Tale ved skulptur-overrækkelse til LegCo, den 2. juni 2009 i anledning af overrækkelse af skulpturen Fragments of a Democracy Story.

Parlamentsmedlem Fru Cyd HO Sau-lan tog imod skulpturen.

 

Jeg skulle egentlig have stået her personligt for at overrække denne gave. Men som alle ved, blev jeg nægtet indrejse i Hongkong. Så min søn må være min stedfortræder og budbringer.

Mange undrer sig måske over hvorfor jeg vil donere en kostbar skulptur til Hongkongs parlament. Når nu Hongkongs myndigheder to gange har udvist mig fra Hongkong på et helt urimeligt grundlag. Men for det første er jeg ikke den slags person der giver op, og for det andet er min gave af mere principiel karakter. Så en udvisning skal ikke stå i vejen for denne principielle sag.

Der er sat en proces i gang der skal gøre LegCo til et fuldt ud demokratisk parlament, dvs. 100% folkevalgt. Jeg håber at det vil lykkes, så LegCo kommer til at leve op til de bedste demokratiske idealer som Hongkongs højeste folkevalgte myndighed. Ikke bare formelt, men først og fremmest reelt.

Når jeg har valgt at donere denne skulptur til den parlamentariske institution i Hongkong er det fordi jeg mener at det er vigtigt at netop denne institution har en mindeskulptur om massakren på studenterne på den Himmelske Freds Plads den 4. juni 1989.

Netop en demokratisk institution på kinesisk grund bør sende et signal til omverden om at de har mod til at huske og ære begivenhederne i Beijing 1989.

Jeg håber at parlamentet i anledning af 20-årsdagen for massakren, vil tage imod denne donation og senere opstille den i parlamentsbygningen.

Skulpturen er fremstillet i kobber og er inspireret af Skulpturen Skamstøtten der er opstillet på Hongkongs universitet som minde om Tiananmen massakren.

De orange bemalinger symboliserer ønsket om en forbedring af menneskerettighederne i Kina.

 

Med ønske om at jeg en gang i fremtiden kan komme ind i Hongkong.

 

Jens Galschiøt