Pressemeddelelse 14. maj 2001

Rev arm af døende dreng i gågade

Ukendte gerningsmænd lavede fredag omfattende hærværk på Galchiøts skulptur af en døende, udsultet dreng i et par NIKE sko. Bronzeskulpturen der kaldes "Just do it" sætter fokus på udnyttelse af Den 3. Verdens arbejdere. Den er opstillet på Odense gågade, hvor den har tiltrukket sig megen opmærksomhed fra de handlende og deres kunder, men nu altså også fra de natlige hærværksfolk.

Skulpturen blev indviet lørdag den 5. maj og er siden blevet udsat for adskillige angreb, blandt andet var der allerede den første weekend knust en blomsterkumme hen over den, og skulpturen havde fået bukser på. Disse mere uskyldige løjer kulminerede fredag nat, hvor hærværksmændene væltede den 600 kg tunge skulptur, og derved brækkede den ene arm af og ødelagde dele af sokkelen. Den armløse skulptur blev allerede lørdag morgen rejst op, men bronzearmen er forsvundet.

Hærværket er meldt til politiet, og vurderes til at koste ca 50.000 kr hvis bronzearmen ikke dukker op, da der skal laves en ny. Jens Galschiøt ved godt at skulpturen virker provokerende på folk, "men derfra og til at smadre den er der et godt stykke. Skulpturen er jo netop et forsøg på at få en fredelig dialog om arbejdsforholdene i Den 3. Verden" udtaler kunstneren, der er kendt for at lave skulpturer der påvirker offentligheden, f.eks. "Min indre Svinehund" der blev opstillet over hele Europa og den 8 meter høje "Skamstøtte" der står i Hong Kong , Mexico og Brasilien.

Skulpturen, er opstillet midlertidigt af cityforeningen, får lov til at blive stående perioden ud til den 20. maj. Den armløse skulptur fungere stadigvæk i bybilledet mener kunstneren der skælmt siger at skulpturens symbolik måske er blevet endnu tydeligere ved nu også at symbolisere begrebet "ingen arme, ingen småkager".

Yderligere oplysning kan fås:
Hos kunstneren på tlf. 6618 4058 (værksted) eller 6614 4038 (privat)
Banevænget 22 - 5270 Odense N - Fax: 6618 4158 - E-mail: aidoh@aidoh.dk
Fotos og information vil løbende kunne findes på www.aidoh.dk og http://www.aidoh.dk/photos/photonike-index.htm
Odense Cityforeningen - tlf.:6613 7871 , www.city-odense.dk

news_releases/justdoit/160902.htmlnews_releases/justdoit/190902.html

Previous

Level Up

Next

2001.05.04: Dying boy on the main street in Odense to the English version of this document  to the Danish version of this document   2001: Just do it - Nike sculpture 2002.09.19: Asem4people: Watch out for social justice! to the Danish version of this document  to the English version of this document  

Additional Information:
Categories: 2001: Just do it - Nike sculpture | Happenings and Art Installations
Themes: Children´s rights | Criticism of companies
Sculptures: Walking Woman No. 2 (big)
Type: Press releases
Dates: 2001 | 14th May 2001
Locations: Odense, Denmark | Pedestrian street, Odense, Denmark
Co-operators and Helpers: Cityforeningen, Odense
Related Persons and Entities: NIKE International