Tirsdag den 13. december åbnede det officielle WTO-topmøde i HongKong. Vi startede dagen sammen vores samarbejdspartnere fra Mellemfolkelig Samvirke, med at placere det franske flag i hånden på den 3 meter høje og næsten lige så fede retfærdighedsgudinde Justitia – en skulptur der viser en fed hvid kvinde, der sidder på ryggen af en mager og udslidt afrikansk mand, mens hun udtaler ”Jeg vil gøre alt for at hjælpe ham undtagen stige ned fra hans ryg”. Når vi synes hun skulle have lige netop det franske flag i hånden, er det fordi Frankrig mere end andre EU-lande står for protektionisme.

Men ellers var tirsdagen hovedbegivenheden – set med vores øjne – endnu en stor og mangfoldig demonstration af kritiske NGO’ere fra alle verdensdele.

Især de sydkoreanske bondeorganisationer var meget markante. De optrådte meget synligt og disciplinerede og gennemførte spektakulære aktioner, bl.a. ved at ca. 50 aktivister sprang i vandet for at svømme fra det anviste demonstrationsområde over til kongrescenteret, hvor WTO topmødet blev holdt. Når de griber til så kraftige aktionsformer, skyldes det, at de føler at deres levebrød er truet ved importen af billige fødevareprodukter fra andre lande, hvilket de mener at WTO aftalerne er skyld i. Deres problem er, at der før WTO var toldmure, der beskyttede det lokale hjemmemarked, og at denne beskyttelse blev fjernet i forbindelse med Uruguay-runden. Dette føler de er helt urimeligt, da de rige lande stadig beskytter deres landbrug – og får lov til det af WTO.

Alle i Hongkong og resten af verden har været bange for at Koreanerne ville smadre hele Hongkong… men de har indtil nu opført sig ret eksemplarisk.

new-struct/Happenings-and-Projects/Happenings/Mad-cow/Diary/Landbrug2005.12.14.htm

Previous

Level Up

Next

2005.12.12: Første indtryk af holdningen til WTO to the Danish version of this document   Jens Galschiøts klummer til ´Effektivt Landbrug´ 2005.12.14: Fair trade - eller beskyttende subsidier? to the Danish version of this document  
Additional Information:
Categories: Jens Galschiøts klummer til ´Effektivt Landbrug´ | 2005: Diary from Hong Kong
Themes: Agricultural subsidies | Criticism of governments | Globalisation | Imbalanced wealth distribution | World trade
Type: Articles