Pressemeddelelse, 26. juni 2009

Menneskerettighedskunstner protesterer mod tvangsudsendelser

Den kendte billedhugger og menneskerettighedsaktivist Jens Galschiøt protesterer mod tvangsudsendelsen af de seks irakere i går torsdag. Han har rejst skulpturen SkamstøttenChristiansborg Slotsplads. Samtidigt har en gruppe kunststuderende sat sørgebind på Københavns statuer.

Den internationalt kendte kunstner og menneskerettighedsaktivist Jens Galschiøt har i morges opstillet skulpturen Skamstøtten på Christiansborg Slotsplads i protest mod regeringens tvangs­udsendelse af de seks irakere, som er de første der er blevet sendt ud af Danmark under den omstridte ’hjemsendelsesaftale’. Skamstøtten blev verdenskendt, da den sammen med den kinesiske demokratibevægelse blev rejst i Hongkong i 1997 som mindesmærke for massakren på Den Himmelske Fredsplads.

Skamstøtten er blevet rejst i forbindelse med en større kunsthappening i København, hvor kunst­studerende i samarbejde med Jens Galschiøt har hængt sørgebind på Københavns statuer, heriblandt flere af de mest kendte.

Når politikerne vælger at lade hånt om de irakiske asylansøgeres skæbner, kan man som kunstner ikke gøre andet end at protestere mod den uretfærdighed, siger Jens Galschiøt.  


Bær sorte sørgebind som protest

Kunsthappeningen er også en opfordring til en landsdækkende protest, hvor borgere over hele landet kan være med til at protestere mod udsendelserne. Med happeningen opfordrer Jens Galschiøt borgere til at tage sørgebind på samt hænge dem på statuer rundt omkring i landet.

Man bærer traditionelt sørgebind, fordi man vil vise at man har mistet noget og bærer sorg. Med udsendelserne har vi mistet en del af vores menneskelige anstændighed. Vi har taget endnu et skridt i forråelsens retning, fordi vi vil vise verdens flygtninge at her i Danmark kan de ikke forvente barmhjertighed.

I dag sørger vi, fordi regeringen vælger at ignorere advarsler fra både FN og Amnesty International for at vise, hvor hårde de kan være i udlændingepolitikken. En hårdhed der nu ødelægger tilværelsen for 282 menneskeskæbner, siger Jens Galschiøt og fortsætter:

Sørgedagen er samtidigt en appel til at Danmark husker sin kulturarv, som et land der bygger på medmenneskelighed og næstekærlighed. Med udsendelserne lægger man også en vigtig del af Danmark i graven.

 

Kunstneren kan kontaktes på 6618 4058 (værksted) eller 4044 7058 (mobil), aidoh@aidoh.dk

De kunststuderende kan kontaktes på: 2836 8066

Portrætfotos af Jens Galschiøt kan hentes på:
http://www.aidoh.dk/Jens-photos


Fakta om Skamstøtten

Skamstøtten blev verdenskendt, da den sammen med den kinesiske demokratibevægelse, blev rejst i Hongkong i 1997, som mindesmærke for massakren på Den Himmelske Fredsplads.

Andre eksemplarer af skulpturen er siden blevet rejst i Mexico og Brasilien og symboliserer overgreb mod menneskerettighederne. Skulpturen der er opstillet på Slotspladsen er i bronze og er den model som kunstneren arbejdede efter, da han opbyggede den 8 meter høje Skamstøtte som blev opstillet i Hongkong.