Jeg anklager...
- om kunstneren Jens Galschiøt


Når man sidder med bogen "Jeg anklager..." - om kunstneren Jens Galschiøt, tror man umiddelbart, at det er kunstnerens budskab det drejer sig om. Det viser sig ikke at være tilfældet. Titlen er forfatteren Erik Meistrups anklage mod den etablerede kunstinstitutions manglende anerkendelse af Jens Galschiøt. Kunstinstitutionen, som ifølge Erik Meistrup først og fremmest er personificeret ved Arkens direktør Christian Gether, har retfærdiggjort denne dom med Galschiøts politiske arrangement og manglende kunstneriske nyskabelser. Denne manglende accept af det kunstneriske aspekt i Galschiøts arbejde har ført til den ene afvisning efter den anden ved ansøgninger om fondsmidler til fremtidige projekter. Meistrup anklager kunstinstitutionen for at være alt for subjektiv i sin vurdering af, hvad der er god og dårlig kunst. Han giver flere eksempler på kunstnere, der laver kunst udfra de samme kriterier som Galschiøt, som kunstinstitutionen anerkender som "gode kunstnere".

Første del af bogen fokuserer på dette, for en kunstner naturligt store problem, ikke at være anerkendt de rigtige steder. Erik Meistrup forsøger på bedste vis at finde Galschiøts plads i kunsthistorien. De største værker beskrives her udfra en kunstnerisk vinkel. Senere i bogen omtales de enkelte værker, bl.a. "Min indre svinehund" og "Skamstøtten", i deres politiske sammenhænge og historien om forberedelse, opstilling og konsekvenser af disse happenings fortælles.

Det er en grov kritik af den etablerede kunstverden Erik Meistrup får fyret af i bogens første del. Om man er enig eller ej, så er det meget underholdende læsning.
Det er imidlertid den sidste del af bogen, der efter min mening gør sig bedst. Det er spændende at stifte bekendtskab med Galschiøts arbejder og ideer, for det har vi ganske rigtigt ikke hørt så meget om i den danske kunstpresse. Det er store og imponerende projekter, Galschiøt har stablet på benene igennem de sidste 10 år. Alene logistikken omkring skamstøtte projekterne har været enorm.

Bestemt en bog der er værd at læse, en "anderledes kunstbog", om man vil. Hvis det kan være Jens Galschiøt en trøst, er han ikke den eneste kunstner i kunsthistorien, som ikke var værdsat af sin samtid!

Erik Meistrup
Jeg anklager...
- om kunstneren Jens Galschiøt
176 sider illustreret
Forlaget Aidoh.dk

Anmeldt af:
Lene Nordberg Eriksen og
Thore Hammer EriksenRelevant documents
 • The Pillar of Shame to the version of this document  
 • new-struct/forlaget-aidoh/jeg-anklager/Tangoe-Kunstavisen.htm

  Previous

  Level Up

  Next

  Lektørudtalelse, Jørgen Bartholdy to the Danish version of this document   2004: Jeg anklager - bog af Erik Meistrup Christian Tangø i Kunstavisen: Anklage uden endeligt bevis to the Danish version of this document  
  Additional Information:
  Categories: 2004: Jeg anklager - bog af Erik Meistrup | Writings about Jens Galschiot | 2004: Local events | Free E-books
  Themes: Arts debate
  Sculptures: My inner Beast - concrete | Pillar of Shame
  Type: Reviews
  Dates: 2004
  Related Persons and Entities: Lene Nordberg Eriksen | Thore Hammer Eriksen