Galschiøt i Smagsdommerne

den 7. april 2011

 

For en måned siden blev Galschiøt spurgt om han kunne være interesseret i at være med i Smags­dommerne. Han var usikker på om det var en god idé, men valgte efter nogle overvejelser at gå til casting den 8. marts. Her blev han vejet og vurderet ’god’ nok til at blive en af Smagsdommerne.

Han skal allerede på torsdag den 7. april på DR2, hvor han skal snakke om nedenstående emner. Han har allerede set en del af det, og er egentlig ret begejstret for at blive tvunget væk fra værkstedet og få højnet sit kulturelle niveau, siger han.

Emner i Smagsdommerne på DR2 torsdag den 7. april kl. 23:

 

FILM: JUAN af Kasper Holten

En af litteraturhistoriens legendariske figurer og kvindebedårere Don Juan, kommer ud gennem det store lærred. Don Juan bliver af Kasper Holten fortolket i en hypermoderne operafilm.

Hvordan ser Don Juan, forføreren over dem alle, ud i det 21. århundrede? Og hvad driver en mand til en endeløs række af erobringer, når han selv kan mærke farerne ved sin konstante trang til mere?

Kasper Holten har præsteret en opdateret, medrivende udgave af Mozarts Don Juan fra 1787 - som et hæsblæsende, filmisk drama i en unavngiven storbys stemningsfulde locations.

Med live sang er vi ude i en nutidig virkelighed, hvor Juan som berømt kunstner og notorisk playboy må konfrontere sine dæmoner. Handlingen udspiller sig på blot 24 timer med både humor, nerve og nærvær i den flot filmede fortælling.

 

CD: THE RAVEONETTES ” Raven In The Grave"

Danske Sharin Foo og Sune Rose Wagner udgiver deres femte fuldlængde-album den 4. april.
The Raveonettes følger det nye album op med en turné i USA fra 30. marts til og med 21. april, mens der endnu ikke foreligger nogle danske tourdatoer.

Melodien er stadig nøglen til, hvad The Raveonettes gør, men de velkendte bombastiske beats og byger af guitar-støj er trukket lidt i baggrunden på det meste af ”Raven In The Grave”. I stedet er albummet oversvømmet med spøgelsesagtige synths og rystende smukke riffs, der efterlader en tilbage med følelsen af noget foruroligende og fortryllende.

The Raveonettes debuterede i 2002 med minialbummet "Whip It On". Det blev året efter fulgt op af fuldlængde-debuten "Chain Gang Of Love", i 2005 af "Pretty In Black", i 2007 af "Lust, Lust, Lust" og i 2009 af "In And Out Of Control".

 

ROMAN: FREEDOM af Jonathan Franzen

Jonathan Franzens ”Freedom” er blevet udråbt til et hovedværk i amerikansk litteratur. Fredag den 8. april udkommer romanen på dansk, hvor den har fået titlen ”Frihed”. Både amerikanske og danske medier har allerede udråbt ”Freedom” til et mesterværk og i USA har Oprah's Book Club givet romanen og Jonathan Franzen massiv omtale.

Romanen er en storladen fortælling om en familie i krig med sig selv, en genial dissektion af de skuffelser og utilfredsheder, der hersker i moderne amerikaneres liv.

”Freedom” udspiller sig i Midtvesten, ganske som ”Korrektioner”, nærmere betegnet Minnesota, og det er et andet Amerika. En anden tid også, for mens ”Korrektioner” udkom en uge før 9-11, udspiller ”Freedom” sig på den anden side af terrorangrebet. Bagtæppet er Bush den Yngre og hans retorik, Irak-krig, islamisme, global opvarmning etc. Den store verden i al dens uoverskuelighed er klangbunden for historien, og Franzen mestrer at afsætte tidens mærker i teksten, lige fra apokalyptiske dystopier til den modstræbende måde, hvorpå en teenager tager sin iPod ud af ørerne.

 forlaget Gyldendal

 

TEATER: SWEENEY TODD på Århus Teater

Den Tony Award vindende Broadway-musical om den hævngerrige barber fra Fleet Street er med sin storladne musik og djævelsk charmerende handling ofte blevet fremhævet som en af verdens bedste musicals. Den romantiske, humoristiske og ikke mindst grumme fortælling om Sweeney Todd blev i 2008 filmatiseret med Johnny Depp i titelrollen.

Barberen Benjamin Barker kalder sig Sweeney Todd, da han i hemmelighed vender hjem fra deportation. Han ønsker hævn over dommer Turpin, der fik ham dømt på en falsk anklage, da dommeren ville have Todds smukke kone, Lucy, for sig selv. Gru, romance og kulsort humor blandes til en blodig, men velsmagende historie, da Todd genåbner barberforretningen i Fleet Street – og sammen med postej bagersken Mrs. Lovett får en forretningsidé med kød på.

Stykket har premiere fredag den 1. april og spiller hver dag undtagen søndag.

 

KUNST: ØJENÅBNER på Fyns Kunstmuseum

International samtidskunst smelter sammen med kunsthistoriske koryfæer, når Jensen´s Collection præsenteres sammen med Fyns Kunstmuseums samling på museets nye udstilling ØJENÅBNER. Det er en enestående chance for at opleve det bedste fra den kinesiske samtidskunst, japansk popkunst og europæisk samtidskunst side om side med danske mesterværker.

Du vil opleve et sprælsk og sanselig iscenesættelse, hvor den dugfriske kunst fra den private samling går i clinch med det offentlige museums historiske værker.

Fyns Kunstmuseum, Jernbanegade 13, Odense. Udstillingen åbnede den 15. marts. Åbningstider: tirsdag til søndag kl. 10.00 - 16.00.