Pressemeddelelse fra kampagnen Balanceakten, den 30. juni 2010

Balanceakten på

Roskilde Festival

- efterskoleelever på Roskilde møder miljøhelte!

 

150 efterskoleelever møder centrale miljøhelte, som Søren Hermansen fra Samsø, på Roskilde Festival. Projektet Balanceakten bringer dem sammen. Om Søren Herman­sen kan det siges at TIME Magazine har kåret ham til en af verdens miljøhelte.

10 meter høje Balanceskulpturer af Jens Galschiøt er opstillet på festivalpladsen, som symbol på kampagnen.

 

Eleverne bliver bekendt med gode nordiske eksempler på bæredygtig udvikling, beskrevet i den nylig udkomne ’Balanseboka’. Til sammen er der i denne bog beskrevet 21 eksempler på hvordan erfaringer fra lokalsamfund møder uddannelsessektoren i Skandinavien. Eleverne i ’Balanceakt-programmet’ på Roskilde Festival får den oplevelse at de gennem bæredygtig praksis kan forstå og senere vælge at optræde på en måde som sikrer kommende generationer de samme muligheder som os.

 

Tre miljøhelte

Foruden eksemplet fra Samsø, som er kendt for at være selvforsynende med vedvarende energi, er også de gode eksempler Friland og Brenderup Højskole til stede på Roskilde. Friland er en øko-landsby som udvikler bæredygtigt byggeri og en økologisk livsstil. Ildsjælen Steen Møller kommer og fortæller om det.

Fra Brenderup Højskole kommer forstander Ole Dedenroth. Han vil fortælle om hvordan de dér byggede et stort halmhus for at huse koncerter og større arrangementer. Ved at vælge økologiske og demokratiske løsninger, sparede man penge. Desuden gjorde vi erfaringer med værdier som læring, tilhørsforhold og ejerskab, fortæller han.

Søren Hermansen og de to andre er fantastiske inspirationskilder, siger Kai Arne Armann fra projektet Balanceakten. Ildsjæle er vigtige, det ser vi når vi beskriver og formidler gode eksempler på bære­dygtig praksis i lokalsamfund i og udenfor Norden, fortsætter han. Norske Stiftelsen Idébanken og danske Øko-net står sammen bag arrangementet på Roskilde, gennem projektet Balanceakten, som er en nordisk kampagne i anledning FN tiåret for Uddannelse for Bæredygtig Udvikling (2005-2014).

 

Fremtidsbilleder

De musikglade elever bliver bedt om at undersøge og forestille sig hvordan Roskilde Festival om 40 år kan være en endnu mere bæredygtig festival, en festival som ikke bruger resurser på en måde som hindrer fremtidens musikere i at rocke.

 

Balanceakt-skulpturer på festivalen

4 store Balanceakt-skulpturer af Jens Galschiøt, er med på Roskilde Festival, placeret lige til venstre for Orange Scene. Jens Galschiøt har bidraget til at visualisere kampagnen for uddannelse for bære­dygtig udvikling. Skulpturerne er netop flyttet fra København hvor de har stået centrale steder siden COP15 klimatopmødet i december – bl.a. har én af skulpturerne stået på Christiansborg Slotsplads.

Resultater fremlægges på møde under festivalen

Mellem musikhøjdepunkterne søndag 4. juli bliver resultaterne fra skoleelevernes møde med miljø­heltene og temaet Uddannelse for Bæredygtig Udvikling præsenteret på festival­området. Mødet  foregår kl. 12 – 14 i teltet ’Climate Shout Out’ i Climate Community camping.

 

Mere information om Balanceakten: www.thebalancingact.info

Masser af fotos kan hentes gratis på www.aidoh.dk/Balance

Kontaktinformationer til Balanceakten:

Lars Myrthu-Nielsen, Øko-net, Danmark: lmn@eco-net.dk +45 4073 4324

Kai Arne Armann, Idébanken, Oslo: kai@armann.info +47 951 18 412

Jens Galschiøt, +45 6618 4058, 4044 7058 - aidoh@aidoh.dk, internet www.aidoh.dk