Pressemeddelelse, 23. februar 2006

 

Indiansk møde hos Galschiøt

 

Hvad laver en koka-bonde som nyvalgt præsident for Bolivia?

Og er det i orden at de vil blive ved med at dyrke koka?

Er det rigtigt at de næste 500 år bliver inspireret af de oprindelige folks tankegang?

Bygger venstre- og højrefløj i virkeligheden på det samme modernistiske

og industrielle grundlag og kan nogle indianere ændre på alt dette?

Er der tale om en indiansk revolution og hvad siger USA til det?

 

Galleri Galschiøt vil søndag den 5. marts kl. 14 til 17  forsøge at belyse denne komplekse sammenhæng igennem film og oplæg. Deltagerne er en filminstruktør og en antropolog fra Peru og en tidligere præsidentkandidat fra Bolivia. Mødet vil blive oversat til dansk.

Arrangementet starter med en 40 minutters dokumentarfilm KOKA_ZERO der beskriver dyrk­ningen af koka, der for bolivianerne er et næringsrigt kosttilskud og en del af deres kultur, men for Vesten er en kriminel handelsvare. Filmens instruktør Martha Gutiérrez Flores og antropolog Salvador Palomino der er ekspert i Andesregionens filosofi vil holde oplæg efter filmen og deltage i panelet.

Félix Cárdenas der er tidligere præsidentkandidat i Bolivia og aymara-indianer vil fortælle om sit folks vej til magten i Bolivia og hvad de vil bruge denne magt til. De vil forsøge at lave en gennem­gribende omvæltning i Bolivia, så politikken i stedet for at bygge på vestlige normer og tankegods tager udgangspunkt i de oprindelige folks måde at opfatte verden på. Felix mener at både højre- og venstrefløj grundlæggende bygger på de samme industrielle og modernistiske værdier og at de derfor ikke kan bruges som indiansk grundlag for et nyt samfundssystem.

De vil vedblive med at dyrke koka og opfatter livet som en dyb sammenhæng imellem jorden og det feminine/maskuline element. I 500 år har vesten påvirket verden, de næste 500 år vil det blive de oprindelige folk der påvirker verden, hævder Félix Cárdenas.

 

 

Arrangementet er lavet i samarbejde med Odense Aftenskole og foregår hos:

 

Galleri Galschiøt, Banevænget 22, 5270 Odense N

Søndag eftermiddag den 5. marts fra kl. 14 til 17

Fri entré

Mødet vil blive oversat til dansk

 

 

Der vil være mulighed for at købe vin, kaffe og vand.

Tilmelding af større grupper vil være velkommen på 6618 4058 eller aidoh@aidoh.dk

Baggrundsoplysninger om Bolivia på www.aidoh.dk