Hvorfor en H.C. Andersen som queer?

 

Jeg havde i det tidlige forår et møde med pigerne fra Odense Golfklub, der skulle i gang med en Pink Cup indsamling til bekæmpelse af brystkræft. De spurgte mig om jeg ville hjælpe med indsamlingen.

Jeg fik den lidt skøre idé at lave en H.C. Andersen med bryster, da indsamlingen skulle foregå i Andersens egen by Odense. Først bagefter gik det op for mig, at en sådan skulptur slog ind i en akademisk diskussion om læsningen af H.C. Andersens værker i queer perspektiv.

Der kunne godt være kommet en meget plat skulptur ud af denne idé, og for at undgå det har jeg kombineret to klassiske værker fra kunsthistorien, nemlig Venus fra Milo og Bissens H.C. Andersen portræt fra 1864 og det er der, mener nogle, kommet en meget smuk, erotisk og følsom skulptur ud af. Det vil andre nok være uenige i – men dem om det.

En skulptur der viser Andersens kvindelige sider, men også diskuterer hvordan han kunne have reageret i en tid, hvor det ikke er usædvanligt at flirte med sin kønsidentitet.

Det glæder mig at kunne støtte Pink Cup pigerne og Kræftens Bekæmpelse i deres brystkræf­tind­samling.

Jeg havde selv en mor der døde af brystkræft da jeg var 12 år. Jeg har fra min tidlige barndom kendt til bryst-implantater, så jeg har et ret belastet forhold til denne sygdom. Og så holder jeg i al almindelig hed meget af bryster og kan ikke lide at de skal gå til grundeJ

 

Jens Galschiøt, maj 2012

 

 

 

 

 

Pigerne fra Eventyrgolfklubben udtalte i forbindelse med samarbejdet:

 

Vi kunne nærmest ikke få armene ned, da vi havde været på besøg hos Jens i januar måned. Det var over al forventning, da Jens ville hjælpe os med at sætte fokus på brystkræftsagen og Odense Eventyrs indsamling ved at lave en skulptur, som vi må låne i nogle måneder og udstille forskellige steder.

 

Citat fra Golfklubbens nyhedsbrev april 2012

 

 

 

Yderligere oplysninger:

Jens Galschiøt, 6618 4058, mobil 4044 7058

Foto og yderligere oplysninger: www.aidoh.dk/HCA-queer

Til Golfpigerne: Kirsten Schou, tlf. 3080 1931