Forhistorie

Ledig Angus Young skulptur haves

Historien om et skulpturelt portræt og en vision der gik til grunde

 

I januar 2010 blev jeg ringet op af AC/DC pladeselskab der spurgte, om jeg ville lave en skulptur over AC/DC forsangeren Angus Young til opstilling i Horsens den 5. juni 2010 i forbindelse med AC/DC koncerten. Visionen var at skulpturen skulle være starten på Rockens ’Hall of Fame’ i Horsens by.

Jeg udarbejdede nedenstående forslag som er en 1 til 10 model i bronze. Pladeselskabet var meget begejstret for ideen, og de kontaktede AC/DC, der bakkede projektet op og godkendte skulptur-forslaget. Horsens blev kontaktet og koncert-arrangøren (Frank Panduro) gik med på ideen. Han skaffede pengene og planlagde en større fernisering sammen med de 30.000 AC/DC fans og bandet den 5. juni foran Horsens arena.

Men så stopper festen p.g.a. en lang sagsbehandlingstid i Horsens kommune. Kommunen trækker tilladelsen til skulptur-opstillingen ud til først i maj, og det bliver umuligt at nå at fremstille skulpturen til tiden.

Konsekvens: Horsens får ikke en AC/DC skulptur og en Rockens ’Hall of Fame’. Jeg har til gengæld et ledigt skulptur-forslag, hvis andre kunne være interesseret i ideen om at kickstarte en Rockens ’Hall of Fame’ i deres land eller by i forbindelse med en AC/DC koncert.

 

Venlig hilsen

Jens Galschiøt 5. maj 2010

 

Portræt af AC/DC og Angus Young

Opgave:

Skulptur af AC/DC guitaristen Angus Young til opstilling på pladsen foran Horsens Teater / alternativt ved Forum. Måske som starten på Rockens ’Hall of Fame’ i Horsens by.

 

Tidsplan:

Skulpturen opstilles i forbindelse med AC/DC koncerten i Horsens den 5. juni 2010.

 

Materialer:   

Skulptur: kobber/bronze, sortpatineret.

Sokkel: rustfrit stål belagt med sortpatineret kobber.

 

Størrelse (alle mål er ca.):

Portræt af Angus Young i naturlig størrelse 157 cm.

Soklen går op i 3,1 m højde og går 3,9 m ud i rummet. Den er 1 m bred og 40 cm tyk ved basen. Fra basen bliver den smallere og vil ende med at være 50 cm bred og 8 cm tyk.

 

Skulpturbeskrivelse:

Se skitsefoto. www.aidoh.dk/AC/DC

Denne skulpturskitse er et ideoplæg til hvordan skulpturen visuelt vil tage sig ud i forhold til soklen og pladsen. Selve overfladen på soklen og den helt konkrete positur og overflade /detaljer på Angus Young vil selvfølgelig ændre sig når jeg begynder at arbejde med skulpturen i fuld skala.

Skulpturen af Angus Young står på toppen af en stiliseret scenelignende bro-konstruktion, der gror direkte ud af pladsens belægning. Kobberoverfladen er modelleret med indgraveret albumnavne, symboler og tekststumper fra AC/DC’s lange musikkarriere. På toppen lige ved siden af Angus Young skulpturen vil ligge nogle af hans karakteristiske klædningsstykker fra skole­uniformen.

Soklen er lavet så stærk at den kan tåle at man kravler op på den. Selv om det ikke er meningen, kan det ikke undgås af nogle af de mange AC/DC fans vil kravle op, for at blive foreviget sammen med idolet.

Angus Young portrætteres stående nøgen, men med sine støvler på, i en sej­rende positur med den ene hånd rakt ud imod publikum. Guitaren skjuler for kønsorganerne. Håret flagrer ud og man kan se at personen er i bevægelse. På hoved har han monteret de djævlehorn på som han nogle gange optræder med.

Fremstillingen af rock-ikonet nøgen og på en stiliseret scenesokkel som en slags ’highway’ til himlen er en kombination, der ikke er fortolket sådan før og jeg tror at netop denne udformning vil gøre skulpturen interessant, også for folk som intet aner om AC/DC og Angus Young.

Soklens udformning gør at selve Angus Young skulpturen bliver fremhævet og sat i fokus. Det betyder at jeg kan fremstille figuren af ham i naturlig størrelse, samtidig med at han fremstår i den størrelse som tilkommer ham i rockens historie.

 

Placering og lyssætning:

Jeg har lavet soklen så den harmonerer med pladsen foran Horsens Teater. Jeg forestiller mig at den skal stå med ryggen mod vejen, således at figuren rækker ind imod teatret og at pladsen der ofte bliver brugt til optræden ikke bliver decimeret. Samtidig vil soklens buede form gå i samspil med teatrets og trappens buede facade.

Men også en placering foran Horsens Forum kan lade sig gøre med den nuværende form.

Jeg foreslår at der opsættes 2 eller 3 følgespots-projektører der belyser skulp­turen. De må gerne være placeret forholdsvis langt væk så man kan følge lyskeglen hvis der er lidt dis eller regn i luften. Det vil gøre illusionen af scene og optræden helt perfekt. For at forøge effekten kunne vi programmere nogle meget langsomme farveskift på lyset, så skulpturen tager sig forskelligt ud på forskellige tidspunkter af døgnet. Det har vi en del erfaring med og gør at skulpturen ikke bliver statisk, men kommer til at leve i bybilledet.

 

Symbolik:

En skulptur som denne åbner op for en masse forskellige fortolk­nings­mulig­he­der alt afhængig af beskueren. Men her er nogle umiddelbare bud som jeg har arbejdet ud fra:

·        Selve soklen repræsenterer både scenen og den lange tid det er lykkedes AC/DC at holde sig på toppen af rockmusikken.

·        Jeg har valgt at portrættere Angus Young på en scenelignende sokkel der rager ud i rummet og ud over beskueren for at symbolisere hans usædvanligt gode kontakt til publikum.

·        Inskriptionerne og tøjet på soklen viser eksempler på de tekstmæssige og ikonografiske koder som bandet benytter sig af.

·        Nøgenheden er et symbol på den hudløse ærlighed og engagement som Angus Young præsenterer i sit guitarspil og sceneshows. Men er også en kunsthistorisk reference til Rodin´s portræt af Victor Hugo, hvor han netop valgte at lave portrættet af Frankrigs største forfatter komplet nøgen.

·        Den sejrende positur er symbolet på at Angus Young er blevet én af verdens mest kendte og bedste guitarister.

 

Jens Galschiøt februar 2010

Banevænget 22, DK-5270 Odense N

Tlf.: 6618 4058 - mail: aidoh@aidoh.dk, Info: www.aidoh.dk