Press Release, 13-05-99

Dansk billedhugger tilbageholdt i Chiapas, Mexico
To an English version of this documentTo a Spanish version of this documentPictures of the Pillar of ShameView this page without frames


Efter onsdag d.12.maj at have opstillet den kontroversielle skulptur, Skamstøtten, i landsbyen Acteal i Chiapas, hvor en paramilitær gruppe i 1997 myrdede 45 ubevæbnede landsbybeboere, blev skulpturens skaber, danskeren Jens Galschiøt, tilbageholdt ved et militær checkpoint og tilsagt at møde til forhør ved immigrationsmyndighederne i San Cristobal for at redegøre for sine aktiviteter i Mexico.

Jens Galschiøt har været i Mexico siden d.17.april for i forbindelse med en international kulturfestival at opstille den 8 meter høje skamstøtteskulptur. Jens har måttet afbryde sin deltagelse i kulturfestivallen pga. immigrationsmyndighederne. Skulpturen er en slags forbrydelsens nobelpris, der opstilles en gang årligt for at markere et overgreb på humanismen. Den blev første gang opstillet i Hong Kong i 1997 for at markere massakren på demokratibevægelsen på Den Himmelske Fredsplads i Peking 1989.
Den mexicanske skamstøtte kom til Mexico City d.17.april i forbindelse med Den Internationale Dag mod Straffrihed. Efter at have stået i Chapultepecparken blev den i forbindelse med 1.maj demonstrationerne sat på Zocaloen 3 dage foran det mexicanske parlament som en åben anklage mod den mexicanske regerings behandling af den oprindelige indianske befolkning.
På zapatisternes møde med det civile samfund i deres autonome område La Realidad i Lacandonjunglen besluttede representanter for sammenslutningen af alle indianske folk i Mexico, CNI, at tage Skamstøtten til sig som et symbol på overgrebene mod den oprindelige befolknings rettigheder. Ved samme lejlighed blev det besluttet at placere skulpturen endeligt i landsbyen Acteal, hvor et af de grusomste overgreb mod den oprindelige befolkning fandt sted d.22.december 1997. Befolkningen i Acteal havde lavet et større arrangement i forbindelse med opstillingen af skulpturen. Ofrenes familier havde taget opstilling på vejen ned til mindekappellet for de 45 dræbte for personligt at hilse på de fremmødte. Dagen igennem var der taler, musik og teater leveret af landsbyens orkester og den internationale kulturfestival. Mere end 500 indianere fra de nærliggende landsbyer var mødt frem for at deltage i den følelsesladede opstilling af Skamstøtten, der nu står monumentalt foran indgangen til Acteal.
Jens Galschiøt sidder nu i San Cristobal, hvor han skal give forklaring på sine aktiviteter i Mexico med risiko for at blive udvist for at blande sig i Mexicos interne anliggender.

Fotomateriale og yderligere information kan hentes på www.aidoh.dk
Samt på AFP og AP, der har været tilstede ved begivenhederne. AP forsøger i øjeblikket at få levende billeder sendt ud fra Acteal og øvrige begivenheder.

Jens Galschiot
Banevænget 22
5270 Odense N
Tlf 6618 4058
Fax 6618 4158
aidoh@aidoh.dk
mobiltelefon i Mexico +52 7327 4511


Menu med skamstøtte dokumenter    |   Læs mere om skamstøtten     |    Billeder af skamstøtten.    | 
Til Jens Galschiøt's Curriculum Vitae. | Menu over Mexico relateret skamstøtte dokumenter
Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: Access denied for user 'www-data'@'localhost' (using password: NO) in /var/www/web1/web/phpdocs/relevantLinksBottom.php on line 8

Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: A link to the server could not be established in /var/www/web1/web/phpdocs/relevantLinksBottom.php on line 8

Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /var/www/web1/web/phpdocs/relevantLinksBottom.php on line 9