Aktuelle



Kunstmuseets aktuelle særudstilling

JENS GALSCHIØT
Mellem kunst og politik 1989-2012

Fra den 20. april til den 22. juli 2012 er det med stor fornøjelse Randers Kunstmuseum kan vise en soloudstilling med billedhuggeren Jens Galschiøts politiske skulpturer fra 1989 til i dag. Det er første gang Galschiøts værker præsenteres på et dansk kunstmuseum, da hans skulpturer som oftest præsenteres udenfor kunstinstitutionens rammer, som visuelt blikfang for de politiske og samfundskritiske kampagner, som ligger hans hjerte så nært.

Udstillingen vises i tre meget forskellige rum; de monumentale skulpturer kan opleves i museets udstillingssale samt i Randers Midtby, mens alle de dokumenter, objekter og film, der fortæller om skulpturernes liv udenfor museumsinsitutionen præsenteres i Kunstlaboratoriet på museet.  

Skulpturer i Randers Midtby

I Billede 

Som del af udstillingen viser Randers og Jens Galschiøt 15 skulpturer i Randers Midtby

Survival of the fattest, 2006
Kobber

Skulpturen af den fede kvinde Justitia der sidder på ryggen af den fattige afrikanske dreng spiller på Darwins begreb Survival of the fittest. Den har været vist på WTO topmødet i Hongkong for at sætte fokus på de uretfærdige regler for verdenshandel, samt i en række andre kampagner verden rundt. Den er blevet et markant symbol på uretfærdighed og benyttes af en række NGO-organisationer.

Opstilling: Stemannsgade

Min indre svinehund (My inner beast), 1993
Beton og jern

I november 1993 blev den et tons tunge svinehund, opstillet i tyve europæiske storbyer inden for 55 timer. Opstillingerne, der var ulovlige, og som de lokale myndigheder ikke kendskab havde til, skabte en omfattende debat blandt politikere, i medierne og offentligheden. Mere end 100 frivillige deltog i projektet, der af pressen blev kaldt den største kunsthappening i Europa. Værket sætter fokus på den ”indre svinehund” der gemmer sig i os alle.

Opstilling: Østervold

Billede 

I guds navn (In the Name of God), 2006
Kobber

Skulpturerne af de gravide teenagere er skabt for at sætte fokus på forbuddet mod prævention i den fundamentalistiske del af den katolske kirke. De er blevet vist på World Social Forum i Kenya samt en række andre steder, herunder foran Domkirken i København. 

Opstilling: Jens Otto Krags Plads

Skamstøtten (Pillar of Shame), 1996
Kobber

Skamstøtten er af pressen blevet døbt ”Overgrebenes Nobelpris” og er realiseret i flere udgaver. Den er aktuelt opstillet i Hong Kong (1997) til minde om nedslagtningen af studenter på Den Himmelske Freds Plads, i Mexico (1999) til minde over 45 ubevæbnede bønder, der blev dræbt af militæret i 1997 og i Brasilien (2000) til minde om nedslagtning af jordløse bønder i Eldorado de Carajas. Galschiøt arbejder aktuelt på to nye skamstøtter, der skal opstilles henholdsvis i Irakisk Kurdistan og Bolivia.

Opstilling: Østervold

Hjemløse, 2010
Kobber

Skulpturerne af Hjemløse fortæller hver især historien om en virkelig hjemløs skæbne. Skulpturerne er skabt af Jens Galschiøt i 2010 på opfordring fra Fonden projekt UDENFOR i et samarbejde med SAND - De hjemløses Landsorganisation.

Opstilling: Rådhuspladsen, Slotspladsen, Brødregade og Stemannsgade.




Sidst opdateret: 25.04.2012
Email til redaktør: Lise Jeppesen



ERIK MIKKELSENS SAMLING

Randers Kunstmuseum har modtaget en betydelig donation af værker fra en privatsamling. Ialt 218 værker af 27 forskellige danske kunstnere. Se første præsentation af Erik Mikkesens samling og værker af Dorte Dahlin, Peter Bonde, Lars Nørgaard, Lars Ravn, Peter Carlsen, Kaj Nyborg, Peter Rössel, Peter Holst Henckel, Niels Erik Gjerdevik, Kvium, Lemmerz og mange flere. 
Billede
For videre information om Erik Mikkelsens samling, se artiklen "Fra Kniven på Hovedet til Luxury Culture. Portræt af Erik Mikkelsens samling" i Ud-tryk nr. 4, 2011.  

Udstillingen vises 15. oktober 2011 til 8. januar 2012
SVEN DALSGAARD: BREVE FRA RANDERS CENTRALSYGEHUS

I oktober udkom en ny bog om Sven Dalsgaards sidste værker, udført mens han var indlagt på Randers Centralsygehus i ugerne før sin død den 22. januar 1999. Derfor vises serien af konceptuelle værker som den syge og stærkt afkræftede kunstner nedfældede på forhåndenværende papir på sit sygeleje. Til 8. januar 2012.
Randers Kunstmuseum · Stemannsgade 2 · 8900 Randers C · Tlf.: 86 42 29 22 · info@randerskunstmuseum.dk · tirsdag – søndag 10 – 16