Baggrund
Dette projekt tager sit udgangspunkt i en musik- og kulturmanifestation imod had på Rådhuspladsen i København onsdag den 14.november 2001. Tanken er at lave en symbolsk fremvisning af hvordan hadet og ekstremismen fungerer og påvirker os. Arrangementet er lavet i samarbejde med kalikalør og fagforeningerne.

Ide
Fire store stålkonstruktioner opbygget af 3 meter høje 'græske søjler'. Konstruktionen vil have en kold, industriel og totalitær udstråling.
På disse søjler placeres 2 meter høje 'Min indre Svinehunde'-skulpturer, der oplyses af et bål anbragt ved foden af svinehundene.
Disse skulpturkonstruktioner placeres i hvert hjørne af Rådhuspladsen, og fungerer som ramme om arrangementet 'Musik imod Had'.

På de langsgående sider mellem svinehundene placeres 120 tynde, 3 meter høje jernstager med hver en kobbermaske forestillende et forvredet ansigt anbragt i toppen af stagerne.
På stagerne monteres en olielampe, der er fremstillet af cocacola-flasker belagt med kobber.
Nogle af disse Molotovcocktails-lignende olielamper vil blive holdt af en kobberhånd, som ligeledes monteres på stængerne. 'Olielampens' flamme vil kaste lys på kobbermasken.

Set udefra vil installationen virke meget smuk med de fire svinehunde og de over hundrede masker oplyst af levende ild. Først når man træder nærmere, vil man opdage, at det smukke scenarium i virkeligheden er en fremstilling af verdens cyklus af had. Et opråb om at (vores) ekstremisme avler had.Symbolikken
Symbolikken i denne type kunstinstallation kan opfanges og tolkes på utallige måder -
Her er nogle umiddelbare bud:

- 'Min Indre Svinehund' symboliserer den dæmon der flere gange har overtaget og ødelagt den europæiske civilisation (humanismen) i form af fascisme og nazisme. En dæmon der ligger lige under huden på det civiliserede menneske, og som har resulteret i fascisme, smålighed, intolerance og had.

- Svinehundene placeres på sokler svævende på 'græske søjler' med offerkar fyldt med brændende olie placeret ved foden af hver skulptur. Opstillingen leder tankerne hen på okkulte templer .Tilbedelsen af en okkult genstand eller afgud eller modsat et afladsoffer for at blive fri for den - for dæmonen, for den indre svinehund.
- Det er ikke de fremmede, som er til fare for vores civilisation. Det er vores reaktion på de fremmede.

- Maskerne repræsenterer ofrene og er alle fragmenter af skulpturen 'Skamstøtten'. Ofrene er symbolet på verdens ubalance, men kunne også lede tanken hen ofrene for den indre svinehund. Ved at lade offer-maskerne omkredse pladsen så monumentalt og massivt skabes et symbol på den omgivende verden, som kommer tættere og tættere på.
Kloden er blevet for lille til at rumme sin egen ubalance. Den tredje verden står uden for vores vinduer og kigger afmægtigt på vores enorme forbrug af verdens ressourcer.

- Ofrene er belyst af Molotovcocktails forklædt som olielamper. Molotovcocktail-erne er fremstillet af den vestlige verdens egne produkter og symboler - cocacola-flasker. Ved at belyse maskerne med disse 'olielamper' symboliseres en anden side af ofrene. Nemlig reaktionen imod at være ofre, angrebet på svinehundene og den vestlige verdens kolossale rigdom, overherredømme og værdier.

- Hele kunstinstallationen er lavet med en nærmest fascistisk udstråling, som giver associationer til Albert Speers installationer i Nürnberg i 1934 i forbindelse med nazistpartiets kongres. Dette for at symbolisere voldsomheden i konflikten, men også for at varsle vores egen civilisations og demokratiets undergang, hvis vi ikke formår at løse den globale konflikt omkring verdens ubalance. 'Min Indre Svinehund' repræsenterer den voldelige løsning - og vold avler vold i et uendeligt kredsløb. Findes der andre løsninger end at deles om verden, hvis vi vil bevare vores humanistiske livssyn?

Det er de små skridt der bringer os fremad, men den kurs vores skridt har nu, bringer os bort fra vores humanistiske livsgrundlag.

De små skridts politik

Med kæmpe skridt
nærmer de små skridts politik
sig igen det store tilbageskridt

-Erich Fried


klik her for at se fotos fra fremstillingsprocessen samt fotos til pressen
Information og billeder

Jens Galschiøt  -  Banevænget 22  -  5270 Odense N
Tlf.: 6618 4058  -  Fax: 6618 4158
E-mail: aidoh@aidoh.dk
Level Up

2001: Musik mod had
Additional Information:
Categories: 2001: Musik mod had | Happenings and Art Installations | Performances / Scenographies
Sculptures: Masks of the Pillar of Shame | Monopoly Money | My inner Beast - concrete
Type: Concepts
Dates: 14th November 2001
Locations: Town hall square, Copenhagen, Denmark
Partners: Kultur Ka´ Li´ Kulør