Pressemeddelelse, 6. september 2010.  Kan hentes på internet www.aidoh.dk/tyveri2010

Flygtningeskulptur forsvundet i Randers eller Holbæk -

- Kunstneren og skipper giver frit lejde til tyvene

Skulpturen der er en del af kunstinstallationen Flygtningeskibet M/S Anton er lavet af billedhuggeren Jens Galschiøt og repræsenterer en værdi på 35.000 kroner. Den var én af 70 skulpturer der kom sejlende til både Holbæk og Randers. Skulpturerne blev i forbindelse med besøget stillet rundt omkring i byen og selv om der blev holdt øje med dem, har det formentlig været i den forbindelse at den kostbare skulptur er forsvundet.

”Hvornår det præcis er sket ved vi ikke, men det er sket enten i Holbæk eller Randers under de to arrangementer sidst i august. Vi opdagede først tyveriet da vi lavede mandtælling i Århus i forbindelse med flygtninge­skibets indsejling i havnen, under festugen”, udtaler skipperen Knud Andersen på M/S Anton der er frygtelig ked af miseren.

Både Galschiøt og skipperen vil meget gerne have deres skulptur tilbage og de har derfor besluttet at give frit lejde til tyven hvis den bliver afleveret snarest, de håber at der bare er tale om nogle drengestreger der er gået lidt for vidt. ”Vi har derfor besluttet at vi venter lidt med at melde tyveriet til politiet, så tyven har mulighed for at aflevere skulpturen uden at blive sigtet for tyveri.

Vi vil også bede offentligheden i de to byer om hjælp, hvis de har kendskab til dem der har taget den eller bare har set noget mistænkeligt - vil jeg meget gerne have oplysninger. Skulpturen er meget markant og det vil være umulig at sælge den eller have den stående uden at det vil vække en hel del opsigt”, fortæller Jens Galschiøt.

Jens Galschiøts skulpturer har før vist sig at have en uimodståelig tiltrækningskraft på tyve. Han er én af Dan­marks mest bestjålne kunstnere og det er efter­hån­den ved at udvikle sig til en kriminalgåde, hvor de mere end 52 skulpturer der er blevet stålet gennem de sidste 15 år befinder sig. Langt de fleste af skulpturerne har været uforsikret så det har kostet kunstneren rigtig mange penge.

”Det er efterhånden ved at udvikle sig helt tragikomisk. Det er en underlig historie. Tyverierne er sket fra mere end 21 forskellige steder og mange af dem er ret professionelt ud­ført”, siger Jens Galschiøt og fortsætter. ”Det mærkelige er, at det er ret kompliceret at stjæle så mange skulpturer, uden at det blive opdaget, så hvis tyverierne hænger sammen må der stå en større organisation bag. Og sådanne organisationer har som regel så mange penge, at de jo bare kunne købe skulptu­rerne på mit værksted, i stedet for at fare land og rige rundt for at stjæle dem.”

Politiet har efterlyst skulpturerne igennem Interpol uden resultat og Galschiøt har selv lavet en webside hvor man kan få info om de stjålne skulpturer: www.aidoh.dk/tyveri

Galschiøt er kendt for sine internationale kunsthappe­nings bl.a. Svinehunden og Skamstøtten i Hongkong, Mexico og Brasilien. Og her helt aktuelt i 2010 Flygtningeskibet M/S Anton og en større gruppe hjemløseskulpturer i bronze der er på vej rundt i Europa.

 

Yderligere oplysninger og fotos af de stjålne skulpturer på www.aidoh.dk/tyveri

Info og foto af hele kunstinstallationen Flygtningeskibet M/S Anton : www.aidoh.dk/UN2015

Kontakt til skipper: Knud Andersen, Flygtningeskibet M/S Anton tlf: 2048 7421

Kontakt til kunstneren: Jens Galschiøt, Banevænget 22, 5270 Odense N

Tlf. 6618 4058 eller 4044 7058, e-mail: aidoh@aidoh.dk