5. juni 2002.

Tale ved afsløringen af "Min Indre Svinehund"

Kunstneren…….Jens Galschiøts "Min Indre Svinehund"………en uhyggelig fyr…ikke særlig køn……nærmest det modsatte……….frygtelig grim! Men også en flot og markant skulptur…..som nu skal have plads her på Elværket. I dag skal den afsløres……..og det er en stor dag for os alle…..også os i Kulturudvalget……..sikkert også for det tidligere Kulturudvalg, som jo var dem, der viste mod og turde kaste sig ud i dette kunstindkøb….!

Og så er det jo for øvrigt slet ikke Byrådets penge, eller skatteborgernes penge…..men en gave…et gavebrev, fra William E. Berntsen……som ønskede, at renterne fra de penge, som han gav inden sin død, ville blive anvendt til Kunstindkøb……..til byen Frederikssund. Kulturudvalget skal forvalte disse penge…..

Lige før sagde jeg "turde kaste sig ud i dette"….….for ikke alle er helt tilfredse med denne beslutning………jo, alle…….i hele Byrådet bakker op om indkøbet!

Måske er det heller ikke så mange, som er imod….for hvem kan være uenig i, at vi skal værne om vores civilisation……om det humanistiske samfund, som vi i Danmark gerne vil kendes på, og udbrede til kommende borgere……fra alle lag og grupper, og nye generationer?

Det har vi i hvert fald tidligere ment…. …..og vi har vundet stor anerkendelse ude i verden for denne holdning…… vi har følt os meget danske….netop fordi vi med disse egenskab har vist vejen mod respekt ………hjælpsomhed….tolerance og humanisme! Jeg er- og har altid været stolt af det! Og vi i Danmark har, i hvert fald tidligere, været kendte for disse egenskaber……..

"Det er ikke de fremmede der truer vores kultur", sagde Jens Galschiøt, da han/du besøgte os i Elværket i slutningen af april…….."det er vores reaktion mod dem!" En reaktion….som er meget lidt dansk!

Noget lignende har vores nyligt afdøde poet Halfdan Rasmussen har sagt :

Ikke bødlen gør mig bange
Ikke hadet og torturen
Ikke dødens riffelgange
Eller skyggerne på muren
Ikke nætterne når smertens
sidste stjerner styrter ned
Men den nådeløse verdens
blinde ligegyldighed.

Den ligegyldighed……som er dræbende….i et samfund, der har brug for hjælp og næstekærlighed.

Jeg er ikke præst….men må da indrømme, at "Den barmhjertige samaritan" ikke har levet forgæves…….vi skal til hver en tid være parate til at give noget af os selv…………hjælpe i nøden……også hjælpe de mennesker som er meget anderledes end os. Medmenneskelighed er ikke kun at hjælpe dem vi kan lide…og er tætte på, men at hjælpe de der er fremmede….og de som vi ikke kender…. Kun derved kan vi få meget!

Vi skal være opmærksomme på, at vi ikke forsvarer vores højt værdsatte civilisation på en uciviliseret måde. Vi skal huske respekten, medmenneskeligheden, og tolerancen……

Vi ved inderst inde godt, at vi alle har en snert af "Dyret"……..den dukker op…..den gør os bange…..vi fornægter den….men kan alligevel overmandes af den…… så er det bare om at kæmpe imod……for hvis den får overtaget…er det ude med den sunde dømmekraft…….

Vi er ikke ens…..vil vel ikke være det!
Vi hylder forskelligheden……er stolte af at være os selv….at have egne meninger…..
Vi arbejder i en tid…hvor man finder sig selv…..finder det bedste liv….for sig selv……vi er individer…..men må aldrig blive egoister…..

Vi burde hellere kæmpe for en bedre verden…en verden hvor alle har det bedre….en solidarisk verden….et menneskeværdigt samfund…..en samlet verden…… I stedet for at bygge huler til os selv…..skal vi tænke i helheder…..se panoramisk….have overblik….og ikke bare se på overfladen…..være overfladiske…..! Hvilke værdier er det vi vil kendes på? Jeg tror at vi alle ved det!

Vi skal fortælle "historien om den samlede verden"…… Den verden, hvor vi forstår, har empati og følelser for hinanden. Vi må være stolte af de værdier…..kæmpe for dem! Vi må ikke fodre "Vores indre Svinehund"…….den skal, måske som så mange andre, på slankekur…..sultes ud…..holdes i kort snor…..og vi skal turde se den i øjnene…..så vi ikke er bange for den…..den skal i vore øjne blive mindre og mindre……og i vore tanker og tale……gemme sig langt bort. Den er farlig….det ved vi…..derfor skal vi sætte den godt fast……den skal ikke få lov til at slippe løs!

Vi har en Grundlov……den er vi stolte af….fra den ved vi, at vi har bl.a. ytrings- tros - og forsamlingsfrihed…….frihed til at deltage i debatter, men også et ansvar for, at vi opfører os ordentligt…..tager hensyn- og ansvar for hinanden. Taler ordentligt og civiliseret til- og med hinanden

Vi har valgt denne Grundlovsdag til at sætte vores "Indre Svinehund" op her på Elværket…….jeg vil ønske, at den vil sende signaler til forbipasserende….eller til de/vi, der opsøger den og ser den i øjnene………signaler, som vil brede sig ud i en verden, hvor mange har brug for forståelse…….humane lovgivere…..og mange gæstfrie borgere……., der vil tage imod, forsvare det bedste i alle mennesker…..bevare en civiliseret verden.

I vil sikkert sige…..:"Nu tror hun da vist, at hun har den ene og sandeste sandhed"!……Nej….det var såmand bare de tanker, som "Min indre svinehund" har givet mig……..

Vi har alle vore sandheder…… tanker og ideer, som vi kæmper for…..For mig er det sandheden om et fælleskab, hvor alle bidrager…..tager ansvar……og hvor vi på en civiliseret måde……lytter til vore hjerter……! Hvor vi, med rævens ord fra "Den lille prins"….siger: Det er ganske enkelt……. Kun med hjertet kan man se rigtigt….det væsentlige er usynligt for øjet!

Piet Hein har sagt det på en lidt anden måde…….i sit digt:

5. juni-tanke

Sandheden gror i det brogede spil,
hvori samtlige synspunkter kives.
Tro ikke sandhedsapostle, som vil-
at bare én tro skal ku trives.
Med sandheden står det så underligt til,
at den ikke kan overdrives.
Jeg vil nu give ordet til Jens Galschiøt…..som også har nogle tanker…….bag sit kunstværk!

Back to index pageRelevant documents
 • My Inner Beast - A Happening in Europe to the version of this document  
 • My Inner Beast sold to municipality of Frederikssund to the version of this document  
 • Level Up

  2002: MIB-IS in Frederikssund
  Additional Information:
  Categories: 2002: MIB-IS in Frederikssund | 2002: MIB - Intelligence Service
  Sculptures: My inner Beast - concrete
  Type: Documents
  Dates: 15th June 2001 | 5th July 2001
  Locations: Frederikssund, Denmark
  Co-operators and Helpers: Frederikssund Kommune