Pressemeddelelse, 7. juli 2011. Kan hentes på internet www.aidoh.dk/Tyveri-Svendborg2011

Flygtningeskulptur stjålet i Svendborg

Kunstneren og skipper beder om hjælp til at finde skulpturen

Skulpturen der er en del af kunstinstallationen Flygtningeskibet M/S Anton er lavet af billedhuggeren Jens Galschiøt og repræsenterer en værdi på 39.000 kroner. Den var én af de 70 skulpturer der kom sejlende til Svendborg fredag den 1. juli 2011.

DSC07764”Hvornår det præcis er sket ved vi ikke, men det er sket i perioden fredag den 1. juli til afsejling mandag den 4. juli.

Vi opdagede først tyveriet da vi lavede mandtælling i Kerteminde i forbindelse med flygtninge­skibets indsejling i havnen under kunstudstillingen ”International Art Festival” som foregår i Kerteminde i disse dage” udtaler skipperen Knud Andersen på M/S Anton der er frygtelig ked af miseren.

”Skulpturen var låst fast med en vejre af rustfrit stål, så tyvene må have haft specielt værktøj med. Ellers ville det være umuligt at stjæle den. Vi vil nu opsætte video- overvågning på skibet.” Siger Jens Galschiøt som er kunstneren og ejeren af skulpturen.

Vi vil gerne bede offentligheden på Fyn om hjælp, hvis de har kendskab til dem der har taget den eller bare har set noget mistænkeligt - vil jeg meget gerne have oplys­ninger, enten til direkte til Odense politi 6614 1448 eller til Skipper eller Galschiøt. Skulpturen er meget markant og det vil være umulig at sælge den eller have den stående uden at det vil vække en hel del opsigt. Skulpturen er nummeret med nr.: 45-2010 og er ikke signeret”, slutter Jens Galschiøt.

Jens Galschiøts skulpturer har før vist sig at have en uimodståelig tiltrækningskraft på tyve. Han er én af Dan­marks mest bestjålne kunstnere og det er efter­hån­den ved at udvikle sig til en kriminalgåde, hvor de mere end 52 skulpturer der er blevet stålet gennem de sidste 15 år befinder sig. Langt de fleste af skulpturerne har været uforsikret så det har kostet kunstneren rigtig mange penge. Netop nu er der en verserende sag omkring en person der har forsøgt at sætte en af de skulpturer, der blev stjålet for over 10 år siden til salg på Bruun Rasmussens kunstauktioner.

”Det er efterhånden ved at udvikle sig helt tragikomisk. Det er en underlig historie. Tyverierne er sket fra mere end 21 forskellige steder og mange af dem er ret professionelt ud­ført”, siger Jens Galschiøt og fortsætter: ”Det mærkelige er, at det er ret kompliceret at stjæle så mange skulpturer, uden at det bliver opdaget, så hvis tyverierne hænger sammen, må der stå en større organisation bag. Og sådanne organisationer har som regel så mange penge, at de jo bare kunne købe skulptu­rerne på mit værksted, i stedet for at fare land og rige rundt for at stjæle dem.”

Politiet har efterlyst skulpturerne igennem Interpol uden resultat og Galschiøt har selv lavet en webside hvor man kan få info om de stjålne skulpturer: www.aidoh.dk/tyveri

Galschiøt er kendt for sine internationale kunsthappe­nings bl.a. Svinehunden og Skamstøtten i Hongkong, Mexico og Brasilien. Og her helt aktuelt i 2010 Flygtningeskibet M/S Anton og en større gruppe hjemløseskulpturer i bronze der er på vej rundt i Europa.

 

Yderligere oplysninger og fotos af de stjålne skulpturer på: www.aidoh.dk/Tyveri

Fotos af skulpturen der blev stjålet i Svendborg: www.aidoh.dk/Fotos-Tyveri2011

Info og foto af hele kunstinstallationen ”Flygtningeskibet M/S Anton: www.aidoh.dk/Anton

Kontakt til Skipper: Knud Andersen, Flygtningeskibet M/S Anton, tlf.: 2048 7421

Kontakt til kunstneren: Jens Galschiøt, Banevænget 22, 5270 Odense N

Tlf. 6618 4058 eller 4044 7058, e-mail: aidoh@aidoh.dk, Info: www.aidoh.dk