Pressemeddelelse 11.11.99:

Indianerbørn udstiller i Odense

Tilbage til Colorin Colorado frontside


Den fynske billedhugger Jens Galschiøt genåbner efter storbrand som fugl Fønix sit værksted i Odense med mexicanske kæmpemalerier, der skal skabe dialog med danske unge.

Udstillingen Colerín Colorado løber fra d. 18/11 - 99 til d. 16/12 - 99 og åbnes af rådmand Ruth Larsen. De mange malerier er lavet kollektivt af børn og unge fra mexicanske indianerstammer. De fortæller historier i et frodigt latinamerikansk billedsprog om indianernes myter og kultur.

Billederne er af meget stort format, nogle er på over 60 m2. Det kræver selvsagt store udstillingsfaciliteter, hvad der netop er til rådighed i den store hal hvor Galschiøt har indrettet sit galleri. Her er der i mere end én forstand højt til loftet.

Billederne er malet i Mexico i 1993 på initiativ af skuespillerinden Ofelia Medina, kendt i Mexico og Latinamerika fra filmen, hvor hun spillede Frida Kahlo. Udstillingen er for første gang kommet på Europa-turné på initiativ af TINKU i Ålborg, der støtter udviklingen af de oprindelige folks kultur.

Hverdag med og uden lagkage

En initiativgruppe har igangsat et projekt, der med afsæt i de mexicanske børnemalerier skal inddrage over 10 udvalgte grupper af danske børn og unge. Gruppen består af Galschiøt, formanden for Pædagogisk Medhjælperforbund Jesper Kinch-Jensen og Erik Rasmussen fra kulturprojektet Rampelyset.

De mexicanske indianerbørn skildrer i sprudlende farver deres livsvilkår som langtfra består af lutter lagkage. Det skulle gerne inspirere de danske børn til at male deres livs-situation, der om end der ikke mangler lagkage, indeholder konflikter som for den enkelte kan være nok så påtrængende.

Hver gruppe skal på et lærred på 25 m2 give udtryk for hvad de ser som brændpunkter i deres liv. Dertil får de råd og vejledning fra fynske billedkunstnere. På denne måde vil de meget forskellige grupper unge give et kalejdoskopisk indblik i unges livsbetingelser i dagens Danmark.

De danske børns malerier danner grundlag for udstillingen Brændpunkter, der åbnes d. 1/12 - 99, midt i den mexicanske udstilling. På denne måde skabes der en dialog imellem børn og unge med meget forskellige livsbetingelser.

Der er oprettet en Internet-side hvor man løbende kan følge med i de hundredvis af børn og unges aktiviteter: www.galschiot.dk/galleri

Skamstøtten i Mexico

Galschiøt opstillede i april '99 en otte meter høj Skamstøtte i Mexico som protest mod overgrebene på den oprindelige befolkning. Myndighederne bifaldt ikke 'Støtten', men kvitterede med en udvisning af kunstneren hvilket skabte skandale i store dele af Latinamerika. De oprindelige folks råd svarede igen ved at anlægge retssag mod regeringen for uberettiget udvisning.

Et filmhold var i Mexico i over en måned og filmede begivenhederne. Fotografen Niels Madsen har nu klippet optagelserne sammen til dokumentar-filmen Skamstøtten i Acteal der har premiere ved ferniseringen af Mexico-udstillingen d. 18.11 kl.16.30.

Yderligere oplysninger og fotos kan findes på Internettet: www.galschiot.dk/galleri


Tilbage til Colorin Colorado frontsideRelevant documents
 • Ferniseringen af Colorín Colorado i Odense to the version of this document  
 • 1999: The Pillar of Shame in Mexico to the version of this document  
 • Level Up

  1999: Colorin Colorado
  Additional Information:
  Categories: 1999: Colorin Colorado | Events and Exhibitions
  Themes: Cultural exchange | Indigenous peoples
  Type: Press releases
  Dates: 11th November 1999 | 18th November 1999
  Locations: Gallery Galschiot, Odense, Denmark
  Partners: Educational institutions | Ofelia Medina | Other artists | Pædagogisk Medhjælper Forbund | Rampelyset | Tinku, Aalborg