I Hongkongs lufthavn blev Jens Galschiøt

UDVIST igen

Han blev nægtet indrejse uden nogen forklaring


Udvisningens betydning rækker langt ud over Jens Galschiøts personlige ubehag. Han siger: For mig er det selvfølgelig ubehageligt at blive sendt tilbage uden forklaring efter 5 timers afhøring i lufthavnen. Men situationen er langt mere alvorlig for demokratibevægelsen. De er blevet frataget retten til efter eget valg at invitere gæster til mindehøjtidelighederne for Tiananmen-massakren. SAR-regeringens vilkårlige udvisninger betyder at Hongkongs fremtid som et åbent retssamfund er truet. Kan demokrati og ytringsfrihed opretholdes, eller vil det totalitære system i Beijing gradvist brede sig til Hongkong?

Pga. sagens principielle karakter har den givet voldsom genlyd i verdens medier.

Jens Galschiøts to medarbejdere Lasse Markus og Kasper Markus fik lov at rejse ind i Hongkong, hvor de deltog i den store demonstration den 31. maj (se video fra BBC og vores egen fotoserie) og i mindehøjtideligheden den 4. juni hvor 150.000 var samlet for at markere 20-årsdagen for Tiananmen-massakren.

Den 2. juni stod Lasse og Kasper for overrækkelsen af to skulpturer, én til studenter-unionen og én til Legco, Hongkongs parlament. Fru Cyd HO Sau-lan modtog skulpturen på midlertidig basis. Men skulle Legco tage imod skulpturen eller afvise den? – Det spørgsmål fik bølgerne til at gå højt i Hongkong. Den 11. juni besluttede et regeringsudvalg med stemmerne 6 mod 5 at afvise skulpturen. Men demokratibevægelsen fastholder at de vil udstille den som et markant symbol på Tiananmen-massakren og på ytringsfriheden.

Jens Galschiøt er nu sammen med demokratibevægelsen ved at forberede en klage over udvisningen til Hongkongs regering.

I Legco er sikkerheds-sekretær Abrose Lee blevet udspurgt om kriterierne for at nægte indrejse til Hongkong.

Galschiøt har skrevet alle medlemmer af Folketinget og af Europa-parlamentet og bedt om politisk støtte. Han har fået flere positive svar og flere har erklæret sig parate til at udtale sig offentligt. Adresserne findes her.

Af hensyn til gennemskueligheden har vi valgt at lægge alle vigtige dokumenter på nettet.