Løslad Ai Weiwei, støt Guggenheims underskrifts-indsamling

Til alverdens kunstnere og museer m.m.

Jeg vil hermed opfordre dig til at støtte Guggenheims underskriftsindsamling for at protestere imod den kinesiske kunstner Ai Weiwei’s arrestation. Det vil være et smukt statement hvis vi på denne måde kan manifestere at kunstelskere over hele kloden er sammen om kræve Ai Weiwei løsladt.

Send gerne denne opfordring videre.

Venlig hilsen

Jens Galschiøt, billedhugger, Danmark, 12. april 2011

Link til Guggenheims underskriftsindsamling:

 http://www.change.org/petitions/call-for-the-release-of-ai-weiwei#?opt_new=f&opt_fb=t

 

Pressemeddelelse fra Jens Galschiøt om Ai Weiwei, den 8. april 2011, http://www.aidoh.dk/Ai-Weiwei

Løslad Ai Weiwei!

Den kinesiske kunstner Ai Weiwei blev søndag arresteret af det kinesiske politi. Siden har det ikke været muligt at komme i kontakt med kunstneren og de kinesiske myndigheder nægter at udtale sig i sagen – Officiel kinesisk presse kommer med nogle kryptiske formuleringer omkring at Weiwei er sigtet for økonomisk kriminalitet. En anklage der forekommer meget tvivlsom og kan bruges til hvad som helst.

Den danske kunstner Jens Galschiøt er selv to gange blevet nægtet indrejse i Hongkong på grund af hans kunstneriske aktiviteter sammen med demokratibevægelsen og i øvrigt har permanent indrejseforbud i Kina.

Han udtaler i forbindelse med Ai Weiweis arrestation.

Jeg vil på det kraftigste tage afstand fra arrestationen af Ai Weiwei . Han er en af verdens mest kendte kunstnere, han laver fremragende kunst, sidst med en større udstilling på Tate. Kunstneriske aktiviteter der er med til at sætte fokus på at Kina er blevet en vigtig spiller på den internationale kunstscene. På denne måde er Ai Weiwei også blevet en vigtig repræsentant for det kinesiske folk.

Det er derfor med stor beklagelse at Kina nu har vendt sit totalitære ansigt frem imod verden og endnu en gang har begået et overgreb på én af sine egne borgere. Det er et utryk for magtmisbrug, som sætter fokus på at Kina har langt igen før de kan kalde sig en retsstat med et system der beskytter sine borger imod vilkårlige overgreb fra staten.

Jeg vil opfordre alle kunstnere i verden til at udtrykke deres protest mod arrestationen af Ai Weiwei. Guggenheim museet har taget initiativ til en underskrifts-indsamling, så gå ind på siden og underskriv støtte-erklæringen.

Samtidig vil jeg opfordre den danske og alle andre demokratiske regeringer til at protestere over anholdelsen. Dette er et overgreb som ikke bør gå upåagtet hen, især i betragtning af Kina er blevet en af vestens vigtigste handelspartnere og vi derfor har en særlig forpligtelse til at udtrykke vor bekymring.

Jeg vil især opfordre Hongkong og Taiwan til at protestere. Netop disse to områder med kinesisk befolkning som nyder godt af ytringsfriheden, har en særlig forpligtelse til at reagere imod overgreb begået af Fastlandskina. Måske vil Kina netop lytte mere til kritikken når den kommer fra deres egen kulturkreds i Hongkong og Taiwan”, slutter Jens Galschiøt.

 

Generel INFO

Guggenheims underskriftsindsamling:

 http://www.change.org/petitions/call-for-the-release-of-ai-weiwei#?opt_new=f&opt_fb=t

Galschiøt har lagt en opfattende dokumentation op på sin hjemmeside omkring Kina:

http://www.aidoh.dk/China-activities

Om arrestationen af Ai Weiwei:

http://www.aidoh.dk/Ai-Weiwei

Info/photos om Jens Galschiøt: www.aidoh.dk, e-mail aidoh@aidoh.dk

Tlf. +45 6618 4058, mobil +45 4044 7058
www.facebook.com/galschiot.official  og http://www.twitter.com/galschiot

Nyhedsbrev: Meld dig til på aidoh@aidoh.dk