Dansk El-Forbunds Kulturpris

til kunstneren Jens Galschiøt

Prisen og de medfølgende 25.000 kroner blev overrakt i dag på Dansk El-Forbunds Kongres

26.10.2010

Kunstneren Jens Galschiøt modtog i dag Dansk El-Forbunds Kulturpris. Med prisen fulgte 25.000 kr.

Overrækkelsen fandt sted under åbningen af forbundets kongres, og begrundelsen var blandt andet, at Jens Galschiøt sætter sult, fattigdom, undertrykkelse og ikke mindst vores egen holdning til disse problemer på dagsordenen.

Jens Galschiøt siger selv, at vi lader som om, vi ønsker at hjælpe, men når det kommer til stykket, lukker vi grænserne og beskytter vores egen rigdom, selv om det rammer de fattige lande.

- Og han har jo ret. Men vi har brug for én som ham til at minde os om det engang i mellem, sagde forbundsformand Jørgen Juul Rasmussen, da han overrakte prisen.

Gennem sin kunst formår Jens Galschiøt at skabe postyr. Somme tider vækker hans værker vrede. Andre gange undren og debat. Og meget ofte bevågenhed i medierne.

Mange kender ham, men flere kender et eller flere af hans værker: For eksempel skulpturen ”Min indre Svinehund” – hvor et svinehoved med hugtænder sidder på toppen af en krop iført en lang frakke. Eller ”Skamstøtten” – en søjle af forvredne kroppe, som blev opstillet i Hong Kong otte år efter massakren på de kinesiske studenter på Den Himmelske freds Plads i Beijing i 1989. Jens Galschiøt er i dag uønsket i Kina og Hong Kong.

Hans seneste store projekt i Danmark er ”M/S Anton – Flygtningeskibet”. Det er fiskekutteren Anton, der med 70 figurer af flygtninge om bord sejler rundt til danske havne for at minde os om, at FN har som mål at halvere verdens fattigdom og sult i 2015. Til december lægger flygtningeskibet til i Nyhavn i København for at blande sig i julemarkedet.

Jens Galschiøt er født i 1954 i Frederikssund, men er nu bosat i Odense, hvor han har sit eget galleri og kunstværksted.