Hvorfor en kampagne?

Fordi de rige lande har skrevet reglerne for verdenshandlen for at opfylde deres behov, og ignorerer de fattiges. Verdenshandelsorganisationen WTO bestemmer reglerne for verdenshandlen. F.eks. bestemmer WTO hvor meget landene må bruge i landbrugsstøtte, hvor høje toldmurene må være, osv. Indtil nu er u-landene blevet snydt i forhandlingerne. Næste forhandlingsrunde finder sted i Hong Kong i december 2005. Hvis u-landene ikke skal snydes endnu engang, skal der lægges pres på politikkerne allerede nu.


Fakta om verdenshandelen

”Fattige lande går glip af 4200 mia. kr. om året på grund af uretfærdige handelsregler”. (FN)

”Verdenshandlen løber op i 60 mio. kr. i minuttet - de 49 fattigste landes andel udgør 0,4% af dette.” (Christian Aid)

“Hver ko i EU får 12 kr. om dagen i landbrugsstøtte. Det er mere end, hvad halvdelen af verdens befolkning har at leve for om dagen” (Oxfam)

De rige landes samlede landbrugsstøtte er på 1980 mia. kr. om året. Det er mere end 5 gange så meget som den vestlige verdens samlede u-landsbistand.

Hvis støtten til landbruget i verden blev halveret, ville vi tilsammen få 675 milliarder kr. mere til rådighed…80% af denne gevinst- 540 mia.- ville gå til de i forvejen rige lande. (MS, Ibis)

”EU’s landbrugsstøtte koster hver dansk familie 10.600 kr. om året” (MS, Ibis)EU giver 520,8 mia. kr. om året i støtte til deres landmænd.


Hvad kunne disse penge ellers blive brugt til?

Eksempler:

Eftergive 10% af den samlede gæld for de afrikanske lande

180 mia. kr.

Mindske børnedødeligheden med 2/3 120 mia. kr.
Opnå uddannelse for alle

60 mia. kr.

HIV/Aids prævention, og behandling i de fattige lande.

42 mia. kr.

Fjerne landminer fra særlig hårdt ramte områder

33 mia. kr.

Rent vand til alle

30 mia. kr.

Købe et myggenet til alle afrikanere syd for Sahara

20,4 mia.kr.

Fordoble investeringerne I de fattigste lande

16,2 mia. kr.

Udryddelse af Polio

6 mia. kr.

Funde en international komite af Røde Kors i et år

3,6 mia. kr.

Betale for TB kontrol i de 22 mest ramte lande

3 mia. kr.

Total

514,2 mia. kr.

Resterende beløb

6,6 mia. kr.

Kilde: (OECD, Oxfam, Verdensbanken, UN Millenium Development Goals, Save the Children,
WHO, UNICEF)


Dumping: EU bruger 24 mia. kr. om året på eksportstøtte. De bruges til at komme af med EU’s overproduktion. Ofte bliver produktet solgt til under lokal produktionspris i u-landene, fordi EU betaler forskellen mellem de høje EU priser og de lave priser i u-landene. Så kan de lokale producenter ikke sælge deres produkter, og må dreje nøglen om.

Siden 1992 har kylling producenter i Ghana mistet 90% af hjemmemarkedet på grund af importerede kyllinger, hovedsagligt fra Europa, til lave eksport støttede priser.
(IBIS i Ghana, Feb 2005 )

Italienske dåsetomater, hjulpet af EU landbrugsstøtte, har fået Senegals tomatproduktion til at falde med 70%, og den blomstrende lokale dåsetomat industri er ødelagt.
( Artikel i Danske Mælkeproducenter, juli 2004 )

I den Dominikanske Republik måtte 20.000 af de fattigste landmænd slagte deres malkekøer, p.g.a. sødmælks pulver solgt af ARLA med eksportstøtte fra EU
(Artikel i Danske Mælkproducenter, 2004 )

EU giver 12 milliarder kr. i støtte til eksport af overskudssukker hvert år. Det tager arbejdet fra 12.000 mennesker i Mozambique og 36.000 i Swaziland (MS, Ibis).

”Landmændenes salgspris i de rige lande var i gennemsnit 31 % højere end verdensmarkedsprisen i 2003 ” (Agricultural Policies in OECD countries)

” I sidste WTO topmøde havde EU 621 forhandlere tilstede, Rwanda havde 3 ”. (Ibis)


Udsagn om handel:

“Det Internationale handelssystem var designet af de rige til at opfylde deres behov; det ignorerer de fattiges” (Paven, Paul VI)

“Retfærdig handel for den 3. verden og for denne generation er en reel måde for de rige lande at vise en forpligtelse til at bringe den globale fattigdom til ende” (Nelson Mandela)

”Bevægelsen for Retfærdig handel har ret. Det ville ikke koste meget at ændre handelsreglerne således at fattige lande kan arbejde sig ud af fattigdom. Men verdens ledere vil ikke agere med mindre de hører nok folk fortælle dem det. Og hver dag de ikke agerer, dør tusinder af mennesker fordi de ikke har råd til det mest basale nødvendige for at overleve” (Bono, sanger i U2).