Pressemeddelelse onsdag 18. oktober 2006

 

Kunsttyveri på fragtcentralen

11 af Jens Galschiøts skulpturer til en samlet værdi af 72.000 kr. er blevet stjålet fra fragt­cen­tralen i Tåstrup. Både politi fra Odense og Glostrup er involveret i efter­forskningen. En check på sølle 1.448 kr. – beregnet efter kilopris – var den erstatning kunstneren fik udbetalt fra fragtcentralen.

Det er en af Danmarks mest tyveriplaget kunstnere der denne gang har fået stjålet en 50 kg tung flytte­kasse som skulle køres fra værkstedet  i Odense til Galleri Blidah i Hellerup. Kunstneren troede fejl­agtigt at kassen med skulpturer blev kørt direkte til Hellerup, men den blev omlastet på fragt­cen­tra­len i Tåstrup hvor den forsvandt sporløst. Måske har en kunst­interes­seret medarbejder set Galschiøts navn på kassen og set sit snit til at supplere sin kunstsamling.

Hvis jeg havde vidst at de ikke kørte den direkte til København, havde jeg aldrig sendt den med fragt­manden, siger Galschiøt og fortsætter Men jeg havde før sendt større pakker med skulpturer uden pro­blemer. Set i bakspejlet var det selvfølgeligt utroligt dumt ikke at special­for­sikre pakken. Men jeg tro­ede at den var i sikre hænder, men det var den jo ikke. De har ledt efter ­kassen i 2 måne­der, da de troede den stod i et eller andet hjørne, det er jo i sig selv betæn­ke­ligt hvis en pakke til 72.000 kan have forputtet sig i et hjørne. Jeg kan kun håbe at politiet finder frem til gernings­mænde­ne.

Kunst for over 1,3 millioner stjålet

Jens Galschiøt laver tilsyneladende nogle usædvanlige tyveri-attraktive skulpturer. Tyveriet fra fragt­centralen er den 20. tyverisag, som kunstneren har været udsat for. I alt er der stjålet 49 skulpturer til en værdi af 1,3 millioner. Skulpturerne spænder fra små skulpturer på 20 cm til en 2,7 meter høj og 250 kg tung skulptur.

Kunstneren og politiet står helt uforstående overfor de omfattende tyverier, da det er meget svært at sæl­ge kunstværkerne. De er alle er registrerede og efterlyste af politiet både nationalt og igennem Interpol, men alligevel er der aldrig dukket nogen op. Normalt er det kun afdøde kunstnere i ver­dens­klasse der bliver stjålet, så jeg skal måske være stolt. Men det er faktisk ved at udvikle sig til et større problem, dels koster det mig en masse penge og dels er risikerer jeg, at ingen tør transportere eller udstille mine værker, fortæller Galschiøt.

Politiet i Glostrup skal nu kikke overvågningskameraerne igennem på fragtcentralen for at se om de kan opklare sagen.

Jens Galschiøt især kendt for sine internationale og provokerende happenings, f.eks. Min indre Svinehund, en 8 meter høj Skamstøtte opstillet i Hongkong, Mexico og Brasilien. Han har netop fået bevilliget et milliontilskud af Odense byråd, til at lave en H.C. Andersen vandkunst, Fortæller­brøn­den et skulpturprojekt der har været igennem omfattende diskussioner i Odense, hvor mange borgere har bakket op omkring Galschiøts forslag til en H.C. Andersen skulptur.

Yderligere oplysninger og fotos af de stjålne skulpturer på www.aidoh.dk/tyveri

Kontakt til kunstneren: Jens Galschiøt, Banevænget 22, 5270 Odense N

Tlf. 6618 4058 eller 6614 4038, e-mail: aidoh@aidoh.dk

Kontakt til Fragtcentralen: Mette Boye eller Torben Bach, tlf. 6565 6788

Kontakt til politiet i Glostrup: Vagn Petersen, tlf. 4386 1448

Kontakt til Odense Politi: Glintborg, tlf. 6614 6414 lok. 4742

Rigspolitiets ekspert i kunsttyveri: Kjeld Agerskov Petersen tlf. 3314 8888

Kontakt til Galleri Blidah Hellerup: tlf. 4042 2114

Radioen P1 ’Lige lovligt’ om kunsttyveri fra 5 okt. 2006, bl.a. om Galschiøt:

http://www.dr.dk/P1/ligelovligt/Udsendelser/2006/10/04095833.htm