Tale af John Bech Hansen,

Formand Kultur- og Fritidsudvalget

                                                                                       

Lad mig starte med, at sige ”Velkommen hjem!

 

Efter et længere varende genoptræningshold, der var nødvendigt fordi du skulle have styrket dine benmuskulatur, så du kunne klare en permanent placering på vores Rådhusplads, er du nu endelig tilbage.

Guldkalven kom første gang til Fredericia i forbindelse med Industrikulturens år i 2007, hvor kulturgruppen ”Agenda7000” i samarbejde med kunstneren Jens Galschiøt, lavede en fremragende udstilling i Kastellet med 16 af hans mest markante skulpturer fra kunstmanifestationer i ind- og udland. Dengang måtte Guldkalven stå for sig selv, på Rådhuspladsen, idet den med sine 8 meters højde og meget tynde ben, ikke var egnet til at stå i Kastellet. Og godt for det. Ellers havde vi måske aldrig forelsket os i tanken om, at den skulle blive på Rådhuspladsen i Fredericia.

Guldkalvens symbolik er baseret på den bibelske fortælling om menneskets grådighed og tilbedelse af guldet, der fører til menneskelige katastrofer.

Guldkalven blev præsenteret første gang i den belgiske by Gent i 2005 i forbindelse med en kampagne mod de grådige bankers u-etiske investeringer i bl.a. våbenindustri og ulande. Vi kan vist hurtig blive enige om, at ”penge frem for mennesker”, desværre nok også er virkelighedens verden i dag.

Vi mennesker bliver tilsyneladende mere og mere egoistiske. Vi glemmer ”at leve” i forsøget på at samle så mange materielle goder, som muligt. Hvorfor ikke benytte lejligheden til, at stoppe op og sige: Lad os stoppe denne dans om Guldkalven, og begynde at tænke mere over vores handlinger, og tage større ansvar for hinanden.

Kunne det være det, den forsøger og minde os om, når den står der Flot og med alt dens ”uopnåelige guld”, rank ryg og hovedet højt hævet, mens den skuer ud over os alle.

Måske det er noget helt andet, den fortæller os. Kunst opfattes forskelligt, vi har alle hver vores mening om den, og det er lige netop det, der gør kunsten så levende. Det har Guldkalven jo allerede været årsag til her i Fredericia. Den har skabt stor debat, lige fra den dag vi besluttede at købe den, og jeg er sikker på, at debatten ikke er slut endnu.

Jeg vil gerne her benytte lejligheden til at takke Jens Galschiøt og hans stab for et godt samarbejde, I har været et spændende bekendtskab.

Ligeledes vil jeg takke Fredericia Udsmykningsfond for at I ville deltage i den økonomiske dans om Guldkalven og hermed været med til, at den flotte og spændende skulptur kommer til at bo i Fredericia.

Ligeledes tak til mine kollegaer i byrådet som bakkede op om købet af Guldkalven. Et stort flertal står bag dette køb.

Jeg vil slutte med disse ord  ” Velkommen hjem Guldkalv ” Du har været savnet….