Pressemeddelelse fra Jens Galschiøt om Ai Weiwei, den 8. april 2011

http://www.aidoh.dk/Ai-Weiwei

Løslad Ai Weiwei!

Den kinesiske kunstner Ai Weiwei blev søndag arresteret af det kinesiske politi. Siden har det ikke været muligt at komme i kontakt med kunstneren og de kinesiske myndigheder nægter at udtale sig i sagen – Officiel kinesisk presse kommer med nogle kryptiske formuleringer omkring at Weiwei er sigtet for økonomisk kriminalitet. En anklage der forekommer meget tvivlsom og kan bruges til hvad som helst.

Den danske kunstner Jens Galschiøt er selv to gange blevet nægtet indrejse i Hongkong på grund af hans kunstneriske aktiviteter sammen med demokratibevægelsen og i øvrigt har permanent indrejseforbud i Kina.

Han udtaler i forbindelse med Ai Weiweis arrestation.

 

Jeg vil på det kraftigste tage afstand fra arrestationen af Ai Weiwei . Han er en af verdens mest kendte kunstnere, han laver fremragende kunst, sidst med en større udstilling på Tate. Kunstneriske aktiviteter der er med til at sætte fokus på at Kina er blevet en vigtig spiller på den internationale kunstscene. På denne måde er Ai Weiwei også blevet en vigtig repræsentant for det kinesiske folk.

Det er derfor med stor beklagelse at Kina nu har vendt sit totalitære ansigt frem imod verden og endnu en gang har begået et overgreb på én af sine egne borgere. Det er et utryk for magtmisbrug, som sætter fokus på at Kina har langt igen før de kan kalde sig en retsstat med et system der beskytter sine borger imod vilkårlige overgreb fra staten.

Jeg vil opfordre alle kunstnere i verden til at udtrykke deres protest over arrestationen af Ai Weiwei.

Samtidig vil jeg opfordre den danske og alle andre demokratiske regeringer til at protestere over anholdelsen. Dette er et overgreb som ikke bør gå upåagtet hen, især i betragtning af Kina er blevet en af vestens vigtigste handelspartnere og vi derfor har en særlig forpligtelse til at udtrykke vor bekymring.

Jeg vil især opfordre Hongkong og Taiwan til at protestere. Netop disse to områder med kinesisk befolkning som nyder godt af ytringsfriheden, har en særlig forpligtelse til at reagere imod overgreb begået af fastlandskina. Måske vil Kina netop lytte mere til kritikken når den kommer fra deres egen kulturkreds i Hongkong og Taiwan”, slutter Jens Galschiøt.

 

INFO

Galschiøt har lagt en opfattende dokumentation op på sin hjemmeside omkring Kina:

http://www.aidoh.dk/China-activities

Om arrestationen af Ai Weiwei:

http://www.aidoh.dk/Ai-Weiwei

Skriv under på appellen Release Ai Weiwei

http://www.change.org/petitions/call-for-the-release-of-ai-weiwei#?opt_new=f&opt_fb=t

 

Info/photos om Jens Galschiøt: www.aidoh.dk, e-mail aidoh@aidoh.dk

Tlf. +45 6618 4058, mobil +45 4044 7058