Vores politik om cookies på Europa-Parlamentets Kontor i Danmarks hjemmeside.

Vi bruger cookies for at give brugerne af vores hjemmeside den bedst mulige oplevelse. Vi bruger dem ikke med henblik på at indsamle personlige oplysninger, men udelukkede med statistisk formål i forhold til Google Analytics.

Fortsæt

Hjemløs flytter permanent ind i Europa-Parlamentet

09-04-2014
 
 

Tirsdag den 8. april blev Europa-Parlamentet et medlem rigere. Den danske kunstner Jens Galschiøts hjemløseskulptur ”Mand på Bænk” blev opstillet i Europa-Parlamentet, hvor den skal stå permanent og minde parlamentarikerne om de udstødtes vilkår og om, at de som parlamentarikere har et ansvar over for udsatte mennesker.

Skulpturen er en ud af 13 store bronzeskulpturer af hjemløse, der har været på Europaturné for at sætte fokus på den sociale udstødelse af mennesker, der ikke kan finde sig til rette i samfundet. Turnéen har vakt stor opsigt, da de mange bronzeskulpturer blev udstillet i det offentlige rum og de hjemløse selv viste rundt imellem skulpturerne. Turnéen har tidligere været forbi både København, Odense, Aarhus og Aalborg, og skulpturerne har også været udstillet i Europa-Parlamentet i forbindelse med EU's fattigdomsår i 2010.

Bag den permanente udstilling ligger flere års samarbejde mellem kunstneren Jens Galschiøt, MEP Britta Thomsen (S) og hjemløseorganisationen Projekt UDENFOR, som stod bag idéen til udstillingen i Parlamentet i 2010. Om formålet med udstillingen siger MEP Britta Thomsen (S): "Vi vil sætte hjemløses forhold på den politiske dagsorden. Ikke bare med en enkelt happening, men med en permanent markering, der dagligt skal minde politikerne i Europa-Parlamentet om de dårligst stillede."

Kunstneren selv fortæller, at tanken bag skulpturen er, at politikere og lobbyister skal se skulpturen i deres daglige arbejde og derved komme til at tænke på deres ansvar for også at imødekomme de socialt udstødte i deres lovgivning.

Ninna Hoegh fra Projekt UDENFOR er meget tilfreds med, at skulpturen vender tilbage til Parlamentet: "At en hjemløs – omend det er i form af en skulptur - nu får en permanent plads i Europa-Parlamentet er med til, at man på europæisk niveau forholder sig til hjemløshed og især til den hjemløshed, som krydser grænser. Det er vigtigt, for de udfordringer, vi fortsat ser på gadeplan i mange europæiske byer, kalder på et samarbejde om forebyggelse af hjemløshed på tværs af grænser," siger Ninna Hoegh.

Luk