Jens Galschiot Sculptor
Banevaenget 22
DK-5270 Odense N
Tel.: (+45) 6618 4058
Fax: (+45) 6618 4158
E-mail:aidoh@aidoh.dk
http://www.aidoh.dk

Odense, den 4. februar 2002
Borgmester
Per Ditlev-Simonsen
Oslo kommune
Rådhuset
0037 Oslo
Norge

Kære Per Ditlev-Simonsen,

Jeg er en billedhugger fra Danmark, der arbejder med at udvikle og bruge skulpturer i forbindelse med direkte kommunikation i det offentlige rum.

I november 1993 opstillede jeg uden varsel tyve tontunge skulpturer på nogle af Europas mest centrale pladser. Oslos borgmester, Ann-Marit Sæbønes, modtog i denne forbindelse et eksemplar af skulpturen, der er en 2,2 meter høj mørk menneskelignende skulptur med et svinehoved. Skulpturen hedder "Min indre Svinehund" og er en symbolsk fremstilling af den indre dæmon, der i 30erne resulterede i et totalitær barbari og millioner af menneskers død.

En kopi af denne skulptur er netop blevet solgt til Frederikssund kommune i Danmark for 34.000 Euro. Som der er mange fortilfælde på i kunsthistorien, har dette salg forvandlet selve skulpturen fra en happening-skulptur til et forholdsvis kostbart kunstværk.

I forbindelse med salget er der ved at blive lavet en status over hvad der egentlig skete med skulpturen i de forskellige europæiske byer, den blev opstillet i. Disse informationer bliver så skrevet ind i en fælles rapport omkring projektet. Samtidig vil et filmproduktionsselskab gå i gang med en tv-dokumentation om forløbet fra 1993 til år 2002.

Jeg vil derfor være glad hvis Oslos borgmesterkontor kunne foranstalte en undersøgelse af, hvordan forløbet har været i netop Deres by. Filmholdet vil meget gerne lave et tv-interview, dels med Ann-Marit Sæbønes, der fik skulpturen, og dels med de embedsmænd, der har været involveret i skulpturens forløb i de foregående 8 år. Jeg vil sætte pris på også at få en kommentar fra Dem, Per Ditlev-Simonsen.

Skulpturen var en gave til Oslo, og jeg håber, at De stadig har glæde af den. Men hvis de ikke gør brug af den, og den bare er opmagasineret, vil jeg gerne tage den retur og foranstalte transporten til Danmark.

Skulpturen er desværre ikke kun aktuel, fordi den lige er blevet solgt, men også fordi det fremmedhad og den intolerance, skulpturen repræsenterer, er på fremmarch over alt i Europa. Dette har medvirket til, at den har fået en endnu større symbolværdi og er blevet brugt som symbol af medierne over alt i Europa.

Happeningen med Svinehunden i 1993 var min første happening. Siden har jeg lavet mange andre også globale kunstmanifestationer som f.eks. "Skamstøtten", en 8 meter høj skulptur, der er blevet opstillet i Hong Kong, Mexico og Brasilien. Man vil derfor kunne imødese en større mediemæssig opmærksomhed på det, at Svinehundeskulpturen er blevet solgt for en mindre formue. En større debat er allerede begyndt i Danmark .

Jeg medsender en række bilag, der beskriver det forløb, som vi har registeret i forbindelse med opstillingen i Oslo. Derudover medsender jeg en dokumentarfilm, der er lavet om Svinehunden i 1994 og som også beskriver en del af mine andre aktiviteter.

Jeg ser frem til at høre fra dem.

Venlig hilsen

Jens Galschiøt

Bilagsliste:
Videoen "The Beast, The Death and The Shame"
Diverse breve og avisartikler som beskriver forløbet i Oslo
Dokumentet " Min Indre Svinehund"
Curriculum Vitae

Back To Norway IndexRelevant documents
 • My Inner Beast in Oslo to the version of this document  
 • My Inner Beast - A Happening in Europe to the version of this document  
 • Level Up

  MIB-IS in Oslo
  Additional Information:
  Categories: MIB-IS in Oslo | 2002: MIB - Intelligence Service
  Sculptures: My inner Beast - concrete
  Type: Letters from us
  Dates: 4th February 2002
  Locations: Oslo, Norway
  Co-operators and Helpers: Mayor of Oslo (2002) Per Ditlev-Simonsen