Cada quien su Frida”

 

Mexicansk teater-gæstespil:

 

Ofelia Medina som Frida Kahlo

 

”Hver sin Frida – hver sin smerte”

 

 

Den folkekære og internationalt anerkendte mexicanske skuespillerinde Ofelia Medina tager på international turné med teaterstykket ”Cada quien su Frida” i anledning af 100-året for den verdensberømte mexicanske malerinde Frida Kahlo.

 

Teatret er en stemningsfuld tragi-komedie, der kombinerer fragmenter af Fridas dagbog, hendes foretrukne musikalske ballader, samt begge kunstnerinders karisma, humor og ironi i en opsigtsvækkende, drømmeagtig, morsom, tankevækkende og kunstnerisk inspirerende musikalsk opsætning, og hvor samspillet mellem de skuespillerinder, der skildrer Frida i forskellige aldre og faser giver næring til nyt syn på hendes livshistorie.

 

Værket skildrer Ofelia Medinas tilnærmelse, indsigt og indlevelse i Frida Kahlo som menneske, kunstner og social aktør, ligesom det giver et levende indblik i kunstnerindens store personlighed, sociale engagement og smertefulde liv gennem en lang årrække.

 

Ofelia Medina tolker sin Frida indefra i en scenisk transformation, i hvilke skuespillerinden og malerinden smelter sammen. Stykket er resultatet af en dramaturgisk proces, hvor man med base i den folkelige teatertradition i Yucatán, blander sange og levende musik med scene-sketches.


 


International turné

Stykket sættes op i Teatro Principal i Havana, Cuba til september i år, ligesom det er inviteret til Spanien under den Iberiske Teaterfestival i Cádiz i oktober.

 

Samarbejdspartnere i Danmark:

Stykket opsættes i Holstebro, Odense, København og Aalborg i et samarbejde med Odin Teatret; Art in Defence of Humanism v. kunstner Jens Galschiøt; teatret Momentum; Jomfru Ane Teatret;   Verdenskulturcentret under Københavns Kommune samt de undertegnede organisationer TINKU-Danmark og Internationalt Forums Mexico-gruppe. Samarbejdet omhandler bl.a. gensidig hjælp med opsætning, pr/kontaktflade samt teknisk assistance. Endvidere må vi fremhæve de mange frivillige kræfter i bestræbelserne på at få stykket sat op i København og rundt om i landet.

 

 

Anbefalinger:

Vi er meget glade for at kunne henvise til den danske udenrigs- og kulturjournalist, forfatteren og Latinamerika-eksperten, Jens Lohmann, der har set stykket i Mexico, og giver stykket sine varmeste anbefalinger. Jens Lohmann kan kontaktes på mobil 26797733.

 

Vi henviser endvidere til den mexicanske blog: www.cadaquiensufrida.blogspot.com (på spansk) samt vedlagte bilag for yderligere anmeldelser og presseomtale.

 

Opsætning i Danmark:

Stykket opsættes i Danmark sidste uge i oktober – første uge i november altså i dagene omkring den stemningsfulde mexicanske tradition ”De dødes dag” den 2. november, en opsigtsvækkende kulturel begivenhed i naturlig forlængelse af stykket, hvor levende og døde ifølge traditionen fester og sørger side om side. Af hensyn til sproget påregnes en tekstbjælke med dansk oversættelse under selve forestillingen samt at udvalgte at tekstdele udgives i programform. Det er imidlertid vigtigt at slå fast at stykket baserer sig på en bred vifte af kunstneriske og dramatiske virkemidler, hvoriblandt sproget udgør en mindre del.

 

Lokale kontakter i Danmark:

Odin Teatret                        Holstebro       Ulrik Skeel                           Koordinator

Jomfru Ane Teatret              Aalborg          Michael Mansdotter             Teaterleder

Momentum                          Odense          Jens Svane Boutrup              Teaterleder

AIDOH                               Odense          Jens Galschiøt                                            Kunstner og galleriejer

Verdenskulturcentret            København    Gustavo Lopez                     Kulturkoordinator

 

Historik

Stykket blev opført første gang i år 2000 i Los Angeles, USA, hvor det blev en stor succes.

 

I starten af 2004 blev stykket vist under Festivalen for den Amerikanske Kultur i Pau, Frankrig, hvor kulturborgmesteren Bernard Pédebosq overrakte byen Pau's æresbevis til Ofelia Medina for hendes kunstneriske løbebane og hendes utrættelige arbejde for menneskerettighederne.

 

I Mexico er stykket blevet vist i Tlapa, Guerrero; Cuernavaca, Morelos; Durango, San Cristóbal de las Casas, Comitán, Chiapas; Mérida, Yucatán; Matamoros; Xalapa, Veracruz og i Mexico By i en succesrig sæson i Indio Fernandez' Hus, i San Luis Potosí, på Zocaloen i Mexico By - og senest for fulde sale på en af landets mest eftertragtede scener, Teatro de Ciudad i Mexico By.

 

Ofelia Medina opnåede i sin tid international berømmelse med hovedrollen i den første Frida-film, ”Frida, Naturaleza viva”, en kulturelt skelsættende kunstfilm af Paul Leduc (1984), hvor hun skildrede malerinden ekstraordinært åndsnært. Ofelia Medina har også stor lighed med Frida Kahlo i sit virkelige liv, og er - ligesom Frida var det - dybt engageret i sociale spørgsmål i Mexico.

 

Ofelia Medina, der altså udover sin berømmelse som teater- og filmskuespiller, også er kendt for sit utrættelige arbejde for de oprindelige folks rettigheder i Mexico, og som vi har samarbejdet med gennem mange år, har besøgt Danmark i mange anledninger, herunder bl.a. det Sociale Topmøde i 1995; med den verdensturnerende Colorín Colorado-udstilling og workshoppen ”Kunsten som provokation” under Images of the World i 2000 og bl.a. under den kulturelle oplysningskampagne i forb. m. Operation Dagsværk i 2001, hvor støtten gik til 2-sproget uddannelse i indianske landsbyer i den mexicanske delstat Chiapas, ligesom hun har stået for kanaliseringen af midler fra den danske afdeling af Amnesty Internationals u-landskalender til mexicanske indianske kvinder og børn.

 

 

 

Titelrolleindehaver og kunstnerisk leder Ofelia Medina har sammen med producer Begoña Lecumberri og resten af holdet af skuespillere, musikere og sceneteknikere overfor os personligt udtrykt stort ønske om at kunne præsentere stykket i København og rundt om i Danmark, som Ofelia Medina føler en speciel tilknytning til.

 

 

I håb om  forståelse for den i sagens natur korte varsel for denne enestående mulighed,

de venligste hilsner

 

 

Ansøgere:

 

TINKU-DANMARK                                                                         Internationalt Forums Mexico-gruppe

Søndergade 31, 1.                                                                                                      Griffenfeldsgade 41 (landskontor)

9000 Aalborg                                                                                                             2200 Kbh. N

Tel: 9811 7895                                                                                                           Tel: 3537 1889

 

Forening for oplysning om -                                                                                               Landsdækkende ungdomsforening for internationalt 

og udveksling med Latinamerika                                                                                        oplysnings-, udvekslings- og solidaritetsarbejde

 

 

Projektansvarlige/kontaktpersoner:

 

TINKU-DANMARK v. Doris Palvio

Læge og forkvinde for TINKU-Danmark - forening for oplysning om og udveksling med Latinamerika; deltager i den internationale civile menneskerettighedskommission CCIODH's seneste to delegationer til Mexico '06/'07.

Mobil: 2324 3968

Søndergade 31, 1, 9000 Aalborg

Mail: palvio@yahoo.com

 

INTERNATIONALT FORUMS MEXICO-GRUPPE v. Maj-Britt K. Svendsen

Studerende; tidl. kulturansv. leder af Kulturhuset Blågården v. Københavns Kommune; korrespondent (eng/sp); aktiv i Nørrebro Festivalens bestyrelse; tidl. landssekretær i Internationalt Forum (IF), samt medstifter af IFs Mexico-gruppe.

Mobil: 4036 0699

Mail: maj-brittsvendsen@hotmail.com

Tornerosevej 73, 1. tv, 2730 Herlev