Fredag den 16. december 2005

 

 

Indisk professor går ind for selvforsyning med fødevarer

Jeg startede dagen med at holde møde med en af Indiens og verdens store kvinder, Vandana Shiva. Hun er professor i biologi og slås bl.a. for bøndernes ret til at overleve.

Hun er i Hongkong for at deltage i det officielle NGO–forum og har netop været med til at overrække 135.000 underskrifter til WTO, som en protest mod at organisationen presser nationalstater til at bruge GMO i deres landbrugsproduktion og at acceptere at der er GMO-produkter i importerede fødevarer.

Det blev et meget interessant møde der forgik foran mine skulpturer i Viktoria park i Hongkong.

Hun fortalte at om en uholdbar situation i Indien, hvor 20.000 bønder i løbet af få år har begået selvmord, fordi de ikke kan få deres økonomi til at hænge sammen, et chokerende højt tal som virker uforståeligt på en dansker der lever i et lille land med få indbyggere.

Også Vandana var stærk modstander af WTO, som hun mente ødelagde de indiske bønders eksistensgrundlag. Dels ved at åbne for importerede fødevarer der ødelægger det lokale landbrug, dels fordi der kommer Genmodificerede (GMO) kornprodukter ind i deres produktion der gør at de multinationale selskaber fra den vestlige verden får kontrol med bøndernes liv og økonomi.

Hun mener ikke at det er en god ide at handle med landbrugsprodukter i stor stil mellem verdensdelene og citerede i den forbindelse en ’dansk minister’ for at sige at ”for hvert kilo ris vi sender fra den ene verdensdel til den anden produceres der 10 kg CO2 der nedbryder miljøet” (mon ikke det var Auken?). Hun mente at hvert land skulle være selvforsynende og at det var et hvert lands ret at subsidiere sit eget landbrug, hvis subsidierne ikke blev brugt til at dumpe fødevarerne i andre lande.

Vandana Shiva ser en forskel i den måde som EU og USA bruger deres støtteordninger på. USA bruger dem primært til at lade deres produkter dumpe priserne andre steder i verden – mens EU primært bruger landbrugsstøtten til at sikre europæiske bønder en ordentlig pris. Så på trods af vores bidrag til Irak-krigen osv., fremstår vi åbenbart stadig som de ’pæne’ europæere i forhold til ’the bad guys’ fra USA.

 

Med venlig hilsen

Jens Galschiøt

new-struct/Happenings-and-Projects/Happenings/Mad-cow/Diary/Landbrug2005.12.19.htm

Previous

Level Up

Next

2005.12.15: Nådesløs dom over WTO to the Danish version of this document   Jens Galschiøts klummer til ´Effektivt Landbrug´ 2005.12.19: Topmødet lukker og slukker to the Danish version of this document  
Additional Information:
Categories: Jens Galschiøts klummer til ´Effektivt Landbrug´ | 2005: Diary from Hong Kong
Themes: Agricultural subsidies | Criticism of governments | Globalisation | Imbalanced wealth distribution | World trade
Type: Articles