Pressemeddelelse  den 30. marts 2012 – udsendt fra Aidoh – www.aidoh.dk/opstandelse

H. C. Andersen genopstår i Odense

Først blev han druknet i Odense havn - så halshuggede vinterens ismasser ham og nu genopstår han fra de druknede – og vil blive knust og spist af tusindvis af børn.

Den berømte digter har haft et hårdt liv de sidste år i hans hjemby Odense og nu bliver han også udsat for en genopstandelses kunsthappening.

Miseren har udgangspunkt i en berømt skulptur af H. C Andersen der har stået på Flakhaven (byens rådhusplads) siden 2005, lavet af billedhuggeren Jens Galschiøt. I oktober 2011 arrangerede kunstneren en begravelsesceremoni, hvor han sammen med 2-3.000 borgere fjernede den 3 meter høje og tons tunge skulptur fra rådhuspladsen og under stor tumult sænkede den ned i Odense havn.

Drukningen af den 1,5 million kr. dyre skulptur, var en symbolsk protest imod at byens bureaukrati og politikere havde druknet den vandkunst, som skulpturen oprindelig skulle være en del af, i bureaukratisk slendrian.

Men på digterens fødselsdag den 2. april 2012 skal han igen opstå fra de druknede. Det sker ved en munter genopstandelses-fest. En kran vil løfte den store skulptur op af havnebassinet, alt imens byens borgere vil skåle I champagne og hjemmebrygget øl på gensynet. Derefter føres den berømte digter-statue gennem Odenses gader med stompband, cheerleader, ’Drags for Genopstandelse’ og gøglere i front op til byens rådhusplads.

På rådhuspladsen vil Jens Galschiøt som er kunstneren bag skulpturen reparere hovedet der er blevet skadet af vinterens is i havnen og borgerne vil rengøre ham for det værste skidt efter et halvt års ophold i Odense havn, som ikke er blandt de reneste i verden.

Men digterens trængsler er ikke overstået endnu. På rådhuspladsen vil H.C. Andersen blive mødt af en tvillinge-skulptur bygget op i voks og chokolade.  Dette formentlig Danmarks største påskeæg vil være fyldt med godter og marcipanbrød fra byens marcipanfabrik.  Påskeægget vil under en ceremoni blive hejst 5 meter op i luften og derefter blive dumpet midt på pladsen og hundredvis af børn vil strømme til for at få del i godterne og spise af H.C. Andersen og drikke saftevand.

”Det bliver en ceremoni af næsten bibelske dimensioner”, udtaler kunstneren med et smil, ”Først genopstandelse fra de døde, så en næsten palmebestrøet velkomst tilbage til byen, derefter en rituel rengøring, hvorefter han vil blive slået i stykker igen og blive spist af byens borgere. Selv om der er blevet byttet lidt om på rækkefølgen, kan det næsten ikke være mere symbolsk og bibelsk, og så foregår det oven i købet i påsken”, udtaler kunstneren Jens Galschiøt tankevækkende.

”Dette kunne måske lyde som en aprilsnar, men selv om det er tæt på den 1. april, er der tale om en helt virkelig og håndgribelig begivenhed. Jeg lægger video og foto op på nettet, hvor man i øvrigt også kan se fotos fra da vi druknede ham i havnen. Så hvis man ikke har mulighed for selv at komme til den særegne begivenhed i Odense, må man opleve det på internettet og i tv”, slutter kunstneren, der selv er bosat i Odense.

Kontakt, info og foto:

Kontakt til kunstneren: Jens Galschiøt, aidoh@aidoh.dk, tlf. 6618 4058, mobil 4044 7058

Hundredvis af HCA foto til frit brug: http://www.aidoh.dk/Storyteller-Photos

Info omkring opstandelsen: http://www.aidoh.dk/opstandelse

Info omkring drukningen/begavelsen af H.C. Andersen: http://www.aidoh.dk/Funeral

Info omkring den oprindelige skulptur Fortællerbrønden: http://www.aidoh.dk/HCA

Generel info om Jens Galschiøt: www.aidoh.dk