Pressemeddelelse 22. oktober 2010

Kvinder uden Frygt i Galleri Galschiøt

Torsdag den 28. oktober kl. 19 kommer to fremtrædende menneskeretsaktivister for at orientere om situationen i Mexico. Mariana Selvas og hendes mor Rosalba Gómez vil fortælle om deres personlige oplevelser i forbindelse med regeringens brutale overgreb i landsbyen Atenco i 2006.

Mariana Selvas er 26 år, universitetsstuderende fra Mexico city. Hun er aktiv i zapatisternes ’la otra’, den anden kampagne, hvor hun deltager i sundhedskollektivet sammen med faderen som er læge.

Den 4. maj 2006 var hun sammen med faderen i Atenco for at behandle de syge/sårede i forbindelse med den mexicanske regerings overgreb i landsbyen Atenco. De blev sammen med ca. 200 andre fængslet.

Mariana tilbragte næsten to år i fængslet.

Hun var således blandt de ca. 50 kvinder som blev groft forulempet af politiet under anholdelsen.
Fængselsopholdet og den behandling hun var udsat for påvirkede hende stærkt, men trods det er hun stadig aktiv i zapatisternes kampagne.

Det var for at belyse overtrædelserne af menneskerettighederne at vi, CCIODH (uafhængig, international meneskerettighedsgruppe) en måned efter rejste til Mexico for at afhøre fangerne og vi besøgte Mariana og de andre fanger i fængslet. Først da fik de kontakt med læger osv. og fik mulighed for at fortælle deres historie.

Marianas mor, Rosalba Gómez, organiserede straks pårørende til de tilfangetagne og sympatisører (bl.a. Ofelia Medina i gruppen ’Kvinder uden Frygt’) og de næste par år holdt de daglig vagt/ demonstration foran fængslet indtil de sidste fanger fra Atenco var løsladt.

 

Doris Palvio fra Tinku vil holde et kort oplæg om baggrunden for hvad der foregik i Atenco og Mariana vil holde et oplæg om hendes oplevelse. Vi vil vise uddrag fra en DVD om begivenhederne.

 

Yderligere oplysninger:

Jens Galschiøt, Banevænget 22, 2970 Odense N

Tlf. 6618 4058, mail: aidoh@aidoh.dk, info: www.aidoh.dk

Om menneskerettighederne i Mexico: http://www.aidoh.dk/Mexico

******

Mariana og Rosalba deltager i weekenden 22.-24. oktober i en international konference i København om politiske fanger inviteret af Tinku og Internationalt Forum.

Mariana og Rosalba i Ålborg, tirsdag d. 26. oktober i Socialisternes Hus, Søndergade 12