Galschiøt har Fundamentalisme-skulptur klar efter fem år

I efterskælvet fra attentatet mod Charlie Hebdo holder den danske kunstner Jens Galschiøt fernisering for sin gigantiske kobber-skulptur Fundamentalisme. Med citater fra torahen, biblen og koranen ønsker kunstneren at vise, at religiøs uenighed er skabt af mennesker.

Jens Galschiøt foran en af de udhungrede drenge fra værket Hungermarchen (Foto: Aliencow/Dreative Commons)

Den 60-årige danske installationskunster er efter fem års arbejde netop blevet færdig med sit store skulpturprojekt, som er opbygget af 8.000 kobberbøger, der i en lukket cirkel danner ordet F.U.N.D.A.M.E.N.T.A.L.I.S.M.E.

Skulpturen har aldrig været udstillet. Det sker nu fra lørdag d. 17. januar på Kunstcentret Silkeborg Bad. Ferniseringen finder sted fra kl.11 til 18 og alle er velkomne (mere længere fremme).

På både yder- og indersiden af cirklen bringer 28 fladskærme citater fra koranen, torahen (den hellige jødiske lovbog) og biblen, der viser, hvordan skrifterne – og derved religionerne – er nært beslægtede.

Desuden ønsker kunstneren at vise, hvordan de tre monoteistiske religioner (troen på at der kun findes én gud) både er meget menneskekærlige og menneskefjendske:

”Projektet sætter fokus på, hvor enslydende jødedommen, kristendommen og islam er i deres dogmer, samt at de alle tre kan tolkes og misbruges til at skabe og forsvare fundamentalisme”, lyder det i en pressemeddelelse fra kunstneren søndag.

Ferniseringen af Fundamentalisme falder ind i diskussionen om kunstnerisk frihed og ytringsfrihed efter onsdagens brutale nedskydning af 12 tegnere og andre redaktionelle medarbejdere på den satiriske franske ugeavis, Charlie Hebdo, herunder dets chefredaktør.

Et attentat begået af islamiske ekstremister midt i Paris.

I pressemeddelelsen udtaler Jens Galschiøt:

”Ytringsfriheden er en af de vigtigste rettigheder og opfordrer på det kraftigste alle til at tage afstand fra drabene i Paris".

"Jeg mener ikke, at man skal bedrive skræmmekampagner, der bruger ord og kunst til at stigmatisere dele af befolkningen, hverken socialt, politisk eller religiøst, men alle mennesker må have ret til at ytre sig inden for lovens rammer”.

Alle er børn af Abraham

Værket er en del af kunstprojektet Abrahams børn, der har til formål at bruge kunsten til at bygge bro mellem kristendommen, jødedommen og islam.

Navnet Abrahams børn henviser til, hvordan alle tre religioner anerkender Abraham: ”så man kan sige, at uenighederne imellem disse religioner er en slags familiestridigheder imellem ’Abrahams børn’”, står det på projektets hjemmeside.

Fordi udgangspunktet for religionerne er det samme, er det ikke religionerne, men menneskerne som udøver dem, der er skyld i konflikter med rod i religion, lyder en del af projektets argumentation.

Skulpturen Fundamentalisme er projektets hovedværk og har fernisering den 17. januar, og kan ses frem til den 19. april på Kunstcenteret Silkeborg Bad (Gjessøvej 40, 8600 Silkeborg)

Læs mere om projektet og find pauseskærmen samt fordomsquizzen på projektets hjemmeside her

Yderligere oplysninger hos:

Jens Galschiøt mobil 40 44 70 58 og mail: aidoh@aidoh.dk

Projektkoordinator Lasse Markus mobil 61 70 30 83

Kunstcentret Silkeborg Bad  86 81 63 29 - Mail reception@silkeborgbad.dk

Mere om Galschiøts værksted og galleri i Odense på http://www.gallerigalschiot.dk

Læs også U-landsnyt.dks fødselsdagsomtale, da kunstneren fyldte 60 4. juni 2014

BEMÆRK! Hvis telegrammet ikke dukker op, så fjern "%C2%A0%C2%A0" til sidst i linket, hvorefter teksten kommer frem.  

Læs om Jens Galschiøt på Wikipedia

000
Log på for at kommentere