Pressemeddelelse, Esbjerg 22. oktober 2013

Verdenskendt kunst i Esbjerg

Det er den verdenskendte streetart-kunstner Jens Galschiøt, som udstiller sine opsigtsvækkende værker i Esbjerg fra den 28. oktober og en måned frem

 

Jens Galschiøt har udstillet i hele verden, og nu er turen så kommet til Esbjerg, hvor byen vil danne ramme om markante og udtryksfulde skulpturer.

Kunstnerens værker er stærke og udtryksfulde og forholder sig til samfundets problemer, vold, drab, racisme, intolerance, hungersnød, forurening og meget andet.

Værket ”JustitiaSurvival of the Fattest” (2002) vil kunne opleves i byens gågade, Kongens­gade, i enden ned mod Jernbanegade.

En stor fed vestlig kvinde på ryggen af en udsultet afrikansk mand problematiserer fordelingen af verdens ressourcer.

Det legendariske værk Min Indre Svinehund (1993) blev skabt som en kommentar til tidens flygtningedebat. Ved en koordineret aktion blev 20 eksemplarer på samme tidspunkt opstillet i 20 europæiske storbyer. Mottoet for skulpturaktionen var: ”Det er ikke de fremmede men vores reaktion på de fremmede, der er en trussel mod vores civilisation”.

Et eksemplar af ”Min Indre Svinehund” vil blive opstillet ved Esbjerg Torv tæt på Heerups Have.

Ved Esbjerg Banegård vil en skulptur med titlen In the Name of God blive opstillet. En gravid teenager korsfæstet på et fem meter højt krucifiks er en barsk kommentar til virkningen og konsekvensen af et forbud mod prævention, herunder også den konsekvens at forbuddet mod kondomer har betydet endnu flere hiv-positive på grund af ubeskyttet sex.

Oven i disse tre større markeringer vil et stort antal af Jens Galschiøts kendte skulpturgrupper af flygtninge og hjemløse være at se på University College Syddanmark – både inden- og udenfor. 

Jens Galschiøt arbejder i øjeblikket med et stort monumentalt værk med titlen: FUNDAMENTALISM. En model fra dette værk vil være udstillet på Gammeltorv på UC Syddanmarks campus i Esbjerg. Skulpturen består af bogstaverne i ordet FUNDAMENTALISM. Bogstaverne er bygget op af modellerede eksempler af religiøse bøger - Den kristne Bibel (gamle og nye testamente), Den jødiske Torah og Koranen. I forbindelse med de skulpturelle bogstaver vises på fladskærme ”mørke og lyse” citater fra disse religiøse bøger.

- Ideen i skulpturen er at få gang i en dialog om, at disse religioner er både meget menneske­kærlige og meget menneskefjendske. Skulpturen sætter fokus på, at både Toraen, Bibelen og Koranen indeholder så mange smukke og lyse udsagn, at man kan opbygge et meget smukt, harmonisk og menneskekærligt samfund ud fra alle tre bøger, siger Jens Galschiøt.

 

Udstillingen er kommet i stand på initiativ fra kunstansvarlig Flemming Rendbo på UC Syd­danmark, Campus Esbjerg med flot opbakning fra borgmester Johnny Søtrup og kommunens kulturforvaltning.

 

 

Privat til redaktionen.

Tekst og vedhæftede fotos til fri afbenyttelse.

 

Flere billeder kan downloades fra kunstnerens hjemmeside.

Yderligere oplysninger:

Jens Galschiøt, tlf. 6618 4058, mail:
aidoh@aidoh.dk - www.aidoh.dk

Mere om udstillingen i Esbjerg: http://www.aidoh.dk/Esbjerg2013

 

Kultur- og udviklingschef Mads Stendorf, Esbjerg Kommune, tlf. 7616 1811 eller 2261 8201, mail: madst@esbjergkommune.dk

Kunstnerisk konsulent Flemming Rendbo, UC Syddanmark, tlf. 2533 0666,mail: Flaming-Rainbow@esenet.dk