Onsdag den 24. dec. 2005

 

At være NGO–aktivist ved WTO-mødet i Hong Kong er ikke nogen entydig størrelse.

De fleste af os der kommer fra Danmark og Vesteuropa, er kommet for at aktionere og argumentere for at afskaffe støtteordninger til bl.a. landbrug, fordi vi tror på at de er af stor betydning for en ulige verden – delt mellem OS de rige europæere (og amerikanere) og DEM de fattige afrikanere og asiater. Men så ligetil er det nok ikke.!!!

Jeg har netop talt med nogle i filippinske fiskere der er kommet for protestere imod WTO. De har lavet en masse aktioner på Filippinerne fordi deres fiskerimuligheder er blevet taget fra dem, sammen med deres regerings muligheder for at subsidiere deres fiskeri. Dette betyder at de nu skal konkurrere med store trawlere og importeret fisk, der presser prisen på de lokale produkter..

De viste en film om hvordan de har besat fiskeriministeriet på filippinerne og hvordan deres leder var blevet dræbt under konfrontationerne. De er en gruppe af fiskere der er taget den lange vej til Hongkongs WTO-møde for at demonstrere for deres rettighed til at beskytte deres eget marked og det er jo sjovt nok det modsatte som vi ’fair traid’-folk fra Danmark er her for at promovere… Mange af os tror jo netop på at en åbning af markedet globalt vil hjælpe den fattige del af verden. Det tror vi nu stadig på, men vi mener også at udvalgte fattige lande skal beholde deres muligheder for at beskytte deres egne markeder. Ellers vil konsekvensen blive alt for voldsomt for mange af de fattige bønder og arbejdere i den tredje verden der ikke har en socialt sikkerhedsnet til at gribe dem der falder.

 

Mvh. Jens Galschiøt, Hong Kong

 

new-struct/Happenings-and-Projects/Happenings/Mad-cow/Diary/Landbrug2005.12.15.htm

Previous

Level Up

Next

2005.12.13: Frankrig og retfærdigheden to the Danish version of this document   Jens Galschiøts klummer til ´Effektivt Landbrug´ 2005.12.15: Nådesløs dom over WTO to the Danish version of this document  
Additional Information:
Categories: Jens Galschiøts klummer til ´Effektivt Landbrug´ | 2005: Diary from Hong Kong
Themes: Agricultural subsidies | Criticism of governments | Globalisation | Imbalanced wealth distribution | World trade
Type: Articles