Hvorfor en hungermarch?
    

Forrige side    

forside : Baggrund : Hvorfor en hungermarch?

Hvorfor en hungermarch?

’Hungermarchen’ er kommet til byen for at protestere mod nedskæringerne på den danske u-landsbistand.

’Hungermarchen’ er en landsdækkende kampagne skabt i samarbejde mellem kunstneren Jens Galschiøt, Århus NGO forum og en masse frivillige landet over. 
Som en stillestående, afmægtig hær er Jens Galschiøts statuer af udhungrede drengebørn de tavse repræsentanter for de millioner af forarmede mennesker i verden, hvis stemme aldrig bliver hørt. En verden, hvor skellet mellem rig og fattig vokser for hver dag, og hvor fattigdom og sult er den direkte eller indirekte årsag til utallige lidelser og konflikter.

En stor fejltagelse
Vi lever i en tid, hvor behovet for hjælp til verdens fattigste er større end nogensinde. Alligevel har det danske folketing besluttet at foretage en kraftig beskæring af den danske u-landsbistand. Denne beslutning kan kun ses som et fatalt skridt i den forkerte retning og et udtryk for politisk snæversyn. Ikke mindst fordi alt peger på, at der er stor opbakning til den høje danske bistand i den danske befolkning – også blandt regeringens vælgere.

Man taler meget om at hjælpe folk, hvor de er, så man undgår store flygtningestrømme. På den baggrund giver det ingen mening, at vi beskærer denne hjælp. Det hævdes, at nedskæringerne blot er en effektivisering af bistanden. Men den danske u-landsbistand er flere gange blevet berømmet som en af verdens mest effektive, og nedskæringerne vil ikke kunne undgå at ramme de svagest stillede i den tredje verden hårdt.
 
Med nedskæringerne svigter Danmark de etiske principper, som både borgerlige og socialdemokratiske regeringer har værnet om. Danmark har hidtil haft en stolt tradition for at være foregangsland, og give 1% af vores rigdom til at bekæmpe uligheder og fattigdom i verden. Danmarks bistand er måske kun en dråbe i havet, men vores engagement har alligevel givet os stor indflydelse på verdens gang.

Denne indflydelse bliver nu sat på spil, og nedskæringerne er derfor et meget dårligt signal – ikke mindst fordi Danmark det næste halve år overtager formandskabet i EU, og dér kan være med til at sætte et stort præg på EU’s beslutninger

En bedre fremtid  
’Hungermarchen’ er kommet til byen for at protestere mod dette store tilbageskridt. De statuer, som i dag marcherer gennem byen, forestiller mennesker i sultens sidste stadier: Kroppens organer er ødelagte, og livet står ikke til at redde. Hermed fortæller statuerne om en virkelighed, vi ikke blot kan vende ryggen til:

  • at der er mennesker, der har brug for vores hjælp, og at vi har pligt til at hjælp
  • at bistand derfor ikke blot er nyttig, men også nødvendig

Vi giver ikke bare bistand på grund af dårlig samvittighed eller i medynk med verdens fattigste. Bistanden bliver givet i respekt for andre mennesker og deres naturlige ret til livet.
U-landsbistand er hjælp til selvhjælp, da den er med til at styrke miljøet og demokratiet og skabe en mere fredelig udvikling for hele verden. U-landsbistand er en investering i en bedre fremtid for os alle.

Formålet med ’Hungermarchen’ er ikke at opfordre til private donationer til bistands- og nødhjælpsarbejde. Det er altid en god og nødvendig gerning at give private bidrag. Men de problemer med sult og fattigdom, verden i dag står overfor, kan kun løses på nationalt og internationalt plan. Vi opfordrer derfor alle til at påvirke den politiske dagsorden mod større humanistisk og etisk ansvarlighed gennem debat og demokratisk handling.