PRESSEMEDDELELSE 21-4-2010                               

HJEMLØSE INDTAGER KØBENHAVN

- Ny Galschiøt udstilling viser København på vrangen

13 mandshøje bronzeskulpturer af hjemløse indtager den 22. april Gammel Torv i København.  De tonstunge skulpturer kommer direkte fra en udstilling i EU-parlamentet, hvor de i samarbejde med hjemløse-organisationer satte fokus på hjemløseproblematikken i Europa, dels igennem kunstudstillingen dels på en international konference om emnet. Det er første gang udstillingen præsenteres i Danmark.

Det er Projekt UDENFOR, der i samarbejde med SAND – de hjemløses landsorganisation, vil sætte hjemløshed på den københavnske dagsorden i anledning af EU's år for Bekæmpelse af Fattigdom og Social Eksklusion. Formålet er at skabe opmærksomhed og debat omkring hjemløshed og udfordre folk i deres holdninger og viden om hjemløshed.

Det er den danske skulptør Jens Galschiøt, som har skabt skulpturerne. Hver enkelt skulptur fortæller sin egen unikke historie, og de repræsenterer derved 'rigtige' hjemløse og viser hjemløshedens mange ansigter. ”Jeg har oplevet at skulpturerne ofte påvirker folk mere end virkelighedens hjemløse. Måske fordi det er lettere for beskueren at etablere en indre dialog om den sociale udstødelse, når de igennem kunsten bliver konfronteret med problematikken.”, fortæller Galschiøt der har arbejdet over 2 år på skulptur-udstillingen.

Skulpturerne er lavet på opfordring af projekt UDENFOR. –”Ideen bag udstillingen er at sætte gang i debatten om problemer og løsninger på baggrund af kunst – at tage udgangspunkt i kunst gør det nemmere at drøfte svære problemstillinger”, udtaler Ninna Hoegh, sekretariatschef i projekt UDENFOR.

Tidligere og nuværende hjemløse vil fungere som værter ved udstillingen, og forhåbentlig vil forbipasserende stoppe op og deltage i debatten.

 ”Udstillingen skal gøre op med den stereotype forestilling om hjemløshed og bane vejen for fornyet diskussion. Skulpturerne giver hjemløshed et direkte fysisk udtryk og viser, hvor mange forskellige former for hjemløshed der findes. Forhåbentlig vil forbipasserende stoppe op, dele deres holdninger med os, og give deres bud på, hvordan vi alle kan være med til at sætte en stopper for hjemløshed”, fortæller Marie Skjelbo, projektleder for STOP HJEMLØSHED!

 ”Mange mennesker har svært ved at forstå, hvorfor der findes hjemløse i et rigt samfund som det danske. Jeg møder f.eks. tit den fordom, at de hjemløse selv har valgt livet på gaden. Vi vil gerne være med til at gøre op med nogle af de fordomme gennem udstillingen her”, siger Per Ernstsen, formand for SAND Hovedstaden.

Den officielle åbning af kunstudstillingen finder sted torsdag den 22. april kl. 16.00 på Gammel Torv. Alle er velkomne og udstillingen kan opleves frem til den 5. maj.

Efter opholdet på Gammel Torv vandrer udstillingen videre til Odense (Flakhaven 7. – 21. maj), Århus (Rådhuspladsen 22. maj – 4. juni) og Aalborg (Gammel Torv 11. – 26. juni.). Derefter forlader hjemløseskulpturerne Danmark og drager på en større Europaturné.

 

Kontaktoplysninger:

 

FOTO (Frie) og info: www.aidoh.dk/Homeless

STOP HJEMLØSHED! info: www.udenfor.dk/stophjemloshed

Dokumentarfilm og filmklip (professionelt): Niller Madsen 40 215 415, http://www.osrtv.dk/

 

Projekt Udenfor: Sekretariatschef Ninna Hoegh, tlf.: 6162 0463, nh@udenfor.dk

Stop hjemløshed: Projektleder Marie Skjelbo, projekt UDENFOR, tlf.: 2828 8098, msj@udenfor.dk

SAND: Per Ernstsen, formand for SAND Hovedstaden, tlf.: 2937 6768

Kunstner Jens Galschiøt, tlf.: 6618 4058, mobil 4044 7058, aidoh@aidoh.dk  info: www.aidoh.dk