Dagbog fra Hong Kong 14. december 2005

Af Jan Laustsen, Landbrugsraadet

 

 

Det hårde arbejde – pressemøde efter pressemøde

En rigtig arbejdsdag for delegerede og NGO’er. Forhandlingerne er i den vanskelige fase, hvor fronterne bliver trukket hårdt op. Alle holder pressemøde for at vinde omverdenen for netop deres synspunkter. NGO’erne laver spændende happenings og events. Alle kneb gælder for at få opmærksomhed. De fleste initiativer er rolige og til tider morsomme fx julesange med nye tekster om handelspolitik. Aktiviteterne på gaderne hører man ikke meget til i konferencecenteret.

EU og USA prøver at overgå hinanden i, hvem der gør mest indenfor fødevarehjælp og udviklingsbistand og hvilket system, der er det bedste for de sultne og udviklingslandene som helhed. Fremskridt for EU’s forslag om en særlig udviklingspakke for de fattigste u-lande er trods sine gode intentioner få og i det hele taget op ad bakke.

De større og relativt stærke udviklingslande fx Kina, Indien og Brasilien har svært ved at imødekomme EU’s ønske om reduktion af industritold og adgang for serviceydelser. Deres strategi er fortsat at presse EU på landbrugsområdet. EU vil ikke give sig før andre lægger noget på bordet.

De store toneangivende forhandlingsparter (USA, EU, Brasilien og Kina) har i dag holdt deres officielle taler i plenum. Ikke meget nyt under solen, men både EU og USA kommer med friske beslutninger om at øge udviklingsbistanden – uanset udfaldet i Hong Kong. Så der er foreløbig fremskridt for de fattigste lande på den konto.

Mange mener, at man først skal have hul på en bomuldsaftale for at komme videre. Netop bomuld var en af grundene til, at man ikke fik en aftale for 2 år siden i Cancun. Hvis bomuldsdelen kommer på plads forventes Brasilien og andre at komme med tilbud på industri og service. Det kan sætte gang i tingene. Så vi venter – utålmodigt – på fremdrift på bomuld (USA skal levere) og nye tilbud fra Brasilien.

Handelskommissær Mandelson udtalte på dagens pressemøde: ”We can do it”. Et udtryk for håbet om en aftale i Hong Kong. Han understregede dog, at han ikke sagde ”we will do it”.

 

Venlig hilsen
Carsten Randers, journalist
Dir. tlf. 63 38 25 38
Mobil 21 77 10 55

 

 

new-struct/Happenings-and-Projects/Happenings/Mad-cow/Diary/Laustsen2005-12-15.htm

Previous

Level Up

Next

2005.12.13: Den store åbning – intensitet fra start to the Danish version of this document   Jan Laustsen, Landbrugsrådet: Dagbog fra Hongkong 2005.12.15: Frustrationer, højt spil og kan EU holde sammen ? to the Danish version of this document  
Additional Information:
Categories: Jan Laustsen, Landbrugsrådet: Dagbog fra Hongkong | 2005: Diary from Hong Kong
Type: Articles