Galschiot-Fundamentalism_stort foto

  Infobrev 22 maj 2013, infobreve kan også ses på infobreve - Afmelding af nyhedsbrev, se nederst

 

Kære  !*FIRSTNAME*!

Du har ikke fået infobrev det sidste halve år. Men jeg har koncentreret mig fuldt ud om min store dialog- og skulpturinstallation ”FUNDAMENTALISM”, som er et af det mest arbejdskrævende og kontroversielle kunstprojekter, jeg nogen sinde har lavet. Vi har haft travlt med at støbe de tusindvis af kobberkopier af toraer, bibler og koraner, der indgår i projektet.

Jeg har arbejdet på det i 3 år, og det er først helt færdig om 1½ år, men nu har jeg en slags for-fernisering på dele af projektet fredag d. 24. maj i Alberslund, og det skal du da inviteres til J.

Du kan se mere om både projektet, problemer med at få nogen til at udstillet det, breve til museer og folketinget og meget mere neden for.

Jeg håber at vi ses til Albertslund udstillingen, som er en større udstilling med mange af mine skulpturer og malerier af Michael Grønlund. Udstillingen er arrangeret af Albertslunds Kunstforening med støtte fra bl.a. integrationsrådet, der afholder integrationsdag dagen efter udstillingen åbner.  Udstillingen er overalt i selve byen og på Birkelundgård, Damgårdsvej 25, 2620 Albertslund, hvor både integrationsdagen og ferniseringen foregår på fredag den 24. maj kl. 16.00. Alle er velkomne.

Vi har i øvrigt lanceret en ny webside GalleriGalschiot.dk, og der er lavet en lille konkurrence, hvor man kan vinde en skulptur, hvis man kan finde Galschiøt på panoramafotoerne på websiden. Vinderen udtrækkes mandag den 27. maj.

Håber vi ses - hvis ikke - så kommer dokumentarfilm-fotograf Niller Madsen til ferniseringen, så vil du kunne se det på nettet senere.

Kærlige og gode forårs hilsener

Jens Galschiøt og de hårdtarbejdende medarbejdere

Hvad er Fundamentalism projektet?

Abrahams børn: mit projekt er at skabe en dialog skulptur, der omhandler de tre monoteistiske religioner: jødedom, kristendom og islam.

Disse tre religioner kaldes ofte ”Bogens folk”, og de anderkender alle Abraham som deres fælles stamfar, så man kan sige, at uenighederne imellem disse religioner er en slags familie stridigheder imellem ”Abrahams børn”.

Projektet er, dels et dialog- og oplysningsprojekt og dels selve skulpturen ”Fundamentalism”, der skal danne rammen.

**************

FUNDAMENTALISM skulpturen: Den færdige skulptur er bygget op af 8.000 kobberbøger der stables, så de danner bogstaverne ”FUNDAMENTALISM”, der opstilles på en stor cirkel formet sokkel. Skulpturen har en monumental udstråling med en diameter på 9 meter og højde på 3,5 meter og består af over 7 tons kobber og stål.

Bogstaverne fordeles imellem religionerne, således at fire bogstaver bygges af kobber Bibler, 4 af Koraner og 3 af Toraer.  Af respekt for de hellige bøger er de modeleret op i voks og støbt i kobber og har således aldrig været rigtige toraer, bibler eller koraner.

På ydersiden af den cirkelformede sokkel er monteret 14 fladskærme, der døgnet rundt viser de lyse og smukke citater fra toraen, biblen og koranen. På indersiden er ligeledes monteret 14 skærme, og der vises de mørke citater fra de samme religiøse bøger. Der ligger mange gode foto af opbygningen på websiden.

I Alberslund udstilles 3 store bogstaver, med 6 skærme og 600 citater.

**************

Dialog, oplysning og nedbrydning af fordomme. Jeg håber at få gang i en konstruktiv dialog om, at alle disse religioner kan tolkes meget menneskekærlige og meget menneskefjendske.

Skulpturen sætter fokus på at både toraen, biblen og koranen indeholder så mange smukke og lyse udsagn, at man kan opbygge et meget smukt, harmonisk og menneskekærligt samfund ud fra alle tre bøger. Modsat indeholder både toraen, biblen og koranen lige så mange menneskefjendske og totalitære udsagn, at man kan opbygge en totalitær stat ud fra hver eneste bog.

Skulpturen er også en slags oplysningsprojekt omkring religionerne, og jeg håber, at dialogen kan være med til at nedbryde en masse fordomme om hinanden.  F.eks. har jeg selv været forbavset over, hvor hård kristendommen er over for kvindekønnet, og hvor relativt blid koranen er over for kvinder.

Det er min fornemmelse, at det ikke er de religiøse skrifter, der er noget galt med. Det er mere et spørgsmål om, hvad de religiøse mennesker vælger at knytte an til: den mørke eller den lyse side af deres religion.

**************

Udstillingen i Albertslund

For at teste mit projekts kommunikationspotentiale, vil jeg allerede offentliggøre dele af projektet ved kunstudstillingen i Albertslund, som er arrangeret af kunstforeningen.

De har bl.a. støtte fra integrationsrådet, der vil forsøge at organisere rundvisninger omkring skulpturen i forbindelse med integrationsdagen der også afholdes på Birkelundgård om lørdagen d.25 maj. I den pjece der uddeles om dagen er et et indstik omkring skulptur udstillingen og fundamentalism projektet.

Jeg opstiller tre af bogstaverne og 6 skærme i laden på birkelundgård for at lave en slags prøve på, hvilken debat og dialog kunstinstallationen vil fremme. Erfaringerne med denne introduktion vil blive indarbejdet i færdiggørelsen af skulpturen og i min kommunikationsstrategi.

**************

Har museerne berøringsangst?

Jeg forestiller mig, at den færdige kunstinstallation lanceres på et dansk kunstmuseum og derefter kommer rundt på turné. Men i skrivende stund har jeg ikke nogen aftale med et museum omkring en lancering. Oprindeligt var det Heart (Herning kunstmuseum), der skulle lave åbningsudstillingen, men de er sprunget fra pga. økonomiske problemer.

Jeg har sendt materiale ud til 46 kunstmuseer for over 2 måneder siden, og indtil nu har der kun været afslag. Jeg har oveni købet tilbudt dem projektet gratis, så de kun skal betale for transport og formidling. Det er jo en ret kontroversiel kunstinstallation, så det kræver nok en fordomsfri og modig museumsdirektør, der vil være parat til at deltage i debatten både i offentligheden og inden for museernes egne snævre cirkler.  Jeg har lagt deres svar frem på min webside.

Tilsyneladende er der en stor berøringsangst blandt museer for at lægge lokaler til dette projekt. Det kan skyldes, at museerne mener, at jeg er en elendig kunstner ;-) – men det kan også skyldes, at man ikke vil røre ved denne slags debatter. Hvis det er tilfældet, mener jeg, at det er skandaløst. Kunstmuseer får jo netop den store offentlige støtte for at formidle kunst til offentligheden – også den kontroversielle.

**************

d en omfattende redegørelse omkring Fundamentalis til samtlige folketingspolitikere, da introduktionen i Albertslund vil medføre, at der så småt begynder at blive en offentlig opmærksomhed omkring kunstinstallationen. Da det ofte er politikere, der deltager i denne type debatter, har jeg valgt at orientere dem grundigt omkring projektet. Mange fra begge sider af tinget har svaret, at de støtter ideen, og det tegner jo godt.

**************

Catch-22

Da det ikke har været muligt for mig at få en aftale med et af museerne, er det helle ikke muligt for mig at søge produktionsstøtte til skulpturen.

Støtteordningerne er nemlig indrettet så snedigt, at man skal fremvise en aftale med et statsanerkendt museum for at komme i betragtning! også selv om jeg er en af den slags kunstnere, der normalt udstiller i det offentlige rum, og at ingen er i tvivl om, at jeg vil kunne udstille det på f.eks. Københavns Rådhusplads, en plads, hvor jeg ofte har udstillet.

Denne groteske situation har betydet, at projektet er en del forsinket, da jeg selv skal skaffe alle midlerne til skulpturen ud af min egen lomme, og netop denne skulptur er ret dyr at lave.:-)

**************

Hvorfor en skulptur om religion?

Mit ærinde er at skabe en kunstinstallation, der fungerer både som skulptur og dialogprojekt, og som vil understøtte de moderate kræfter inden for alle tre religioner.

Jeg har en del erfaring fra mine happeninger over hele kloden med at styre den slags dialoger og debatter, men netop religionsdebatten er ekstremt svær at få en konstruktiv dialog ud af, især når man er belastet af at være en dansk kunstner fra muhammedtegningernes land.

Jeg har derfor allerede nu taget mange forholdsregler for ikke at ende i en ny ufrugtbar muhammedkrise. F.eks. har bøgerne, som skulpturen er bygget op af, aldrig været rigtige hellige bøger, og jeg har undladt at skrive Koranen, Biblen og Toraen på dem for at undgå uheldige fotos fra fremstillingsprocesserne, hvor vi brænder voksen ud af bogstakkene.

Jeg mener, at det er vigtigt, at både kunstnere og kunstmuseer forholder sig til dette tema, og at vi ikke er berøringsangste over for temaet. Jeg tror på, at netop kunstnerne kan være med til at skabe og fremme en positiv dialog – en dialog, som jeg tror, at de fleste af os er interesseret i, men som ofte bliver kapret af mørkemænd, der er interesseret i at eskalere en konflikt og puste til ilden.

Jeg håber at dette projekt er så afbalanceret at det vil skabe en konstruktiv debat og medvirke til en støtte vide om hinanden.

**************

Alt om Albertslund udstilling

Alt om Fundamentalism projektet

Alt om Galleri Galschiøt

Alt om alle andre Galschiøt projekter

*******

 Besøg Galleri Galschiøt

Galleriet ligger på et 10.000 m2 stort område i Odense N, med Galschiøts arbejdende atelier, udstillingshal, bronze-støberi, skulpturpark og en galleri-butik hvor man kan købe både skulpturer og smykker.  Skulptere fra 400 kr til 7.000.000 kr.

Stedet bugner af aktiviteter og interessante hel- og halvfærdige skulpturer, så der er nok at se på.

 Galleri Galschiøt er åbent for besøgende alle arbejdsdage fra 9.00 til 17.00. Weekend lukket. Fri entré

Adressen er: Galleri Galschiøt, Banevænget 22,  5270 Odense N, Tlf. 6618 4058 - 5 minutter i bil fra Centrum eller  bus 91 og 92 mod Allesø eller Lumby

 


 
modellen fundamentalism

 

med skærm fundamentalism

 

Galschiot_med balance-bogstak

Galschiot_ arbejdes-foto

Galschiot-Fundamentalism_lille bogstak

 

voksbøger

 

stonehenge

 

kurt brænder ud

 

søren med kran

 

butik ny

 

Følg med på:    GalschiøtFacebook

  og   Follow Galschiøt on Twitter

Tilmelding til infoliste: skriv navn, by og land til Infolisten: aidoh@aidoh.dk

Se tidlige: Infobreve   

Kontakt til Galschiøts værksted:

Jens Galschiøt
Banevænget 22
5270 Odense N
Tlf.
+45 6618 4058
Fax +45 6618 4158
Webside:
http://www.aidoh.dk/
Galleri:
http://www.gallerigalschiot.dk/

Email:
aidoh@aidoh.dk

***************************************************

Afmelding af nyhedsbrev:

Vil du slettes af infolisten så tryk på "besvar" og skriv " nej tak" i emne-boksen, så vil dit ønske straks blive imødekommet.

Men det er måske en tanke værd at denne mail ikke er dækkende for alt hvad vi sender ud. Emnerne er mangfoldige: arrangementer i galleriet, menneskerettigheder, verdens ubalance, kvinders og børns rettigheder, racisme, krig og fred, kunstdebat o.m.a.

Til !*COMPANY*! !*EMAIL*!  !*FIRSTNAME*! !*LASTNAME