Købsanbefaling fra Bruun Rasmussens Kunstauktioner,

Vejle 10. marts 2004

 

Jens Galschiøt er født 1954 i Frederikssund er gift og har tre børn. Han er uddannet  i 1978 som klejnsmed på Lindøværftet og selvlært sølvsmed og skulptør. Han bosætter sig i Odense i 1973, og i 1985 åbner han sit 2000 m2  store atelier, som udover bronzestøberi og værksted også indeholder galleri og skulpturpark.

Han udtrykker sig for det meste i naturalistiske og organiske former, og er under indflydelse af den spanske arkitekt Antoni Gaudí og jugendtidens halv-okulte organiske stilarter. I mange af hans skulpturer arbejder han med tomrummet som en vigtig del af oplevelsen, og ved at tømme beklædnings­skulpturer for menneskeligt indhold udfordres tilskuernes fantasi til at udfylde tomrummet med billeder fra deres eget liv. Hvis det lykkedes kunstneren at få hans skulpturer og den menneskelige fantasi til at arbejde sammen, har han opnået hvad han vil.

Jens Galschiøt kan betegnes som en af senmodernitetens største internationale danske kunstner (efter 1980), og hans kunstneriske produktion spænder vidt, fra smykker og små fine skulpturer til enorme politisk betonede skulpturer. Han er nok en af de mest kendte og omtalte danske kunstnere i udlandet, hvor opmærksomheden om hans værker spænder fra Hongong til Brasilien, Mexico, Berlin, Spanien, USA m.fl. Galschiøt arbejder udover med beklædningsskulpturer med happenings, der på internationalt plan sætter fokus på verdens ubalance. Der kan bl.a. nævnes “Den indre Svinehund” fra 1993, hvor der blev stillet skulpturer op i 20 europæiske byer, for at minde os om at humanismen er en tynd skal over naturen i os selv, og at der altid skal kæmpes for at bevare og udbygge humanismens resultater. “Skamstøtten” som symboliserer undertrykkelse af menneskerettigheder, der første gang blev opstillet i Hongkong i 1997.

Galschiøt store fascination af beklædningsgenstande førte til et samarbejde med de nu afdøde modeskabere Erik Mortensen og Jean Voigt. I 1990 blev ’Ringbærerens jakke’, også kaldet ’Frodos jakke’, skabt i forbindelse med Dronning Margrethes 50 års fødselsdag. Gaven var bestilt af Beklædnings­industriens Brancheforening og er opstillet i Marselisborg Slotspark i Århus.

I forbindelse med H.C. Andersens 200 års jubilæum i 2005 er Jens blevet opfordret til at lave et bud på en skulptur der skulle hædre byens store digter. Han har udformet en skulptur som han kalder “Fortællerbrønden” og der er lavet en model i kobber i 1/10 størrelse som vil kunne beses på hans værksted.