Pressemeddelelse, 28. maj 2009

 

Opråb til: arbejdspladser, biblioteker, universiteter og andre uddannelsessteder

 

Giv de kinesiske studenter deres historie tilbage!

 

Hjælp med at markere 20-årsdagen for massakren på Den Himmelske Freds Plads. I 1989 besatte de kinesiske studenter i månedsvis pladsen i Beijing og forsøgte at få Kinas ledelse til at indføre mere demokrati og bekæmpe korruptionen. Men den 4. juni 1989 satte styret militæret ind imod de ubevæbnede studenter.

 

Giv kineserne deres historie tilbage. Historien er bandlyst i Kina, men alle studenternes løbesedler, avisartikler m.v. er blevet samlet af demokratibevægelsen i Hongkong. Disse dokument-samlinger som både findes på kinesisk og engelsk er blevet skannet og lagt på inter­nettet til fri afbenyttelse, se

http://www.aidoh.dk/4June89

 

Mange af de unge dissidenter blev fængslet. Nogle hensygner stadig i kinesiske fængsler, men de er ikke længere unge. Kina udøver stadig en massiv censur omkring massakren og det er umuligt for almindelige kinesere at opdrive ucensurerede oplysninger om begivenheden.

 

Der findes i dag tusinder af kinesiske studenter på vestens læreanstalter og arbejdspladser og de fleste af dem kender ikke deres egen historie på grund af den kinesiske censur.

 

·        Derfor opfordrer vi alle demokratisk sindede arbejds­kollegaer, skoler og lærere til at downloade og ud­printe eller brænde en CD med disse dokumenter og stille dem på deres biblioteker, eller give dem til de kinesiske studenter som en gave på årsdagen for Tiananmen-massakren den 4. juni.

 

·        På den måde kan vi være med til at holde mindet om studenterne i live og måske inspirere en ny generation af kinesere til at tænke på at demokrati også er en mulighed i Kina.

 

Vi vil opfordre alle til at støtte initiativet og videresende denne opfordring pr mail til andre lære­an­stalter, hvor der er kinesiske studenter eller andre der kunne interessere sig for at bevare eller lære historien om Tiananmen-massakren at kende.

 

Denne opfordring og initiativ er et samarbejde imellem demokratibevægelsen i Hongkong og den danske billed­hugger Jens Galschiøt, der har opstillet en 8 meter høj Skamstøtte i Hongkong til minde om Tiananmen-massakren. Hongkong er det eneste sted på kinesisk grund hvor man kan mindes ofrene.

 

Jens Galschiøt er i år blevet inviteret til Hongkong af demo­kratibevægelsen for at være en del af minde­højtidelig­hederne i forbindelse med 20-årsdagen. Kinas forsøg på censur breder sig. Hongkongs immigra­tionsmyndigheder nægtede sidste år Galschiøt indrejse, og han frygter det samme vil ske i år. Der er blevet rejst krav om at give Galschiøt indrejse, både fra pressen og fra mange parlamentsmedlemmer i Hongkong. Også det danske udenrigs­ministerium har forhandlet med Hongkongs sikkerhedssekretær. Galschiøt har derfor besluttet endnu en gang at tage til Hongkong. Kunstneren medbringer bl.a. to bronze-skulpturer der skal over­rækkes til henholdsvis Hongkongs studenter og Hongkongs regering i anledning af 20-årsdagen. Se detaljer i sagen på

www.aidoh.dk/4June09

 

Rejseplan og kontaktoplysninger

til den danske gruppe i Hongkong:

http://www.aidoh.dk/HK-Schedule

 

Demokratibevægelsen i Hongkong:

HK Alliance in Support of Patriotic Democratic Movements of China, tlf. +852-2782-6111

E-mail: contact@alliance.org.hk, internet: www.alliance.org.hk

 

Kontakt til Jens Galschiøt:

E-mail: aidoh@aidoh.dk, internet: www.aidoh.dk

tel. +45 6618 4058

Banevænget 22, DK-5270 Odense N