Pressemeddelelse den 20. feb. 2012 - kan også hentes på www.aidoh.dk/Presse1

H.C. Andersen halshugget i Odense havn

Den 3 meter høje H.C. Andersen skulptur der befinder sig i selve havnebassinet i Odense havn har måttet give op over for ismasserne. Skulpturen er blevet halshugget og hoved hænger voldsomt til den ene side.

Natten til lørdag satte isen sit endelige angreb ind imod H.C. Andersens hals og ødelagde dele af hans hoved. Billedhuggeren Jens Galschiøt der er kunstneren bag skulpturen udtaler:

Jeg havde jo håbet på at den holdt til frostvejret, men selv en meget stærk skulptur kan ikke stå imod de tusindvis af tons is der bevæger sig frem og tilbage i en lukket havn.  Jeg frygter for, hvordan resten af skulpturen har klaret vinteren, men det kan jeg først se når vi lader ham genopstå fra det kolde vand på hans fødselsdag den 2. april.

Måske er denne (nu også) fysiske massakrering af H.C. Andersen et meget godt symbol på hvordan det er gået med det oprindelige skulpturprojekt ”Fortællerbrønden” som  skulpturen skulle være en del af. Dette projekt blev også massakreret lige så langsomt, om end ikke af isen, men af embedsmandsvældet og politikerne. Det sætter det gamle ordsprog om kunsten ”ej blot til lyst” ind i en fin sammenhæng ,slutter kunstneren tankefuldt.

Galschiøt er netop i gang med at sende invitationer ud til genopstandelse af H.C. Andersen skulpture, der d. 2 april vil køre i et muntert genopstandelses optog med sambapiger rundt i Odense by og som slutter med en happening hvor byens børn spiser en kæmpe chokolade HCA  på rådhuspladsen.

Tekstboks: Fakta: Hvorfor blev skulpturen oprindelig druknet i havnen?
H.C.A. skulpturen skulle oprindelig være en del af en større vandkunst ”Fortællerbrønden”, der skulle stå i Odenses centrum, og hvor omkring der skulle opbygges en fortællertradition. Skulpturen skulle indeholde en fortolkning af alle H.C. Andersens 156 eventyr.
Alle pengene til H.C.A. vandkunsten har været til stede i flere år, men pga. af sendrægtighed (6 år) i kommunen med at finde en central plads, overhalede finanskrisen projektet, og politikerne brugte pengene fra skulpturkassen til andre formål. I protest imod dette druknede kunstneren den tonstunge skulptur i havnen.
Flere tusinde deltog den 8. okt. 2011 i en begravelses-march af den 3 meter høje H.C. Andersen skulptur. Mange af borgerne var klædt ud i sort sørgetøj fra århundredeskiftet. Da skulpturen nåede Odense havn, blev den hejst op i 10 meters højde og skuespiller Vigga Bro læste en eventyrlig tale. Skulpturen blev sænket ned i havnen. Efter drukningen drak borgerne gravøl, spiste pølser og forlod derefter H.C. Andersen siddende alene i vand til halsen i den mennesketomme havn.

Yderligere oplysninger på:

Foto af den massakrerede H.C.A. figur: http://www.aidoh.dk/fotos1

Invitationer til genopstandelses - optoget: www.aidoh.dk/genopstandelse

Ang : drukningen af H.C. Andersen: http://www.aidoh.dk/?categoryID=386

Ang: hele Fortællerbrønds-projektet: http://www.aidoh.dk/?categoryID=91

Kontakt til kunstneren: Jens Galschiøt, 6618 4058 eller 4044 7058 (mobil), e-mail: aidoh@aidoh.dk info: www.aidoh.dk