterne.

2009.05.28: JG udsender sin årlige appel med titlen Giv de kinesiske studenter deres historie tilbage! Universiteter og andre læreanstalter opfordres til at gøre en omfattende dokumentsamling tilgængelig for de kinesiske studenter.

2009.05.30: Efter landingen i HK’s lufthavn bliver JG afhørt i 5 timer. Den danske vicekonsul i HK Thomas Andersen kommer til lufthavnen og gør en ihærdig indsats for at støtte JG. Også Albert Ho, parlamentsmedlem og fremtrædende menneskeretsadvokat er mødt op for at støtte. Men forgæves - JG bliver udvist uden begrundelse. To medarbejdere, Lasse og Kasper Markus, og en dokumentar-fotograf får lov at komme ind.

2009.05.31: Lasse og Kasper Markus holder tale ved den store demokrati-demonstration. I HK verserer der forlydender om at udvisningen er Kinas hævn for at den danske regering har modtaget Dalai Lama.

2009.06.01: Albert Ho og demokratibevægelsen overvejer hvilke retslige skridt der kan tages for at protestere mod udvisningen over for HK’s regering. JG udtaler: Faktisk er det først og fremmest demokratibevægelsen der har fået deres rettigheder knægtet, da de er blevet forhindret i efter eget valg at invitere gæster til mindehøjtideligheden.

2009.06.02: Lasse og Kasper Markus donerer JG’s to skulpturer.

Den ene gives til en gruppe studenter som sultestrejker til minde om ofrene for massakren i Beijing.

Den anden er en gave til Legco. Men vil parlamentet modtage den? Det spørgsmål deler vandene i HK. Et medlem af det Beijing-tro parti udtaler at parlamentet ikke skal modtage en hvilken som helst ’bunke metalskrot’ som gave. En fremtrædende repræsentant for demokratibevægelsen foreslår derimod at de demokratiske medlemmer hver onsdag skal fremvise skulpturen i Legco. I første omgang modtager MP Cyd HO Sau-lan skulpturen på midlertidig basis.

2009.06.02: JG skriver til alle medlemmer af Folketinget: Jeg er ikke prominent nok til at blive smidt ud to gange. Det må derfor være Kinas straf for modtagelsen af Dalai Lama. Pga. af sagens principielle karakter bør den følges op politisk.

JG skriver også til alle medlemmer af EU-parlamentet og beder om politisk støtte: Måske skulle EU ophæve aftalen med HK om fri indrejse – med visumtvang kunne den rejsende på forhånd vide om indrejse var mulig.

2009.06.03: Pernille Frahm (SF) stiller to § 20-spørgsmål til udenrigsminister Per Stig Møller:

1. Vil regeringen protestere?

2. Er der sammenhæng mellem Lama-besøg og Galschiøts udvisning?

Også Per Clausen (EL) stiller et § 20-spørgsmål til udenrigsminister Per Stig Møller:

Vil regeringen protestere?

Per Stig svarer 2009.06.12, se nedenfor.

2009.06.03: Sikkerheds-sekretær Ambrose Lee svarer på spørgsmål fra MP Cheng Kar-foo om indrejsekontrollen i Hongkong. Er der en sort liste? – Nej, svarer Lee.

Men han indrømmer at der er en observation-liste.

2009.06.04: Lasse og Kasper Markus sidder med på podiet ved den store mindehøjtideligheden i anledning af 20-årsdagen for Tiananmen-massakren. 150.000 er samlet i Victoria Park for at mindes ofrene.

2009.06.04: Den Europæiske Ombudsmand går ind i sagen.

2009.06.10: Sikkerheds-sekretær Ambrose Lee bliver spurgt af MP Audrey Eu om kriterierne for at nægte indrejse til Hongkong og om grunden til udvisningen af JG. Svar: Vi kommenterer ikke enkeltsager, men alt foregår i overensstemmelse med HK’s love.

2009.06.11: Med 6 stemmer mod 5 beslutter Legco’s regeringsudvalg at afvise skulpturen som er en gave fra JG.

2009.06.12: Svar på § 20-spørgsmålene (se 2009.06.03):

Udenrigsminister Per Stig Møller svarer at regeringen ikke vil protestere, da det er ethvert lands ret i henhold til folkeretten at nægte en udlænding indrejse. Han finder ikke nogen sammenhæng med modtagelsen af Dalai Lama.

 

                                    Tilbage til oversigten