Pressemeddelelse, 21 september, 2000

Danske demonstranter laver døds-happening under Verdensbankens og Valutafondens årsmøder i Prag den 24. og den 26. september


20 mørke kobbermasker på 4 meter høje sortklædte stager, en 5 meter høj kvindelig budbringer fra Syd og en skamstøtte af forvredne ansigter, er nogle af ingredienserne i de danske jubilee-tilhængeres opførsel af en dødsprocession. Kunstneren Jens Galschiøt og hans folk vil, sammen med tusindvis af dødsklædte korsbærende Jubilee-tilhængere, bidrage til at sætte fokus på IMF, Verdensbanken og de rige landes ansvar for globaliseringens ofre: 7 millioner børn dør årligt som følge af de rige landes underminering af den sociale udvikling i de fattigste lande, iflg. FN.

G8-mødet i Japan i juni var en demonstration af de største økonomiers manglende vilje til at søge en løsning på u-landenes gældskrise. Derfor vender Jubilee 2000 sig nu mod IMF og Verdensbanken for at lægge et direkte pres på dem, og de rige landes regeringer. Disse institutioner har bremset for gældseftergivelse, med alt for skrappe forhåndsbetingelser, og har gennem de sidste 10 år øget fattigdommen ved at påtvinge de fattigste lande hårdhændede og fejlslagne økonomiske reformer. IMF og verdensbanken nægter fortsat at vedkende sig deres ansvar for gældskrisen og lader derfor donorlande som Danmark betale sig ud af gældseftergivelsen med bistandsmidler.

"Under asienkrisen rejste IMF og Verdensbanken mere end 150 milliarder dollars i løbet af få måneder. Nu påstår de, at de ikke har råd til at eftergive deres udeståender til de fattigste lande, selvom de kun er 25-40 milliarder dollars værd. Danmark bør ikke bruge bistandsmidler til at betale for Verdensbankens og IMFs gældseftergivelse, men kræve at institutionerne selv eftergiver gælden for de fejlslagne lån", udtaler Bo Tovby Jørgensen, kampagneleder for Jubilee 2000 i Danmark.

Med demonstrationerne i Prag vil Jubilee 2000 desuden sætte fokus på det urimelige i at IMF og Verdensbanken optræder som både dommer, nævning og anklager i spørgsmål om gældseftergivelse som har betydning for mere end én milliard fattige mennesker.

"WTO, IMF og verdensbanken har global indflydelse, men varetager primært de rige landes interesser. Denne demokratiske ubalance må vi gøre alt for at ændre", Udtaler kunstneren Jens Galschiøt

Jubilee 2000 mener at mediernes interesse for eventuel vold under demonstrationerne er med til at skabe unødig frygt, og aflede opmærksomheden fra de grupper som på en seriøs og ikke-voldelig måde forsøger at sætte fokus på vigtige emner, såsom IMF og Verdensbankens rolle i løsning af u-landenes gældskrise. Disse grupper udgør langt den største del af de demonstrerende. Jubilee 2000’s aktiviteter under topmødet i Prag er udarbejdet i samarbejde med de Tjekkiske myndigheder, politiet og lokale organisationer.

Demonstrationerne finder sted i Prag, søndag den 24. september og tirsdag den 26. september. Jens Galschiøts skulptur vil blive opstillet i Legna-parken ved breden af Moldau.

 

For mere information kontakt:

Billeder af forberedelsen til happening kan hentes fra: www.aidoh.dk

Jens Galschiøt, Art In Defense of Human Rights, tlf. 6618 4058, Mobil: 2193 7041

Aktivister i Prag: Mobil 2062 8901 og Mobil 4054 8173

Dansk filmhold der følger Jens Galschiøt og aktivisterne i Prag: Niels Madsen, Odense ser rødt, tlf. 40 215 415

Bo Tovby Jørgensen, jubilee 2000, tlf. 3318 7836, Mobil 2627 0490, www.jubilee2000.dk 

Lars Koch, Nord/Syd-koalitionen, tlf. 3535 8788, Mobil: 4010 5208, www.nord-syd.dk 


More information on our sculptures in Prague, main index

Photos of the Prague demonstration and sculptures

Level Up

2000: The World Bank/IMF Summit, Prague
Additional Information:
Categories: 2000: The World Bank/IMF Summit, Prague | Happenings and Art Installations
Sculptures: Masks of the Pillar of Shame | Pillar of Shame, Top, No. 1 | The Messenger Jubilee 2000
Type: Press releases
Dates: 20th September 2000
Locations: Prague, Czech Republic
Co-operators and Helpers: Bono (U2) | IMF (International Monetary Foundation) | Vaclav Havel | World Bank
Partners: Churches of Prague | Folkekirkens Nødhjælp (Dan-Church-Aid) | INPEG - Initiative Against Economic Globalisation | Jubilee 2000