Orientering om ’Fundamentalism’-skulptur

En kunstevent om monoteismens religioner: jødedom, kristendom og islam

 

Odense d 23. april 2013

Kære folketingsmedlem

Jeg har i de sidste 3 år arbejdet på en meget stor bronzeskulptur, der skal danne omdrejningspunkt i min nye kunstinstallation: FUNDAMENTALISM. Den er først helt færdig medio 2014, hvor den skal på turné. Dele af installationen bliver imidlertid allerede introduceret for offentligheden ved en større udstilling til maj i Albertslund, som har en udstilling i det offentlige rum med over 50 af mine skulpturer fra de mange kunstinstallationer, som jeg har gennemført verden over.

Da denne introduktion vil medføre, at der så småt begynder at blive en offentlig opmærksomhed omkring kunstinstallationen, har jeg derfor valgt at orientere dig og andre politikere om projektet, da det ofte er politikere, der deltager i denne type debatter, og jeg finder det derfor nødvendigt, at I hører om projektet fra ”hestens egen mund”. Derfor dette brev.

 

Projektbeskrivelse

Værket er opbygget af over 8.000 bronze-bøger fra de tre monoteistiske religioner jødedommen, kristendommen og islam. Bøgerne bliver stablet op, så de danner bogstaverne i ordet FUNDAMENTALISM. Hvert bogstav er 2,5 meter højt.

Bogstaverne stilles op på en 70 cm høj cirkelrund kobbersokkel med en diameter på 9 meter. I soklen er der på cirklens yderside monteret 14 store skærme – ét for hvert bogstav. På yderskærmene bliver der vist de lyse (humanistiske) citater fra Toraen, Biblen og Koranen. Man kan komme ind i cirklen igennem en lille åbning i soklen, og på indersiden vil der være yderligere 14 skærme, der viser de inhumane citater fra de samme religioner. Se koncept og foto på www.aidoh.dk/fundamentalism

Kunstinstallationen vil have en udstråling som en mellemting mellem "Stone Henge" og biblioteket i Rosens Navn af Umberto Eco. Jeg har 8 bogstaver klar i bronze og er i gang med at indsamle de tusindvis af citater fra Toraen, Biblen og Koranen.

Installationen har en diameter på 9 meter og er 3,80 meter høj, og den kan stå såvel indenfor som ude i det offentlige rum.

For at teste mit projekts kommunikationspotentiale offentliggør jeg allerede dele af projektet ved kunstudstillingen i Albertslund, som er arrangeret af kunstforeningen. De har bl.a. støtte fra integrationsrådet, der vil forsøge at organisere rundvisninger omkring skulpturen. Jeg opstiller tre af bogstaverne og 6 skærme for at lave en slags prøve på, hvilken debat og dialog kunstinstallationen vil fremme. Erfaringerne med denne introduktion vil blive indarbejdet i færdiggørelsen af skulpturen og i min kommunikationsstrategi.

Har museerne berøringsangst?

Jeg forestiller mig, at den færdige kunstinstallation lanceres på et dansk kunstmuseum og derefter kommer rundt på turné. Men i skrivende stund har jeg ikke nogen aftale med et museum omkring en lancering. Oprindeligt var det Heart, der skulle lave åbningsudstillingen, men de er sprunget fra pga. økonomiske problemer.

Jeg har sendt materiale ud til 46 kunstmuseer for over en måned siden, og indtil nu har der kun været afslag. Jeg har oven i købet tilbudt dem projektet gratis, så de kun skal betale for transport og formidling. Det er jo en ret kontroversiel kunstinstallation, som jeg har gang i, så det kræver nok en fordomsfri og modig museumsdirektør, der vil være parat til at deltage i debatten både i offentligheden og inden for museernes egne snævre cirkler.

Tilsyneladende er der en stor berøringsangst blandt museer for at lægge lokaler til dette projekt. Det kan skyldes, at museerne mener, at jeg er en elendig kunstner ;-) – men det kan også skyldes, at man ikke vil røre ved denne slags debatter. Hvis det er tilfældet, mener jeg, at det er skandaløst. Kunstmuseer får jo netop den store offentlige støtte for at formidle kunst til offentligheden – også den kontroversielle.

Dette er et projekt, som formentlig vil give genlyd langt ud over Danmarks grænser, så der kunne oven i købet være en stor kommunikationsværdi i det for kunstmuseerne. Jeg har i sommeren 2012 haft en større retrospektiv udstilling på Randers Kunstmuseum, som blev besøgt af over 10.000 gæster, og jeg har ca. 9.000 besøgende årligt på mit værksted ’Galleri Galschiøt’ i Odense. Og det er min fornemmelse, at netop ’Fundamentalism’-installationen vil sætte nye grænser.

 

Hvorfor en skulptur om religion?

Mit ærinde er at skabe en kunstinstallation, der fungerer både som skulptur og dialogprojekt, og som vil understøtte de moderate kræfter inden for alle tre religioner. Jeg har en del erfaring fra mine happeninger over hele kloden med at styre den slags dialoger og debatter, men netop religionsdebatten er ekstremt svær at få en konstruktiv dialog ud af, især når man er belastet af at være en dansk kunstner fra muhammedtegningernes land.

Jeg har derfor allerede nu taget mange forholdsregler for ikke at ende i en ny ufrugtbar muhammedkrise. F.eks. har bøgerne, som skulpturen er bygget op af, aldrig været rigtige hellige bøger, og jeg har undladt at skrive Koranen, Biblen og Toraen på dem for at undgå uheldige fotos fra fremstillingsprocesserne, hvor vi brænder voksen ud af bogstakkene.

Jeg mener, at det er vigtigt, at både kunstnere og kunstmuseer forholder sig til dette tema, og at vi ikke er berøringsangste over for temaet. Jeg tror på, at netop kunstnerne kan være med til at skabe og fremme en positiv dialog – en dialog, som jeg tror, at de fleste af os er interesseret i, men som ofte bliver kapret af mørkemænd, der er interesseret i at eskalere en konflikt og puste til ilden.

Jeg har dele af installationen opstillet på mit værksted, og I er velkomne til at komme til Udkantsdanmark og se den, og jeg vil også meget gerne komme til jer for at diskutere projektet.

Jeg sender med almindelig post, et Fundamentalism- koncept og mit CV med beskrivelser af mine aktiviteter. De skulle gerne lande i dit dueslag i løbet af denne uge


Venlig hilsen
Jens Galschiøt

Billedhugger

Odense

 

 

Jens Galschiøt, Billedhugger, Banevænget 22, DK-5270 Odense N

Tlf. (+45) 6618 4058, privat (+45) 6614 4038, Fax (+45) 6618 4158
E-mail: aidoh@aidoh.dk, Internet:
www.aidoh.dk og www.GalleriGalschiot.dk