Pressemeddelelse den 11. november 2003

En dæmon går gennem Europa...

     


Dansk Svinehund fejrer 10-års jubilæum i Paris. Lastbiler med 17 kobberskulpturer er kørt fra Danmark for at deltage i Det Europæiske Sociale Forum 12.-15. november. 

Et par kolde novemberdage i 1993 vågnede tyve europæiske byer op til en overraskelse. Midt på byens vigtigste plads knejsede en over to meter høj sort figur af et svin i menneskeklæder. På en messingplade stod der: ”Min Indre Svinehund - dyr med de laveste instinkter”. Angriber vores etiske værdigrundlag og kan fuldstændig tage magten i det enkelte menneske - og i ekstreme tilfælde over hele befolkninger! - Må ikke fodres! - Dér stod den. Uhyggelig, men også genkendelig i sin menneskelignende skikkelse. Som foran et spejl, stod vi pludselig ansigt til ansigt med et utvetydigt symbol på de mest utiltalende sider ved mennesket. En kunsthappening var i gang.

Billedhuggeren Jens Galschiøt ville med svineskulpturerne sætte fokus på ”at det ikke er de fremmede, men vores reaktion på de fremmede der er en trussel imod vores europæiske civilisation.”

10 år senere er skulpturen desværre ikke blevet mindre aktuel. Spørgsmålet er stadig, hvor langt vil vi gå for at beholde rigdommen for os selv. Skal vi bygge en ny Berlin-mur for at forskanse os i det rige Europa imod krigsflygtningene, de fattige og indvandrerne? Hvis vi gør det, kan vi så stadig påberåbe os vore idealer om frihed, lighed og broderskab

Hvor blev de af?

Der er sat en eftersøgning i gang efter Svinehundene, som er sporløst forsvundet i Paris, Lyon, Marseille, Genève, Zürich, Milano, Berlin, Amsterdam, Bruxelles….. Andre steder er den permanent opstillet!! Se svinenes historie på internettet www.aidoh.dk. Der er sendt opfordringer ud over Europa om hjælp til at finde de forsvundne skulpturer.

Galschiøt har sendt to Svinehunde, 14 Hungerdrenge og den store Survival of the Fattest til Paris. Skulpturerne danner billeder af vores groteske verden.

Fra onsdag den 12.11 vil skulpturerne husere rundt omkring i Paris. Samtidig uddeles der 15.000 plakater med skulpturernes symbolik. Kunstmanifestationen vil ende med at slutte op om den store demonstration lørdag den 15.11 hvor der forventes mange hundrede tusinde deltagere.

3 busser propfyldt med danske græsrødder drager tirsdag den 11.11 til Paris for at deltage i de mange aktiviteter. Tirsdag var der allerede tilmeldt 32.000. 

Kontakter:
Gruppen der kører rundt med Galschiøts skulpturer i Paris: Niels, tlf. 2080 6586
Fotos af skulpturerne der skal til Paris er tilgængelige fra tirsdag aften og der vil løbende blive lagt Paris-fotos op på www.aidoh.dk

De danske busser: Lene Junker, tlf. 2323 0722

Oplysninger på internet: www.esf2003.dk (Europas Sociale Forum)
www.socialforum.dk (Danmarks Sociale Forum)


More about the Social Summit in Paris
More about My Inner Beast
A demon passes through Europe - an introduction to galschiøts activities in paris
To galschiots index page


Level Up

1993: My Inner Beast
2003: European Social Forum, Paris
2002: MIB - Intelligence Service
Additional Information:
Categories: 1993: My Inner Beast | Happenings and Art Installations | 2003: European Social Forum, Paris | Social Forums | 2002: MIB - Intelligence Service
Themes: Racism
Sculptures: Hunger Boys | My inner Beast - concrete | Survival of the Fattest
Type: Press releases
Dates: 12th November 2003
Locations: Paris, France
Co-operators and Helpers: ATTAC
Partners: Krakagården | Social Forum Paris