Skulpturelt opråb til folkemødet

 

Klimaet øverst på dagsordenen!

 

Når et samfund er stillet over for en stor og alvorlig udfordring, som kan betyde sammenbrud i den måde som vi har valgt at organisere vores samfund på, så må befolkningen forvente, at samfundets ledere træder i karakter og handler konsekvent og målrettet.

De menneskeskabte klimaændringer er en sådan dramatisk udfordring, som kræver, at de valgte politikere mobiliserer alle kræfter.

Netop folkemødet på Bornholm, er en god mulighed for at spørge, hvad de folkevalgte og magtfulde organisationer har tænkt sig, at gøre ved denne udfordring.

Hvad sker der f.eks. i Danmark? Efter det fiaskofyldte klimatopmøde i København i 2009 er klimakrisen nærmest blevet tabu. Verdens CO2 udledning er siden da, steget til 400 ppm i atmosfæren, grænsen for at ”tipping point” processerne vil begynde.
Politikerne nævner kun klimaet på snu prangervis, når danskerne kan tjene penge på klimateknologi.

Dansk industri (DI) som også er en fremtrædende del af folkemødet, har siden sidste folkemøde understøttet en kampagne på europæisk plan, der medvirkede til at sabotere EU og Conny Hedegårds forsøg på at begrænse CO2 udledningen og fremme vedvarende energi.

Men også danske politikere bør indse, det at afstå fra nødvendig handling også er ansvarspådragende – måske ikke juridisk, men i hvert fald moralsk.

Man spøger sig selv: ”Er politikerne blevet strudse, der stikker hovedet i busken og søger at fortrænge realiteterne?” Og man tænker videre: ”Har passiviteten fra de politiske ledere gjort befolkningen til lemminger, der blindt og bevidstløst i højt tempo vælter sig frem mod afgrunden?”

Undskyldningen er ofte at der skal internationale aftaler til. Men ægte statsmandskab er at stille sig i front, om nødvendt alene og i praksis vise, hvordan man kan skabe et bæredygtigt samfund.

Danmark kunne være et sådant sted - men det vil kræve visioner og handlekraft for både befolkning, politikere og industrien. Folkemødet er en mulighed for at diskutere dette.

Det er den rige del af verden, som har ansvaret for klimaændringerne. Dem klimaændringerne først går ud over, er mennesker i den fattige del af verden.
Verden har allerede set mange millioner klimaflygtninge. Forskerne mener, at klimaflygtninge som dem på flygtningebåden i Allinge, i løbet af relativt få år vil blive til flere hundrede millioner. Hvem tager imod dem?

 

Godt folkemøde  J   Kærlige hilsener

 

Knud Andersen,

Levende Hav og skipper på flygtningebåden

(tlf. under folkemødet. 2048 7421)

 

Jens Galschiøt,

Billedhugger og kunstneren bag de 80 kobber flygtninge i Allinge.

(tlf. under folkemødet.4044 7058)