Pressemeddelelse, 28. maj 2010

 

Opråb til: arbejdspladser, biblioteker, universiteter og andre uddannelsessteder

 

Giv de kinesiske studenter

deres historie tilbage!

 

Hjælp med at markere 21-årsdagen for massakren på Den Himmelske Freds Plads. I 1989 besatte de kinesiske studenter i månedsvis pladsen i Beijing og forsøgte at få Kinas ledelse til at indføre mere demokrati og bekæmpe korruptionen. Men den 4. juni 1989 satte styret militæret ind imod de ubevæbnede studenter.

 

Giv kineserne deres historie tilbage. Historien er bandlyst i Kina, men alle studenternes løbesedler, avisartikler m.v. er blevet samlet af demokratibevægelsen i Hongkong. Disse dokumentsamlinger som både findes på kinesisk og engelsk er blevet skannet og lagt på inter­nettet til fri afbenyttelse, se

http://www.aidoh.dk/4June89

 

Mange af de unge dissidenter blev fængslet. Nogle hensygner stadig i kinesiske fængsler, men de er ikke længere unge. Kina udøver stadig en massiv censur omkring massakren og det er umuligt for almindelige kinesere at opdrive ucensurerede oplysninger om begivenheden.

 

Der findes i dag tusinder af kinesiske studenter på vestens læreanstalter og arbejdspladser og de fleste af dem kender ikke deres egen historie på grund af den kinesiske censur.

 

 

 

Vi vil opfordre alle til at støtte initiativet og videresende denne opfordring pr mail til andre lære­an­stalter, hvor der er kinesiske studenter eller andre der kunne interessere sig for at bevare eller lære historien om Tiananmen-massakren at kende.

 

Denne opfordring og initiativ er et samarbejde imellem demokratibevægelsen i Hongkong og den danske billedhugger Jens Galschiøt, der i 1997 opstillede en 8 meter høj Skamstøtte i Hongkong til minde om Tiananmen-massakren. Hongkong er det eneste sted på kinesisk grund hvor man kan mindes ofrene.

 

Jens Galschiøt har i år besluttet ikke at tage til Hongkong. Han er ellers igen blevet inviteret af demo­krati­bevægelsen for at være en del af minde­højtidelighederne op til 21-årsdagen for massakren. Men efter at Hongkongs immigra­tionsmyndigheder to år i træk har nægtet Galschiøt indrejse, vil han ikke risikere igen at skulle bekoste en dyr billet blot for efter en opslidende 48 timers flyvetur at blive sendt tilbage med første fly. Se detaljer om udvisningssagen og de omfattende forsøg på at sikre kunstnerens indrejse på:

www.aidoh.dk/Expulsion

 

Det ser ud til at Kinas knægtelse af ytringsfriheden har bidt sig fast. Galschiøt er blot én blandt flere kritikere som er blevet nægtet indrejse til Hongkong. Byen bliver dermed berøvet den mulighed for kulturudveksling som anses for en selvfølge i ethvert åbent og demokratisk samfund. Udvisningerne er en klar overtrædelse af princippet om ’Et land – to systemer’ som blev lovet da Hongkong i 1997 blev genforenet med Kina.

 

Demokratibevægelsen i Hongkong:

HK Alliance in Support of Patriotic Democratic Movements of China

E-mail: contact@alliance.org.hk, internet: www.alliance.org.hk

 

Kontakt til Jens Galschiøt:

E-mail: aidoh@aidoh.dk, internet: www.aidoh.dk, tel. +45 6618 4058

Banevænget 22, DK-5270 Odense N