Dansk Epilepsiforening og Jens Galschiøt går sammen om at slå verdensrekord

 

Verdens største Tesla-kugle præsenteres på Kulturnatten i Odense som et symbol på epilepsi

 

Epilepsiforeningen og verdenskunstneren Jens Galschiøt har slået kludene sammen om at visualisere de epileptiske spændinger i en epileptisk hjerne i en Tesla-kugle – eller plasmakugle - der er omkring 100 cm i diameter og dermed bliver verdens største. 

 

Den gennemsigtige kugle med de farvede lyn bliver en væsentlig del af en skulptur, som Jens Galschiøt er gået i gang med at udvikle og fremstille. På kulturnatten i Odense den 4. september, der falder sammen med den nordiske epilepsiweekend, er den færdig til præsentation for teknik- og kulturnørder og andre nysgerrige og interesserede pilfingre blandt nattens gæster. Senere skal den på turné i Danmark. Og formentligt i udlandet.

 

Jens Galschiøt, der er goodwill ambassadør for Dansk Epilepsiforening, fik ideen til skulpturen efter en proces, hvor han omsatte viden om epilepsi til kreative billeder. Foreningen faldt straks for ideen om den ’strømførende’ hjerne i form af en kugle.

 

”Epileptiske anfald er som lynnedslag i hjernen. Så kuglen med farverige, lysende lyn, der flakker vildt rundt inde i kuplen, indtil nogen lægger en finger eller hånd på kuglen og tiltrækker et lyn, er et oplagt og genialt symbol på epilepsi. Når hjernen går amok i et epilepsi-anfald, er det nødvendigt, at nogen tager hånd om personen, og det kommer kunstværket også til at symbolisere”, siger Dansk Epilepsiforenings landsformand, Lone Nørager Kristensen.

 

Tesla-kuglen er opkaldt efter den kendte serbisk-amerikanske fysiker og elektronik­ingeniør, Nikola Tesla (1856-1943), som stod bag banebrydende iagttagelser og opfindelser med især vekselstrøm. Hvis man i dag vil opleve den største Tesla-kugle, skal man på Svejts’ tekniske museum og eksperimentarium, Tecnorama. Snart slås denne rekord i Danmark.

 

”Det er genialt og fascinerende, at en kunstner kaster sig ud i at udvikle noget, der er så teknisk svært og baseret på naturvidenskab”, siger Lone Nørager Kristensen.

 

I øjeblikket arbejdes der på højtryk i Jens Galschiøts værksted i Odense, og selv giver han ideen og processen fra ide til skulptur disse ord med på vejen: ”Jeg har altid været meget interesseret i den geniale og dybt originale fysikker Nikola Tesla og især i hans arbejde med at genskabe naturens lyn og statiske elektricitet. Disse flygtige glimt af fænomenet, som man oplever under tordenvejr, er ubegribeligt smukke. Min ide er at genskabe dem i en skulptur, som kan visualisere, hvad der sker i hjernen under et epilepsianfald. Samtidig vil jeg bringe omsorgen ind i skulpturen for at visualisere, at de mennesker, der får epilepsianfald, ikke er farlige, men har brug for omsorg fra deres medmennesker, imens anfaldet varer.

 

Det er en kolossal teknisk udfordring at skabe en så stor Tesla-kugle, der arbejder med spændinger på titusinder af volt. Heldigvis er der ikke mange ampere på, så min højspændings-rådgiver siger, at jeg har en rimelig chance for at overleve, hvis nogle af lynene skulle slippe ud af kuglen under udviklingsprocessen. Det svarer vist til at få et rap over fingeren af en el pistol, som man bruger til grise.”

 

 

Yderligere information med fotos, se

http://www.aidoh.dk/Epilepsi

 

Kontaktpersoner:

Jens Galschiøt, www.aidoh.dk, tlf. 6618 4058 eller 4044 7058, E-mail aidoh@aidoh.dk

www.epilepsiforeningen.dk, Lone Nørager Kristensen, tlf. 3088 3792, og

Jutta Houmøller, tlf. 2360 5060