fyens.dk

Fyens Stiftstidende - Fyns Amts Avis

fyensdk
 
  • Del artiklen:
Provo: Jens Galschiøt klar med installation om fundamentalisme

Provo: Jens
Galschiøt klar
med installation
om fundamentalisme

Annonce:

Multi Håndværkeren

Tilbyder alt tømrer, murerarbejde og sandblæsning Tilbud gives!

En del af installationen, der kan ses på museet i Silkeborg fra på lørdag.
Foto: Kunstcentret Silkeborg Bad.
Annonce
Annonce
Annonce

Intro

Han har udstillet gravide teenagere, indre svinehunde og sultne hærer. På lørdag 17. januar 2014 viser kunstneren Jens Galschiøt sin nyeste installation "Abrahams børn", der handler om fundamentalisme i religioner. Det sker på kunstcentret Silkeborg Bad.

Installationen behandler løsrevne citater fra bøgerne bag de tre monoteistiske religioner - jødedom, islam og kristendom - så de enten fremstår mørke eller lyse som man vælger at se det.

Jens Galschiør postulerer med sin installation, at de grundlæggende hellige tekster er problematiske, hvis de tages for pålydende. Kunsteren mener, at brændstof til den farlige fundamentalisme kan findes i dem alle tre, da det er et spørgsmål om udvælgelse og - manglende - fortolkning ind i vores egen tid. Han opfatter religiøs fundamentalisme som uforenelig med det verdslige, nutidige samfund og de basale menneskerettigheder.

Om projektet siger Jens Galschiøt, at "de smukke og menneskekærlige citater på skulpturens ydersider virker tiltrækkende, og man går tillidsfuld ind cirklen, hvor man opdager den chokerende kraft fra religionernes mørke side".

- Jeg er ikke antireligiøs, tværtimod bruger jeg til dels alle religionernes lyse sider som moralske guidelines. Jeg har skabt denne kunstinstallation for at iscenesætte den religiøse diskussion, som ofte bliver brugt som instrument til at stigmatisere "de andre". I min optik er de religiøse tekster så ens, at det er svært at skelne imellem dem. Derfor mener jeg ikke, at det er det, der konkret står i bøgerne, der er det afgørende, men hvordan og hvem der fortolker det, siger han.

"Abrahams Børn" er Galschiøts hidtil største installation og måler 3,5 m gange 9 m.

Der er reception på udstillingen på lørdag fra 11-18, og mens billedhugger Jens Galschiøt introducerer værket, er der åbningstale ved biskop Henrik Stubkjær og koncert med verdensmusikgruppen Hudna.

Det er anden gang, den forhenværende værftsarbejder udstiller på et museum. Første gang var i 2013, da han udstillede en del af sine blandede værker på Randers Kunstmuseum og i byens gader.

Læs mere på mitfyn.dk

Abonnement fra kun 49 kr. pr. md.

Start din første måned for en krone her

      Regler for kommentarer
kundeservice_banner_20140313
StiftenFordele_Webbanner01_223x70 (1)
AvisKlubben_Webbanner_223x70
Nyhedsbrev