Fernisering fredag den 24. maj på Birkelundgård kl. 16.00

og i samarbejde med Integrationsrådet den 25. maj

 

Skulpturelle opråb i Albertslund

Hjemløse, balancerende mennesker på pæle, en fed kvinde på ryggen af en tynd mand og en kæmpeskulptur ombygget af tusindvis af kobber- kopier af koraner, toraer og bibler er blandt de skulpturer, som jeg i samarbejde med kunstforeningen og Integrationsrådet har valgt at udstille i Albertslund, både rundt i selve byen og på Birkelundgård.

Hvem er Jens Galschiøt

Jeg er en dansk kunstner, som bruger store dele af min kunst til at skabe dialog om hvordan vores verden fungerer. I de sidste 25 år har jeg lavet mine skulpturelle opråb mange steder i verden, og jeg har især sat fokus på den globale ulighed, og hvilke konsekvenser det har for vores verden, både her og i den tredje verden.

De skulpturelle opråb har været vist i et utal af lande fra Kina til Mexico, fra Brasilien til Kenya og over hele Europa. Skulpturerne er ofte ikke særlig velkomne i disse lande, da de sætter fokus på problemstillinger, som landene ikke vil have fokus på. Det har kostet mig flere arrestationer og udvisninger fra flere lande, f.eks. har jeg permanent indrejseforbud i Kina.

Abrahams børn i Albertslund

Jeg arbejder for tiden med at skabe en dialogskulptur, der omhandler de tre monoteistiske religioner: jødedom, kristendom og islam. Disse tre religioner kaldes ofte ”Bogens folk”, og de anerkender alle Abraham som deres fælles stamfar, så man kan sige, at uenighederne imellem disse religioner er en slags familiestridigheder imellem ”Abrahams børn”.

Skulpturen vil først blive helt færdig om 1½ år, men jeg har valgt at lave en opstilling af dele af skulpturen for at få en fornemmelse af, hvordan den færdige skulptur bliver modtaget og for at påbegynde en dialogproces allerede nu. Og til det formål er en præsentation på netop Integrationsdagen i Albertslund perfekt.

Den færdige skulptur er bygget op af 8.000 kobberbøger, der stables, så de danner bogstaverne i FUNDAMENTALISM, der opstilles på en stor cirkelformet sokkel. Bogstaverne fordeles imellem religionerne, således at fire bogstaver bygges af kobberbibler, fire af kobberkoraner og tre af kobbertoraer. Af respekt for de hellige bøger, er de modeleret op i voks og støbt i kobber og har således aldrig været rigtige toraer, bibler eller koraner.

På ydersiden af den cirkelformede sokkel er monteret 14 store fladskærme, der viser de lyse og smukke citater fra toraen, biblen og koranen. På indersiden er ligeledes monteret 14 skærme, og der vises de mørke citater fra de samme religiøse bøger.

Dialog, oplysning og nedbrydning af fordomme

Ideen i skulpturen er at få gang i en dialog om, at alle disse religioner er både meget menneskekærlige og meget menneskefjendske. Skulpturen sætter fokus på, at både toraen, biblen og koranen indeholder så mange smukke og lyse udsagn, at man kan opbygge et meget smukt, harmonisk og menneskekærligt samfund ud fra alle tre bøger. Modsat indeholder både toraen, biblen og koranen lige så mange menneskefjendske og totalitære udsagn, at man kan opbygge en totalitær stat ud fra hver eneste bog.

Skulpturen er også en slags oplysningsprojekt omkring religionerne og jeg håber, at dialogen kan være med til at nedbryde en masse fordomme om hinanden.  F.eks. har jeg selv været forbavset over, hvor hård kristendommen er over for kvindekønnet og hvor relativt blid koranen er over for kvinder.

Min konklusion er, at det ikke er de religiøse skrifter, der er noget galt med, men udelukkende hvad side af religionerne de mennesker, der tror på dem, vælger at knytte an til: den mørke eller den lyse side.

 

Velkommen til udstillingen, kærlig hilsen Jens Galschiøt