Infobrev 12 oktober 2011 kan også ses på   infobreve    - Afmelding af nyhedsbrev, se nederst

Kære  !*FIRSTNAME*!

 

Så blev H.C. Andersen skulpturen begravet, eller snarere druknet i Odense havn. Jeg var frygtelig nervøs over at der måske ikke kom nogen! - men det gjorde der :) . Flakhaven (Rådhuspladsen) var fyldt med flere tusinde mennesker, mange sortklædte og med sort hat.

 

Så jeg er ovenud lykkelig og havde en pragtfuld dag. Det kunne simpelthen ikke være gået bedre. Selv vejrguderne var med os og lod sole skinne. Der må være tale om den største begravelse i Danmark i mands (og kvindes) minde.

 

Jeg har lagt en masse foto og TV link op på nettet og hvis der er nogen der har taget gode foto så send dem til aidoh@aidoh.dk  eller på CD til mit værksted og så lægger vi dem op på H.C.A. siden.  Det er i øvrigt en sjov detalje at H.C. A dukker op og ned i havnen pga. høj og lavvande.

 

Tak til sponsorer og alle jer der hjalp og deltog. Det var formidabelt!

 

Kærlig hilsen

Jens Galschiøt

Pressemeddelelse udsendt d. 12. okt. 2011,  kan også ses på engelsk

 

2-3.000 mennesker var med til at drukne H.C. Andersen

 

Tusindvis af deltagere til weekendens begravelses protest march i Odense, der endte med at en 3 meter høj H.C. Andersen skulptur af Jens Galschiøt til 1,5 million kroner blev druknet ulovligt i Odense havn.

 

Mange var klædt i sort

Mange af borgerne var klædt ud i sort sørgetøj fra omkring 1900. Begravelsesprocessionen gik med hornorkestre fra byens rådhusplads (Flakhaven), bag 2 store heste der trak den tonstunge skulptur på en blomsterudsmykket hestevogn. 4 sorte frieserheste var linet op bag hestevognen med digter skulpturen. Så der var skuet godt op for romantikken.

 

10 meter oppe hørte Andersen Vigga Bro´s tale

Da skulpturen nåede Odense havn, blev den hejst op ti meters højde skuespilleren Vigga Bro, læste en eventyrlig tale om hvorfor H.C. Andersen han hang lige netop der. Derefter blev skulpturen sænket ned i vandet, indtil kun hovedet stak op.

 

Gravøl og genopstandelse

Efter drukningen drak borgerne gravøl og forlod derefter havnen og lod H.C. Andersen sidde alene i vand til halsen i den mennesketomme havn. Der vil han blive siddende indtil en genopstandelses happening på hans fødselsdag den 2. april 2012.

 

Galschiøt som bedemand, under mottoet ”slip af med et lig”

Slaget blev ledt af billedhuggeren Jens Galschiøt (DK), der havde inviteret til den spektakulære kunsthappening. Han var i dagens anledning klædt ud som bedemand, under mottoet ”Slip af med et lig”. H.C. A skulpturen er lavet af Galschiøt og har stået i 6 år på byens rådhusplads, hvor den var af de mest populære og fotograferede i byen.

 

 

Fra Streetart til Vand-art

Kunstneren der er bosat i Odense udtaler med et smil på læben: ”Jeg er jo normalt kendt som en slags global Streetart kunstner der placere mine skulpturer i det offentlige rum, men her der vel snarere tale om en slags Vand-art. Hvem ved måske bliver det begyndelsen på en helt ny kunstretning”

 

H.C.A. skulpturen skulle oprindelig være en del af en større vandkunst med en fortolkning af alle H.C. Andersens eventyr, men dette projekt er blevet sat i bero af kunstneren og indsamlings komiteen, fordi kommunen efter 6 år ikke har været i stand til at finde en placering i bymidten til vandkunsten, på trods af at der på et tidspunkt har været over en million euro til at fremstille vandkunsten for.

 

Største begravelsesmarch i mands minde

”Jeg er helt overvældet over opbakningen. Der må være tale om en af de største begravelsesmarcher i Danmark. Flere tusinde mennesker der sammen med mig vælger at udtrykke stor utilfredshed med byens håndtering af sagen, viser at der stadig er kraft i kunsten”, siger Galschiøt og fortsætter ” Jeg planlægger at happeningen skal være en årlig begivenhed hvor vi hiver H.C.A. op af vandet til en stor genopstandelsesfest med sambapiger og champagne, på H.C.A.´s fødselsdag. Skulpturen stilles så igen på rådhuspladsen og druknes der efter igen i havnebassinet.

 

En politiker mødte op, de andre troede ikke på den folkelige opbakning

Kun en enkelt af byens politikere var mødt op for at deltage i drukningen. ”Jeg tror at de er blevet lidt paralyseret over at jeg virkelig kunne finde på at smide en så kostbar skulptur i havnen, som oven i købet forestiller Odenses mest berømte bysbarn H.C. Andersen. Men jeg håber at det vil mane politikerne til eftertanke at så mange mødte op.

 

Havnedirektøren siger at H.C. A. bader ulovligt i Odense havn 

”Jeg er selvfølgelig godt klar over at det er ulovligt at smide ting i havnen. Men mon ikke jeg får tilgivelse, der er jo trods alt tale op at Odense Havn nu har fået en ny turistattraktion”, slutter Jens Galschiøt.

Direktøren for Odense havn Carsten Aa udtaler: ”Jeg opfatter happeningen humoristisk, men jeg vil også have, at vi finder en fornuftig løsning på sagen, så allerede i denne uge tager jeg kontakt til både Odense Kommune og Jens Galschiøt, for at vi sammen kan finde en bedre og blivende løsning”.

 

Havnedirektøren der dog både til kunst og humor

Havnedirektøren påpeger, at han ikke vil forsøge at få den nyankomne ud af området.

”Mange andre har kunst i vandet, og hvorfor skulle vi ikke kunne have det hernede.

Vi har jo Havhesten i Odense Å. Desuden synes jeg faktisk, den er flot, så jeg vil gerne have, at den bliver hernede”, slutter havnedirektøren.

 

Global og lokal omtale

Der har været en hel del omtale både globalt og lokalt af optakten til denne kunsthappening. Bl.a. sendte BBC World interview med Galschiøt fra DR´s studier i Odense morgenen op til happeningen og senere igen om aftenen for at orientere deres lytter om hvordan happeningen var gået. Vi vil løbende lægge et udvalg af omtaler på websiden.

 

TV dokumentar om begravelsen

Niller Madsen har lavet en lille TV dokumentation omkring hele begravelsen, den er færdig på torsdag og sendes på Odense ser rødt. Vi lægger link på vores side også.

 

 

For mere information

Kontakt til: Jens Galschiøt, www.aidoh.dk, mail: aidoh@aidoh.dk, tlf. +45 6618 4058, mobil +45 4044 7058

Indsamlingskomitéen: Hanne Nordentoft: + 45 6594 1617 og Odense Kommune: +45 6613 1372

Foto af begravelseshappeningen: Serie 1Serie 2druknet i havnen (9. okt.) andre på www.aidoh.dk/HCA2011

Pressemeddelelse 12. oktober om happeningen: på danskin English

Vigga Bros eventyrlige tale: EnglishDansk

Professionel TV dokumentation kan fås, kontakt: aidoh@aidoh.dk eller Odense ser rødt

 

Baggrund

Pressemeddelelse 7. okt. 2011: http://www.aidoh.dk/dk-press11-10-07

Pressemeddelelse den 27. september omkring happeningen:
EnglishSpanishDanish

Invitation til begravelsen: invitationer

Info og frie fotos: http://www.aidoh.dk/HCA2011

General info om Jens Galschiot: http://www.aidoh.dk/

Facebook: http://www.facebook.com/galschiot.official


 

Følg med på:    Galschiøt på Facebook  og   Follow Galschiøt on Twitter

Se tidlige: Infobreve                                       

Tilmelding til infoliste: skriv navn, by og land til Infolisten: aidoh@aidoh.dk

Kontakt til Galschiøts værksted:

Jens Galschiøt
Banevænget 22
5270 Odense N
Tlf.
+45 6618 4058
Fax +45 6618 4158
Webside:
http://www.aidoh.dk/
Email: aidoh@aidoh.dk

***************************************************

Afmelding af nyhedsbrev:

Vil du slettes af infolisten så tryk på "besvar" og skriv "Nej tak" i emne-boksen, så vil dit ønske straks blive imødekommet.

Men det er måske en tanke værd at denne mail ikke er dækkende for alt hvad vi sender ud. Emnerne er mangfoldige: arrangementer i galleriet, menneskerettigheder, verdens ubalance, kvinders og børns rettigheder, racisme, krig og fred, kunstdebat o.m.a.

Denne mail er sendt til !*EMAIL*!